Gir vepsestikk til Kari Jaquesson og Tonje Gjevjon


2413

innlogget

40535

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

Skeive sommersvar: Mina Wikshåland Skouen

Mina Wikshåland Skouen ville delt vepsestikket mellom Sylvi Listhaug, Kari Jaquesson og Tonje Gjevjon. - De bruker sine posisjoner til å rakke ned på mennesker i sårbare livssituasjoner.

Monica Wegling
13. aug 2018 09:07

Skeive sommersvar: Bare innrøm det – du synes det er litt gøy å høre hva andre egentlig irriterer seg over, aldri vil gjøre igjen, og hva de har på mobilen. I Gaysirs sommerserie spør vi kjente og ukjente om nettopp det du skulle likt å vite...

Navn: Mina Wikshåland Skouen (35)
Aktuell med: Seniorrådgiver i LHBTI-spørsmål i Den norske Helsingforskomité, gifter seg om en uke.

Hva har vært høyde- og bunnpunktene i året som har gått?

Ojsann. Det siste året? Høydepunktet var nok da kjæresten sa ja til å gifte seg med meg.. og så vil jeg tippe bryllupet neste lørdag.

Bunnpunktet tror jeg må bli på jobbsiden. I fjor fikk vi mye oppmerksomhet omkring overgrepene mot LHBTI-personer i Tsjetsjenia. I år vet vi at overgrepene fortsatt foregår, men det er mye vanskeligere å få satt det på dagsorden.

Hva gjør du i sommer?

Jeg har vært på sørlandsturné med kjæresten og familiene våre. Ellers har jeg vært i mors hage. Vi skal gifte oss der, så vi har pusset opp og satt den i stand. Så det har vel vært sommerens prosjekt.

Hvilket feriested vil du aldri tilbake til?

Jeg likte meg absolutt ikke i Beijing. Det er kanskje litt drastisk å si at jeg ikke vil tilbake, men.. Det var egentlig min egen skyld, fordi jeg endte opp med å bo i finansdistriktet med femti grader og masse forurensning. I tillegg bodde jeg på et studenthotell hvor dusjen var et glassbur midt i rommet og de som vasket ikke godtok «kom tilbake senere» i frykt for å få kjeft av hotelledelsen… selv om jeg satte på sikkerhetslenken hektet de den av og kom inn hver eneste dag, helt til jeg satte en stol under håndtaket når jeg dusjet. Så jeg skal i hvert fall ikke tilbake til det hotellet i finansdistriktet i Beijing!

Hva spiser og drikker du helst om sommeren?

Jeg drikker veldig gjerne hvitvin og spiser sashimi.

Hvem ville du helst ha smurt inn med solkrem og hvorfor?

Det er kjæresten min. Jeg skulle nok gjort det tidligere i sommer, for hun ble skikkelig solbrent..

Hvem mener du fortjener et vepsestikk?

Det føles ikke helt bra å ønske et vepsestikk på noen. Men det måtte vært noen av dem som bruker sin offentlige posisjon til å krenke mennesker i sårbare situasjoner. Som Sylvi Listhaug om innvandrere. Eller Kari Jaquesson og Tonje Gjevjon om transpersoner.

I fjor fylte Den norske Helsingforskomité 40 år, og arrangerte blant annet en utstilling av modige menneskerettighetsforskjempere. Ett av bildene er fra Barents Pride 2017.
- I Russland løper LHBT-personer risiko for sanksjoner, og det er vanskelig å være åpen. Derfor arrangerte flere norske organisasjoner Barents Pride i Kirkenes og inviterte russerne over dit, forteller Skouen. Barents Pride ble holdt i Kirkenes, og var et samarbeid med FRI, Helsingforskomiteen, Amnesty og Skeiv verden, forklarer hun, og viser et av bildene fra utstillingen. - Bildet er av Valentina Likhoshva, en av initiativtakerne til Barents Pride. Priden fikk prisen «Stå På Videre» under årets Gaygalla.

Du må være på en øde øy i en måned. Hvilken skeiv person tar du med deg?

Nå føler jeg nesten at jeg ikke kan si kjæresten min flere ganger.. Ehm..
Jo, det måtte faktisk være kjæresten min. Men hvis jeg måtte valgt en historisk person ville det bli Harvey Milk. Jeg jobber med så mange skeive menneskerettsforkjempere hver dag, så det ville vært interessant å plukke opp tips fra en som veldig tidlig tok kampen inn i maktens korridorer.

Hvilken heteroperson skulle du ønske var skeiv?

For øyeblikket måtte det bli Vladimir Putin. Han fører en politikk som har så uendelig brutale konsekvenser for den skeive befolkningen i Russland. Kanskje ville han få en oppvekker hvis han opplevde rekkevidden av egne lover.

Når og hvordan kom du ut av skapet?

På litt forskjellige måter. Jeg var vel tidlig i tyveårene da jeg fortalte det i en tekstmelding til moren min dagen før jeg skulle komme til henne på hytten. «Det vet jeg jo så klart. Her er det kjempefint fiskevær, vi fikk tre torsk i går!», fikk jeg tilbake. Med faren min sa jeg det face-to-face, og han ble fryktelig glad og stolt. Han hadde ikke forestilt seg det, og det var den beste nyheten han hadde fått på lenge. Ja, han var bare veldig glad.

Om du var LHBT-minister for en dag – hva ville du ha gjort?

Da ville jeg endret på det eksisterende helsetilbudet for trans- og interkjønnpersoner, til noe som er rettet mot deres behov, og ikke er basert på utdaterte forestillinger om one-size-fits-all.

Hva var det siste bildet du tok med mobilen din?

Det er en restaurantkvittering jeg skulle legge inn i reiseregningsprogrammet på jobb.

Når ferien er over, og kofferten er stuet tilbake i boden, hva bringer høsten?

Den bringer bryllup og bryllupsreise. Også er det mange spennende ting som skjer på jobb. Det blir en spennende reisehøst.


ANNONSE

Kommentarer (2)

Ny kommentar ›

  • Oyvind

    13. aug 2018 17:09 Du bør heller bli bedre til å argumentere for ditt syn enn å dele ut vepsestikk! Slik fremstår du seriøs!
  • JegMedDetHåret

    13. aug 2018 20:14 Det må to vepser til for den jobben.