- Vi blir fortalt at gutter skal være sterke og jenter skal være pene


1740

innlogget

40671

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: redaksjonen@gaysir.no

Moderne diskriminering, del to: Internalisert homofobi

Eirik Hørthe er utdannet psykolog ved Universitetet i Bergen, og har skrevet en hovedoppgave om skeiv psykologi. I en kronikkserie på tre deler, vil han ta for seg moderne diskriminering. Dagens artikkel handler om internalisert homofobi. Foto: Thorbjørn Thyrum.


«Fra vi er små barn har vi mottatt tusenvis av beskjeder om hvordan vi skal opptre som menn og kvinner. Vi blir fortalt at gutter skal være sterke, og jenter skal være pene. Prinser blir forelsket i prinsesser, ikke i knekter og riddere».

Denne artikkelserien, i tre deler, tar for seg sentrale begreper som er viktig for å forstå moderne diskriminering – altså tendensen til at forskjellsbehandling av diverse minoritetsgrupper har beveget seg fra å være relativt åpenbar og gjenkjennelig, til å bli mer diffus og subtil.

Dette har både positive og negative konsekvenser for skeive liv.

Forrige artikkel diskuterte begrepet mikroaggresjon, et fenomen som vekket stort engasjement blant leserne.

Dagens artikkel vil diskutere internalisert homofobi, en vanlig konsekvens av subtil diskriminering.

Hva er internalisert homofobi?

Internalisert homofobi er et fenomen som påvirker en rekke skeive mennesker.

Begrepet beskriver en følelse av skam og selvforakt rettet mot seg selv og egen seksuelle legning. Denne skamfølelsen kan operere på et bevisst og ubevisst nivå, og kan uttrykke seg på en rekke forskjellige måter:

For eksempel at man vegrer seg for å snakke om sin seksuelle legning, at man har vanskeligheter med å vise ømhet overfor en partner, eller at man føler seg ukomfortabel i selskap med andre skeive.

Hvorfor oppstår internalisert homofobi?

Internalisert homofobi oppstår når vi internaliserer samfunnets ekskluderende antagelser om kjønn og seksualitet.

Fra vi er små barn har vi mottatt tusenvis av beskjeder om hvordan vi skal opptre som menn og kvinner. Vi blir fortalt at gutter skal være sterke, og jenter skal være pene. Prinser blir forelsket i prinsesser, ikke i knekter og riddere.

Andre seksualiteter og kjønnsuttrykk blir enten aktivt frarådet, indirekte frarådet eller fullstendig neglisjert i løpet av oppveksten.

Lenge før skeive personer har et bevisst forhold til sin egen identitet, har disse heteronormative holdningene blitt akseptert som riktige og gode. 

I senere alder, når skeive mennesker får en bredere forståelse for sin egen identitet, kan det lett oppstå en indre konflikt – den skeive personen må traversere et lunefullt terreng i det samfunnets internaliserte verdier kolliderer med en økende bevissthet om en ”avvikende” identitet.

Hvis individet ikke makter å finne en løsning på denne indre konflikten, kan det resultere i skam og selvforakt. I alvorlige tilfeller kan internalisert homofobi medvirke til en rekke negative helseutfall, inkludert angst, depresjon, selvskading og alkoholmisbruk.

Hva kan vi gjøre?

De aller fleste skeive personer har, på ett eller annet tidspunkt, kjent på en slik skamfølelse i forbindelse med sin egen seksualitet/kjønnsidentitet. Enten man bærer på et skjult stigma som en maskulin skeiv mann, eller et synlig stigma, som transperson i overgangsfasen mellom to kjønnskategorier.

Heldigvis vil de alle fleste av oss takle denne motstanden på en god måte. Flere vil oppleve det som kalles posttraumatisk vekst – altså personlig utvikling i møte med motgang.

Likevel er det viktig at vi fortsetter å jobbe for et samfunn som er positivt innstilt overfor skeive mennesker i alle former og fasonger. Et mer inkluderende samfunn vil nødvendigvis også bety mindre internalisert homofobi, mindre skam og mindre selvforakt.

Vi er allerede på god vei med den verdensomspennende pride-bevegelsen: Pride – altså stolthet – er nemlig en følelse som ikke kan eksistere side om side med skam og selvforakt!


Les også:

Mikroaggresjon: «Er det så vanskelig å være homo i 2018 da…?» 


Hør også podkasten Skeive råvarer, hvor Eirik Hørthe nylig var gjest:

Hvorfor hater «gutte-gutter» knekk i håndleddet?


ANNONSE

Kommentarer (11)

Ny kommentar ›

 • Sturle

  10. apr 2018 21:13 Jeg skammer meg over å være bifil.Det er ikke noe jeg er stolt over.
 • coach

  10. apr 2018 21:40 Jeg ser ingen problemer med sterke gutter og pene jenter. Hvorfor skal alt i dette miljøet gjøres så komplisert og overanalyseres?
 • prosopagnosia

  10. apr 2018 21:52 Subtil diskriminering? Er dette inntog til en ny #kampanje?
  Ser ikke problemet med sterke gutter og pene jenter. Blir vanskelig å kommunisere hvis alt i samfunnet skal være 100% nøytralt og alle skal omtales som hen.
  Er vel like før det blir kjønnsdiskriminerende å forvente at kvinner er det kjønnet som skal bære frem barn :P
 • jatilnei

