- Alt ble annerledes


2190

innlogget

40702

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: redaksjonen@gaysir.no

Tilbakeskritt i Tyrkia

For øyeblikket arbeider Nevruz Ebru Aksu med å lage en dokumentarfilm med Tyrkia som tema. - Alt er bare kaotisk og man vet ikke hvorfor. Jeg håper at jeg gjennom filmen kan finne ut av det, sier hun. Foto: Privat.

Monica Wegling
14. feb 2018 10:00

Nevruz Ebru Aksu har bodd i Norge siden 2009, men følger godt med på utviklingen i hjemlandet Tyrkia. Hun forteller at forholdene for skeive har endret seg radikalt de siste årene.

– Den første tiden under Erdogans styre skjedde det veldig mye positivt, og vi opplevde en slags frihet – i alle fall i storbyene.

Hun forteller at det skjedde en helomvending, og den gode prosessen som var i gang fikk et enormt tilbakeslag.

– Alt ble annerledes. Der vi før kunne være mer eller mindre åpne, var det nå politi og overvåkingskameraer, forteller 40-åringen som nå studerer kunst og film i Kabelvåg.

Kneblet av myndighetene

Utviklingen av Istanbul Gay pride er illustrerende for en frigjøringsprosess som gjorde helomvending. I 2013 og 2014 samlet paraden om lag hundre tusen mennesker. 

I 2015 benyttet politiet vannkanoner for å oppløse paraden, og året etter ble den forbudt.

Pride-paraden i Istanbul var en årlig tradisjon i over ti år. Men de siste årene har paraden vært forbudt. Myndighetene sier de gjør dette av sikkerhetsgrunner. Arkivfoto: Anne Ross Solberg.

– Myndighetene hadde vikarierende begrunnelser for å forby paraden. De sa de vil beskytte oss, men i virkeligheten var det bare en strategi for å kneble oss, mener Ebru Aksu.

En positiv side er det likevel med alt som har hendt.

– Selv om det er mindre frihet for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner, har det blitt mer oppmerksomhet omkring oss og situasjonen vår nå, mener hun.

LHBT-aktivister forsøkte å gjennomføre en pride-parade i Istanbul i fjor, men ble stanset av politiet:

Noe positivt

– Myndighetens økende press mot og undertrykkelse av LHBT-aktivister i Tyrkia, har på et vis gjort LHBT-populasjonen mye mer synlig i det tyrkiske samfunnet nå enn tidligere.

Det sier Anne Ross Solberg, som bodde og jobbet i Istanbul store deler av 2000-tallet.

De siste tyve årene har hun jevnlig reist tilbake for å besøke venner og kjente, og også hun er bekymret over utviklingen. Samtidig påpeker hun det ironiske i at undertrykkelsen og forfølgelsen kan ha positive utslag.

– Med større synlighet har det også blitt en normalisering av- og større aksept for LHBT i samfunnet som helhet, forteller hun.

– Det som er trist er at mange ikke føler at de har noen fremtidsutsikter i Tyrkia. Jeg har mange venner som føler seg fremmed i eget land, og som ser etter en mulighet til å reise, forteller Tyrkia-kjenner, Anne Ross Solberg. Foto: Monica Wegling.

Ross Solberg har sett at media er opptatt av LHBT-problematikk, og at det diskuteres på universiteter, blant jurister og i parlamentet.

– Flere kjendiser har kommet ut av skapet den siste tiden, og flere jeg har snakket med mener at det er lettere å komme ut til familie og venner nå enn før.

Må gjøre jobben selv

Ross Solberg er glad for at Tyrkia har fått en aktiv og synlig LHBT-bevegelse, som etter hvert har fått økt respekt blant regimets kritikere. Hun mener det er de tyrkiske LHBT-erne selv som må gjøre arbeidet for å bedre situasjonen.

– Selv om andre land må fortsette å uttrykke sin bekymring over situasjonen, er det tvilsomt om det vil føre frem. LHBT-bevegelsen i Tyrkia må drive kampen selv, men vi kan støtte dem.

– Jeg blir lei meg på vegne av et land jeg er glad i, sier Anne Ross Solberg. Foto: Monica Wegling.

Fremtiden forlater landet

Nevruz Ebru Aksu forteller at hun ikke har så mye familie igjen i Tyrkia, men hun har mange venner.

– Jeg blir bekymret når jeg tenker på dem, forteller hun.

– Man kan ikke stole på noen, naboen kan plutselig anmelde deg. Folk føler seg ikke trygge der.

Ross Solberg deler bekymringen. Fra sidelinjen ser hun politiske tilbakeskritt og menneskelige tap, og mener at det ikke ser ut til å komme store endringer med det første.

– Jeg blir lei meg på vegne av et land jeg er glad i, avslutter hun.


ANNONSE

Kommentarer (0)

Ny kommentar ›

Ingen kommentarer ennå.