Skeivt mesterverk på Nationaltheatret


2801

innlogget

40707

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: redaksjonen@gaysir.no

Skeivt mesterverk på Nationaltheatret

Hermann Sabado som "Prior Walter" og Modou Bah som "Belize"


For første gang kan du nå oppleve det Pulitzer-prisvinnende og skeive teaterstykket Engler i Amerika i sin helhet på Nationaltheatrets hovedscene.

Du har kanskje sett den stjernespekkede HBO-serien Angels in America med blant andre Meryl Streep, Patrick Wilson, Emma Thompson og Al Pacino? Nå kan du endelig oppleve dette storslåtte, skeive eposet på teaterscenen, med blant andre Terje Strømdahl, Hermann Sabado, Bartek Kaminski og Trine Wiggen i rollene.

Terje Strømdahl som Roy Cohn i Engler i Amerika. Foto: Nationaltheatret

– Det er et sjeldent sterkt ensemble og en svært sterk instruktør og en veldig sterk historie, sier Terje Strømdahl. Hans rolle er basert på den historiske personen Roy Cohn, den homoseksuelle og homofobe advokaten til både USAs tidligere president Ronald Reagan og nåværende president Donald Trump, som til slutt dør av aids.

Svik og støtte fra uventet hold

Teaterstykket Engler i Amerika er skrevet av Tony Kushner og anses som et av de største og viktigste verkene i moderne amerikansk dramatikk. Det er den prisbelønte regissøren Marit Moum Aune som nå iscenesetter stykket. Hun har de siste årene markert seg internasjonalt med ballettversjonene av Gengangere (Ghosts) og Hedda Gabler på Den Norske Opera & Ballett.

Hermann Sabado som Prior Walter og Bartek Kaminski som Louis Ironson i Engler i Amerika. Foto: Nationalthetret

– Hiv- og aidsepidemien ble en test på hvordan samfunnet og mennesker reagerte. Den ble en prøvelse på hvem vi var. Noen politikere, som Reagan, latet som den ikke eksisterte. Men homobevegelsen sto sammen. Lady Diana klemte den første aidssyke for åpen skjerm. Både støtte og svik skulle vise seg å komme fra overraskende hold, forteller Moum Aune.

Newyorkere settes på prøve

I Engler i Amerika møter vi et knippe newyorkere som står ansikt til ansikt med viruset: Prior er smittet, og kjæresten Louis makter ikke å stå ved hans side. I stedet møter Louis mormoneren Joe, som selv sliter i sitt heterofile ekteskap med den angstsyke Harper. Republikaneren Roy Cohn sitter midt i det politiske edderkoppnettet, og ender selv opp med å bli fanget mellom liv og død.

Regissør Marit Moum Aune. Foto: Nationaltheatret

Alle disse menneskenes veier krysser hverandre, der de kjemper sine kamper rundt kjærlighet, sykdom, seksualitet, religion og politikk. Plutselig stiger det også en engel ned i smeltedigelen. Budskapet hun bringer med seg er urovekkende.

Tony Kushners prisvinnende mesterverk Engler i Amerika består av to deler:

DEL1: Tusenårsriket nærmer seg

DEL 2: Perestrojka

Nå kan du oppleve begge på Nationaltheatrets Hovedscene.

Du kan kjøpe billetter til hver av de to oppsetningene separat, eller du kan kjøpe billetter til begge samtidig. Samtidig betyr at begge forestillingene spilles etter hverandre.

Benytt deg av Nationaltheatrets valentinskampanje og få «to for én»-rabatt på billetter til Engler i Amerika ved kjøp innen 14. februar!

Hør skuespillernes betrakninger om stykket:
Hør regissørens betrakninger om stykket:

ANNONSE