  10. apr 2018 22:36 Det er jo mange som blir sett ned på fordi de ikke følger de "stereotype" "homonormene", og vi vet jo at fordommene ofte flyr litt begge veier. Er dette også en form for internalisert homofobi? Man kan jo like gjerne snu problemstillingen og spørre hvorfor vi "hater" homofile uten knekk i håndleddet (jeg skriver forøvrig "hater" med gåsetegn da det ofte er et ganske misbrukt ord).
 • Sandra776

  11. apr 2018 07:17 Hva er forskjellen på heteronormativt og heterosupremisstisk?
 • godisen

  11. apr 2018 09:31 Prosopagnosia.. Du er forut foe din tid.

  www.telegraph.co.uk/news/2017/10/23/call-expectant-mothers-pregnant-people-government-suggests/amp/

 • Eirik_90

  11. apr 2018 11:19 Sturle: Det var leit å høre, skam er en vond følelse! Du er ikke alene om å kjenne på slike følelser i forbindelse med egen legning. Når jeg først kom ut av skapet kunne jeg ikke skjønne at det gikk an å være stolt over sin egen homofile legning, jeg ville bar være som alle andre.

  Etter hvert har jeg skjønt at legningen min kan være en styrke 1) Det er en måte jeg kan bidra til et sunt mangfold i samfunnet: bare ved å gå ut døra og være ærlig om min egen identitet kan jeg være med å utfordre fordommer, homonegativitet og gjøre samfunnet mer inkluderende for alle minoritetsgrupper 2) legningen min har gitt meg mange unike erfaringer og et nytt nettverk av venner og bekjente som jeg setter stor pris på 3) Legningen min er en viktig del av den personen jeg er, og jeg forsøker å være stolt og aksepterende i møte med alle delene av meg selv.

  Håper du, med tiden, finner dine egne grunner til å legge skammen på hylla Sturle :)

  Coach: Enig med deg i at det enkle ofte er det best. Skeiv psykologi er ikke et perspektiv man trenger bære med seg 24 timer i døgnet. For meg er skeiv psykologi et sett med briller som jeg kan se verden igjennom for å forstå hvilke mekanismer som opererer i samfunnet, hva angår kjønn og seksualitet. Det er også et sett med briller jeg (heldigvis!) kan legge fra meg på slutten av dagen. Alt med måte :)

  Det er en svakhet i artikkelen hvis den kan leses som en fordømmelse av sterke gutter og pene jenter. Det er ikke noe galt med dette i seg selv - alle trenger bekreftelse på de sidene av seg selv som er viktige for sin identitet, enten dette er å være sterk, pen eller begge deler.

  Jatilnei: ja, det finnes en rekke eksempler på at noen segmenter av LHBTQ-populasjonen blir diskriminert innad i sitt eget miljøet. I forskningslitteraturen omtaler man dette som homonormativitet, altså et sett med forventinger angående hvordan man skal opptre som lesbisk og homofil, og at LH-bokstavene blir prioritert på bekostning av BTQ-bokstavene.

 • ass4man

  11. apr 2018 12:44 Man hører mye rart fra høyt utdannede. Selvfølgelig er det mange utfordringer rundt dette med oppdragelse. Men hva med retten til ett sis-heteronormativt (tror jeg det heter) barn til en oppdragelse som ikke sår unødig tvil rundt egen identitet?

  Begynner å bli litt vel mye eggeskall å sno seg rundt i disse tider. Glad jeg vokste opp i "enklere tider".

  Tror dessuten artikkelforfatteren skriver mer om seg selv her enn noe annet.

 • VegenNord

  11. apr 2018 17:43 Jeg håper ikke man blir beskyldt for å "internalisere homofobi" om man er kritisk til homokultur og homomiljø, og forventninger til hvordan man skal være som homo av andre homofile.
  Ellers må samfunnet få være så "heteronormativt" det bare vil. Det er tross alt normalen å være hetero, så det hadde vært rart om samfunnet ikke var slik. At vi kan kreve bedre seksualundervisning, og ønske flere skeive på kino-lerretet, det er helt greit, men vi kan ikke kreve at storsamfunnet bøyer seg i støvet for oss homofile.
 • hei gode venn

  11. apr 2018 22:07 Jeg har så mye selvforakt at det går på den psykiske helsen løs, men vil ikke, kan ikke, klarer ikke akseptere min homo-side. Var aldri, aldri elsket som barn - evner (kanskje derfor) ikke elske noen som voksen. Kanskje har det med pedofil slektning som av alle ble foraktet - aldri elsket, men hans intellektuelle kapasitet gjorde at det prellet av på ham. Kanskje skulle jeg vært kvinne?

  Uansett vondt når mange særlig hetero-menn vender meg ryggen/holder avstand - kanskje fordi de værer deres og min forskjell? Diskriminering i dagliglivet? Men psykiater-/psykologhjelp i dagens helsevesen har ikke vært mulig. Raskt får man hjelp ved brukket ben eller arm, men ikke om sjelen er betent. Og noe særlig medmenneskelighet i øvrig samfunn synes også fraværende blant dagens mennesker - dessverre, Alt og alle skal være så vellykkete eller hva?.

  Diagnosen engstelig personlighetsforstyrrelse satt for 2 år siden gjør at håp om et parforhold ikke synes realistisk.


 • Stalwart

  20. apr 2018 07:34 @hei gode venn: Det er hjelp å få for en 'brent' sjel! Forklar roughly problemstillingen din til fastlegen din, så skal det være mulig å bli henvist til psykolog. Det er mange som sliter med de samme problemstillingene du tar opp, og du skal vite at du ikke er alene om det.