Mye har skjedd etter Brokeback Mountain


1668

innlogget

40671

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: redaksjonen@gaysir.no

Mye har skjedd etter Brokeback Mountain

Foto: YouTube.

Tore André Øyås
7. apr 2018 11:00

Skeive karakterer i film og tv-serier har virkelig blomstret kraftig opp de senere årene. Streaming-giganten Netflix, og holdningsendringer innad i industrien, skal ha mye av æren for mangfoldet.

Skeive klassikere som Absolutely Fabulous, Queer as Folk, Will&Grace, All about my mother og Fucking Åmål har gjort en viktig og minneverdig innsats på området tidligere. Per i dag er film- og seriemarkedet mer spekket enn noen gang før.

Klassikerne: Fucking Åmål (1998), Queer as Folk (1999) og Absolutely Fabulous (1992).

Netflix åpner dørene

Netflix har selv uttalt at de bevisst satser på kvinner i produksjonsleddene, innen manusskriving, samt foran og bak kamera. Dette åpner også opp for flere alternative fremstillinger av kjønn og seksuell orientering fordi nye tankesett og holdninger blomstrer frem.

Sense8 er blant de aller beste eksemplene fra Netflix, en serie hvor identitet og nærmest hele fargespekteret er representert på en alternativ og unik måte innen tv-serielandskapet.

Sci-fi-serien Sense8 fronter farger og mangfold – og visker ut klare kjønns- og identitetsgrenser. Dessverre er det bare laget to sesonger, men i år kommer en to timers finaleepisode:

Se ellers på Unbreakable Kimmy Schmidt, Jessica Jones, Glow, Jane the Virgin – alle serier hvor hovedkarakterene er kvinner som ikke utelukkende drives av menn.

På samme måte har skeive karakterer i dag ofte flere funksjoner enn bare som ’moroklump’ eller et ’vedheng’ til andre. Serien Legends of tomorrow glimter på sin side nå etterhvert til med en sentral skeiv skikkelse, et lite positivt unntak fra regelen.

Stadig flere farger, i skjønn forening

Den nye storfilmen Annihilation (2018) på Netflix er også et kroneksempel. Her troner Natalie Portman i sentrum for fem kvinner i de ledende rollene – hvor ingen mannfolk verken driver dem eller beordrer kvinnene til å handle.

Rollekarakteren Anya i filmen Annihilation er lesbisk, mesterlig spilt av Gina Rodriguez (kjent fra serien Jane the Virgin). Foto/Copyright: Paramount Pictures/Netflix.

Såpeklassikeren Dynastiet er tilbake i ny drakt. Her er rikmannssønnen Steven Carrington åpen homse, uten at det gjøres til et problem (originalkarakteren tilbake på 80-tallet fikk langt større pes for legningen sin...). 

Søsteren Fallon er så selvstendig at hun nesten overgår sjefen sjøl i faren Blake Carrington, mens svært mange av hovedkarakterene i tillegg er mørkhudet og latinamerikanske.

Dynastiet anno 2018 er mer fargerik enn originalserien, kan man trygt si...Foto: CW/Netflix.

Guddommelig homsesex

Ser vi videre på mange av seriene på markedet, blir det åpenlyst at mangfoldet har ekspandert. I Orange is the new black er flere av de innsatte i fengselet lesbiske, og dessuten både flerkulturelle og fargede.

Den visuelt og tematisk voldsomme American Gods serverte i fjor noe så sjeldent som en lengre sexscene mellom to menn, noe som i seg selv fremdeles hører til sjeldenhetene.

Amazon Primes unike Transparent er på sin side et uvurderlig eksempel på en serie som selvsagt står seg kraftig ut i havet av streite serier.

Denne sexscenen mellom to muslimske rollefigurer i, spilt av Mousa Kraish og Omid Abtahi, skapte overskrifter. Foto: Starz.

Mye har skjedd etter Brokeback Mountain

Etter Brokeback Mountain i 2006 ble det liksom litt stille, men så har vi plutselig nå sett kritikersuksesser og publikumsvinnere som Moonlight, God’s Own Country, A Fantastic Woman og Call me by your name, og det bare på de to siste årene. I juni har også filmen Love, Simon premiere i Norge.

Selv om seriemarkedet kanskje er kommet lengst, kan det endelig se ut som at også Hollywood har oppdaget at det kan lønne seg å sette en kvinnelig superhelt som hovedkarakter (Wonder Woman). Eller å ha et helt mørkhudet hovedcast i en gigantisk blockbuster (Black Panther), og samtidig slå nye inntjeningsrekorder.

Men, den skeive sentrale hovedkarakteren spesielt innen film mangler fremdeles.

Ryan Reynolds var visstnok (på papiret) panseksuell i supersuksessen Deadpool (2016). Men hvem fikk med seg dette, sånn egenlig?

Charlize Theron liker damer i Atomic Blonde (2017). Foto/Copyright: United International Pictures.

Noen unntak er det dog: Jena Malone skildres som lesbisk i The Neon Demon (2016), James Franco er homse i Bad Neighbours 2 (2016) og King Cobra (2016), mens The Danish Girl, Carol og The Imitation Game blir eksempler på virkelighetsrelaterte skeive portrett som har gjort suksess.

