Martin har samlet inn over 64 000 kroner


434

innlogget

40140

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

Martin har samlet inn over 64 000 kroner

Samlet inn 64 000 kroner under Fotball VM: Martin Ulvestad Østerdal har vært forferdet over situasjonen for skeive i Russland og opprettet innsamlingsaksjonen som slo alle forventninger. Vertsnasjonen tapte i kvartfinalen mot Kroatia, men innsamlingsaksjonen vil være åpen frem til VM-slutt 15. juli. Foto: Privat.

Kristian Mendoza
11. jul 2018 16:00

Ukens utenriks:
Norske Martin samlet 64 000 kroner til norsk-russisk Pride | Regnbuefargene tar over VM | Høring om å fjerne omstridt homosex-forbud pågår i India.

Se også: Snart kan du streame sjette sesong av Orange is The New Black.


Fotball VM: Norske Martin samlet over 64 000

Da Martin Ulvestad Østerdal opprettet innsamlingsaksjonen «Når Russland skårer så gir jeg 100 kroner til FRI», var målet å samle inn 5 000 kroner til lhbt-kampen hos våre naboer i øst.

Men både vertsnasjonen og facebook-donasjonen knuste alle forventninger. Russland nådde kvartfinalen, og Østerdal samlet inn svimlende 64 000 kroner.

«Når Russland skårer så gir jeg 100 kroner til FRI» er navnet på aksjonen som Martin Ulvestad Østerdal opprettet på Facebook.

– Jeg ble inspirert av andre som hadde laget lignende aksjoner, og ville ha noe mer enn en ren innsamlingsaksjon, forteller han til Gaysir.

Han oppfordret andre Facebook-venner til å bli med på kronerullingen.

At over 200 mennesker donerte så mye penger, beskriver han som overveldende.

– Tilbakemeldingene har vært helt fenomenale, fortsetter han og opplyser samtidig at det fortsatt er mulig å bidra selv om Russland er ute av VM. 

Aksjonen vil være åpen til og med finalesøndagen 15. juli.

FRI: – Fantastisk initiativ

– Det er et fantastisk initiativ fra Martin, som ikke lar oss glemme menneskerettighetsbruddene som skjer parallelt med fotballfesten, sier Arne Andreas Opheim, kommunikasjonsrådgiver i FRI.

Kommunikasjonsrådgiver i FRI, Arne Andreas Opheim, er veldig fornøyd med initiativet. Pressefoto.

Pengene fra innsamlingsaksjonen vil gå til arbeidet med å få på plass Barents Pride 2018, et arrangement som blir beskrevet som “tidenes nordligste prideparade” – hvor både russiske og norske lhbt-aktivister samles i Kirkenes siste helgen i september.

Barents Pride ble arrangert for første gang i fjor.

Kirkenes ligger på grensen til Russland, noe som gjør det mulig for russiske lhbt-aktivister å kunne feire Pride uten frykt. Arrangementet gir mange en liten pause fra en virkelighet som blir stadig vanskeligere.

Barents Pride er et felles russisk-norsk arrangement. I januar mottok FRI, Amnesty International Norge, Helsingforskomiteen, Maximum og Skeiv Verden Stå på videre-prisen under årets Gaygalla i Oslo. Foto: Jonas Sundquist 

For hovedpersonen selv har FRI vært en viktig aktør i lhbt-kampen her til lands.

– Fri og forløperne til FRI har jobbet frem rettigheter slik at jeg og min ektemann kan leve det livet vi lever i dag. Og i denne anledningen så er det særlig arbeidet med Barents-pride, der lhbti-familien i Russland og Norge kan møtes, som har inspirert meg, forklarer initiativtaker Østerdal.

Du kan bidra ved å gå inn på Facebook-aksjonen her.Regnbuefargene tar over VM i Russland

Til tross for at situasjonen er vanskelig for skeive i landet, og til tross for trusler om vold fra hooligans før VM startet, har ikke lhbt-aktivister og skeive fotballfans nødvendigvis latt seg skremme.

Flere har for eksempel gått for fargerike drakter istedenfor landslagsdrakter for å vise sin støtte overfor lhbt-kampen i Russland. 

Andre har vært med på aksjonen “Hidden Flag” hvor seks landslagsdrakter samlet gir en regnbueeffekt.

Seks modige lhbt-aktivister fra Spania, Nederland, Brasil, Mexico, Argentina og Colombia. Sammen danner de regnbueflagget og har de reist til kjente steder i Russland for å la seg fotografere. Foto: The Hidden Flag.
Flere har fryktet å bruke regnbueflagget i landet hvor “homopropaganda mot mindreårige” er straffbart. Men ifølge Outsports.com har ikke dette gitt nevneverdig trøbbel for fotballfansen.India: Høring om å avkriminalisere “homosex” gir håp

I India er “homofile handlinger” forbudt. Homofil sex kan straffes med inntil ti års fengsel, men i praksis håndheves ikke forbudet. Likevel utsettes lhbt-personer for trakassering, vold og utpressing.

Nå ønsker imidlertid Indias høyesterett å se på forbudet og har i disse dager en høring om akkurat dette temaet, noe som tenner håp hos lhbt-aktivistene i landet, melder blant annet Pinknews.

En høring om den såkalte section 377, som blant annet forbyr homosex, pågår i India i disse dager. Arkivfoto fra Bangalore Queer Pride Parade. Foto: Vinayak Das/Flickr.

– Dette har bygd seg opp en god stund. Mennesker fra alle livsfaser har ytret sin støtte, og både kjendiser og vanlige mennesker står fram og tar et standpunkt. Porten er allerede åpen og vi kan ikke lukke den igjen, sier Anjali Gopalan, leder i Naz Foundation som jobber med hiv-preventive tiltak i New Delhi.

Loven, som ble introdusert i 1861 under den britiske kolonitiden, ble i 2009 fjernet da dommere konkluderte at den var i strid med menneskerettighetene.

I 2013 ombestemte lovgiverne seg og introduserte den på nytt, nå håper lhbt-aktivister at den blir fjernet en gang for alle.Er du klar for den sjette sesongen av Orange is the New Black?

Den to minutters lange teaseren er nå lagt ut på Youtube. 1,6 millioner visninger på to dager tyder på at forventningene er skyhøye for Netflix-serien som blir tilgjengelig 27. juli.

Se traileren her:Steve Grand aktuell med ny låt og video

Vi avslutter med musikkvideoen Don't Let The Light In av den amerikanske sanger- og låtskriver Steve Grand, som på nostalgisk vis tar oss med på en musikalske reise.

Grand ble kjent da han i 2013 sto frem som homofil i musikkvideoen All-American boy.


ANNONSE

Kommentarer (0)

Ny kommentar ›

Ingen kommentarer ennå.