Hvor kommer barneønsket fra?


1722

innlogget

40670

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: redaksjonen@gaysir.no

Skeiv Debatt: The kids are all right

- Skeive har fått barn til alle tider, og det kommer vi til å fortsette med, sier Markus Brun Hustad, politisk nestleder i FRI. Tirsdag er det duket for ny runde av Skeiv debatt. Arkivfoto: Hanne Bernhardsen Nordvåg.

Redaksjonen
16. apr 2018 14:13

Tirsdag er det klart for en ny runde Skeiv debatt på Uhørt i Oslo. Denne gangen ønsker FRI blant annet å se på den pågående bioteknologidebatten fra et skeivt perspektiv.

– Debatten handler nemlig om de som lever skeive liv med barn, eller som ønsker seg barn.

– Den skeive familiekampen handlet lenge om å få beholde omsorgen for egne barn når vi kom ut av skapet. Mye er skjedd med både samfunn og teknologiske muligheter siden den gang, og familiediskusjonene i dag er spennende, men samtidig utfordrende, sier Markus Brun Hustad, politisk nestleder i FRI og en av paneldeltakerne.

Utgangspunktet for debatten er å ta tak i hvilke muligheter det finnes for skeive til å få barn i dag. Eggdonasjon, surrogati eller barns rett på flere juridiske omsorgspersoner er noen av stikkordene som fort dukker opp.

– De som har fulgt med på den politiske debatten vet at dette er brennhete temaer akkurat nå, sier Hustad.

"Familier" er det overordnede temaet for Pride 2018. Gjennom våren skal FRI utforske begrepet. Skeiv debatt #2 tar for seg livet til dem som har eller ønsker seg barn, og de utfordringene og gledene det medfører.

– FRI ønsker en samtale om politikk og etikk som tar utgangspunkt i at barneønsket er sterkt for mange, og at dette handler om noen av de innerste og mest personlige valgene vi står i.

Hvor kommer barneønsket fra?

Derfor har FRI denne gangen fått med seg professor i samfunnsmedisin, Johanne Sundby. Hun er ekspert på ufrivillig barnløshet, og har blant annet forsket på noe av motivasjonen som ligger bak barneønsket mange føler sterkt på.

I tillegg til Hustad og Sundby, vil Olivia Salles fra SV og Petter Toldnæs fra Venstre sitte i panelet. Begge er skeive foreldre, politikere og engasjert i familiedebatten.

Markus Brun Hustad tror det blir en spennende samtale. Han gleder seg til å snakke om familiepolitikk på skeive premisser, fordi debatter om familier og reproduksjon ofte er preget av holdninger om hvem som kan være gode foreldre.

Petter Toldnæs i Venstre, og Olivia Corso Salles fra SV sitter i panelet. Pressefoto:

– For mange skeive kan det å ønske seg barn oppleves som en fortvilt situasjon, fordi det er begrensede muligheter. Men skeive har fått barn til alle tider, og det kommer vi til å fortsette med, sier Hustad.

Hustad mener derfor det er viktig at den skeive bevegelsen er aktive og synlige i familiepolitikken.

– Jeg er opptatt av å se på de barnefamiliene som lever utenfor normen, og hvilke levekår disse har. For eksempel er familier med to mødre og en far noe vi vet det finnes mange av, men en familieform som ikke anerkjennes av staten, noe som gjør det utrygt å få barn på denne måten. Vi må diskutere hvordan samfunnets normer og begrensede rettigheter påvirker hvordan vi skeive kan lage våre familier, avslutter Hustad.


FAKTA:

Hva: Skeiv debatt - The kids are all right
Når: Tirsdag 17. april kl. 18
Hvor: Uhørt, Torggata 11

Panel:

* Johanne Sundby, professor i samfunnsmedisin ved Universitetet i Oslo og ekspert på ufrivillig barnløshet
* Olivia Corso Salles, nybakt mor, barnevernspedagog og stortingsvara for SV
* Markus Brun Hustad, Politiske nestleder i FRI. Engasjert i familiepolitikk og en forkjemper for alternative familieprosjekter
* Petter N. Toldnæs, pappa, leder i Venstre i Agder og leder lhbt-nettverket Frie Venstre

Ordstyrer for kvelden er ingen ringere enn historiker Birger Berge, som har forsket på om homobevegelsens forståelse av familie og familiebegrepet gjennom tidene.

Mer info, se Facebook-gruppe.


ANNONSE

Kommentarer (0)

Ny kommentar ›

Ingen kommentarer ennå.