Eksplosiv økning i gonoré-tilfeller


2339

innlogget

40702

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: redaksjonen@gaysir.no

Høye gonorétall bekymrer

Blant menn som har sex med menn smittes gonorébakterien oftest ved analsex eller oralsex uten kondom. En ubehandlet gonoré kan føre til kroniske plager, derfor lønner det seg å teste seg regelmessig dersom man er seksuelt aktiv. Gonoré er også utbredt blant kvinner som har sex med kvinner.

Redaksjonen
5. feb 2018 13:25

De høye gonorétallene blant menn som har sex med menn (MSM) fortsetter å stige. Antallet har økt med 49 prosent på ett år, melder TV2.

Til nå er det rapportert inn 1382 gonoré-tilfeller for 2017. Dette tallet vil stige, ifølge Folkehelseinstituttet.

Og det er i gruppen MSM økningen er størst.

– Stort sett er det menn som har hatt sex med menn. Vi har også en gruppe som gjerne lever i faste parforhold med andre kvinner og har menn som har sex med menn i det skjulte. De er da i risiko for å smitte dette videre til sine faste partnere hjemme, sier seksjonsoverlege ved hudavdelingen på Stavanger universitetssjukehus, Sonali Rathour Hansen, til TV 2 Nyhetene.

På denne avdelingen har de siden nyttår påvist mellom tre og seks nye tilfeller hver uke.

Svært smittsom

Bakterien smitter gjennom seksuell kontakt mellom slimhinner i kjønnsorganene, hals eller endetarm.

– Gonoré gir gjerne betennelse i urinrøret som svir når du tisser. Det er det vanligste. Du kan få det i rumpa også, og da får du gjerne vondt når du bæsjer. Du kan også få utflod fra urinrøret og fra rumpa, fortalte lege Eirik Pettersen til Gaysir i 2016.

Og har du først fått gonoré, er sjansen stor for at du smitter andre.

– Har du sex med en som har gonoré er det kanskje 50 prosent sannsynlighet for å bli smittet. Det gjør det til en veldig smittsom sykdom, fortalte lege Eirik Pettersen til Gaysir. Foto: John Trygve Tollefsen.

Les også: Dette betyr syfilis og gonoré for din helse

Frykter resistent bakterie

I fjor gikk Verdens helseorganisasjon ut og advarte mot antibiotikaresistent gonoré. På verdensbasis er det oppdaget flere tilfeller av bakterier som ikke kan behandles.

– Gonoré er det som kalles en superbakterie. Den har i årenes forløp blitt mer og mer resistent mot alle antibiotika vi bruker. Og med så stor smittespredning i vår befolkning så er det en fare for at det utvikles multiresistente gonoré-stammer her i Norge. I ytterste konsekvens har vi en superbakterie som vi står uten behandling for, sier Sonali Rathour Hansen til TV 2.

I 2017 ble PrEP (Pre Eksponerings Profylakse) mot hiv-smitte innført i Norge. PrEP reduserer risikoen for hiv med opp mot 90 prosent. I desember hadde mer enn 500 MSM har fått tilgang til PrEP.

Risikoen for å bli smittet av gonoré og andre kjønnssykdommer er derimot den samme.

– Det er for tidlig å si om PrEP øker utbredelsen av gonoré. Det kan være medvirkende at man oftere dropper kondom og er mer bekymringsløs. Men samtidig er det en forutsetning for å få medisinen at en tester seg ofte og dermed kan bli behandlet, sier Rathour Hansen.


Gonoré - symptomer:

Omlag halvparten opplever ingen symptomer. Hvor og hvordan symptomene på gonoré merkes avhenger av hvor man er smittet:

  • Gonoré i urinrøret/penis: svie ved tissing og utflod fra penis samt smerter og/eller utflod fra anus
  • Gonoré i hals: omlag fire av ti får symptomer som ligner vanlige halsinfeksjoner
  • Gonoré i anus/endetarm: smerte, kløe eller svie, men mange får ingen symptomer

Les også:

Test deg for gonoré hjemme


ANNONSE

Kommentarer (1)

Ny kommentar ›

  • Varme og is

    5. feb 2018 17:19 Så hvis det ved Stavanger universitetssjukehus oppdages 3 - 6 nye tilfeller av gonoré hver uke, hvor mange er det portensielt mulig å oppdage i de andre stedene i Norge gitt innbyggertall, seksuell adferd osv. Er folk i Stavanger flinkere på å teste seg eller er det sykehuset som er gode på å drive smitteoppsporing? (Jeg bare tenker litt høyt..)

    I artikkelen står det også om svie og kløe i urinrøret og rumpa, men gonoré i halsen gir ikke så mange symptomer og smitter like lett. Burde alle menn (heterofile, biseksuelle og homofile) som har sex, rett og slett tilbys en gonoréprøve gitt utviklingen pr. nå? Eller er dette allerede en tapt sak og man er på vei mot smittetall slik man hadde på 80-tallet?