Nærmer det seg ikke nå tiden for den første store skeive superhelten i en kinofilm?

#metoo

Utskiftningen som nå foregår innad i bransjen, enten det er takket være markedslederen Netflix eller #metoo-bevegelse, ja så skjer det forandringer som garantert vil sette sitt preg fremover.

Jena Malone legger an på Elle Fanning i The Neon Demon (2016). Foto/Copyright: Norsk Filmdistribusjon.

Det er selvsagt en svært lang vei igjen å gå, men den oppadgående skeive bølgen er likevel klar og tydelig. 

Den lille siste bastionen henger likevel liksom igjen. Vi mangler fremdeles den tydelig skeive superhelten i sin egen hovedrolle. For der et fåtalls helter på papiret er skeive, frontes det enda ikke i en hovedrolle.

Bransjen er i hvert fall på god vei.

Kilder: Wikipedia.com


Les også:

Det skeive tv-året 2018

Disse filmene du må se i år


ANNONSE

Kommentarer (21)

Ny kommentar ›

 • Henrik3

  7. apr 2018 11:41 Jeg trodde DC hadde gjort green lantern til homo? En av dem mener jeg?
  https://nypost.com/2012/06/01/dc-comics-green-lantern-relaunched-as-gay-superhero/
 • Elintv

  7. apr 2018 11:43 Det er en lesbisk superhelt i en aktuell superheltserie på en av de store strømmetjenestene. Kan ikke si mer, da jeg ikke vil spoile. Og når jeg tenker meg om, også i Legends of tomorow.
 • Number Seven

  7. apr 2018 11:47 Det er jo flere skrive superhelter?
  Du hadde faktisk bare trengt å Google «gay superhero" så hadde du fått en liste.
 • QueerSugar

  7. apr 2018 11:56 Deadpool?

  Edit: Hvorfor skulle man ønske en superhelt som bare har fokus på det å være skeiv? Er det slik at vi som personer bare ønsker å framstå som vår seksuelle legning?

 • nysgjerrigper88

  7. apr 2018 12:24 Må en på død og liv ha skeive superhelter og gjøre alt skeivt?
 • MargaretaMilano

  7. apr 2018 13:56 Jan Thomas? :)
 • MCMLXXXVIII

  7. apr 2018 14:02 Fanthomas*
 • Ruediger

  7. apr 2018 14:26 Uten å Google kommer jeg på flere (om det gjør meg til en nerd...vel... lev med det^^):
  Catwoman, deadpool, Colossus, Obsidian, en an de nyere Spiserman...
  Men enig at noen av de kunne dykke opp noe sted, der det er bare er del av filmen, ikke tema
 • Elintv

  7. apr 2018 14:51 Hovedseriene til DC: Supergirl, Green Arrow, Legends of tomorow, Flash, kun i Legends er en av hovedheltene skeiv. Men nesten alle har minst en skeiv sidekick eller en skeiv i teamet.
  Ikke det samme i Marvel.
 • ck

  7. apr 2018 15:51 Det er jo revnende likegyldig om superhelten er skeiv,kan han ikke heller være samisk?
 • Henrik3

  7. apr 2018 18:59 Hovedpersonen i Torchwood, jack harkness, tror jeg både er spilt av en homo og er homo i serien
 • ModernFlaneur

  7. apr 2018 19:38 Nothing special here even if the superheroes are gay. Zzzzzzzz!
 • AdrianW

  7. apr 2018 19:40 Så viktig er det i grunn ikke å se en skeiv superhelt da, siden kjærlighetsdramaet i superheltfilmer virkelig ikke er noe som er spesielt interessant. Hvertfall for meg, men hver sin smak da. Så vidt jeg husker er sønnen til vision og the scarlet witch skeiv og sammen med en av de andre karakterene på laget i de grafiske seriene og en av karakterene i marvel's runaways er også lesbisk. Hun regnbuen, ironisk nok (adding rainbow emoji, gaysir støtter ikke emojiene)
 • Lord Lolindir

  8. apr 2018 10:32 Northstar, den første superhelten som kom ut som homo, har enda ikke fått noen rolle i Marvels superheltfilmer. Han var vel også den første superhelten som giftet seg med en av samme kjønn. Var medlem både av X-Men og Alpha Flight, men altså ikke på film.
 • ib30799

  8. apr 2018 13:12 Karolina dean i marvels runaways er lesbisk, nico i samme serien er bifil i de nyeste tegneseriene og tvserien. pied piper (hartley sawyer) som var med i et par episoder av the flash er homofil. en ny versjon av captain cold (leonard snart) er homofil og med i et par episoder av både legends of tomorrow, supergirl, the flash og arrow. mr terrific (curtis etellerannet) på arrow er homofil, og har vært en av hovedpersonene i et par sesonger nå. annissa pierce (thunder) i black lightning er lesbisk. kan hende det er et par til, og de fleste er ikke hovedkarakterer, men det er jo noe.