Det lykkelige parforholdet, finnes det?


1013

innlogget

41094

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: redaksjonen@gaysir.no

Parforholdets gordiske knute

For mange er det å ha en partner selve meningen med livet. Men hvordan får vi et parforhold til å vare? Foto: Rawpixel/iStockphoto.

Monica Wegling
5. des 2017 13:01

Hvordan får vi et parforhold til å vare? Vel, det kan være enklere og vanskeligere enn vi tror.

Parforhold er noe som opptar mange, om de er i et eller ikke. Nylig kom boken Håndbok i parterapi, som skal være til nytte i både utdanning og terapeutisk arbeid.

Vi tok en prat med tre av bidragsyterne om hva et forhold er. Og hvordan vi skal få det til å funke.

– I vår tid har parforholdet blitt den viktigste form for tilhørighet, noe hele samfunnet er bygget opp omkring, sier førsteamanuensis i familieterapi, Anne Kyong Sook Øfsti.

– For mange er det å ha en partner selve meningen med livet.

Hun får støtte av Øyvind Kvello, professor ved NTNU, som mener at det å være i et forhold har mye å si for livskvaliteten.

– Det er viktig å ha noen man kan være ekstra fortrolig med, noen man kan blottstille seg overfor, forteller Kvello, og legger til at nære vennskap også er viktig, men er ikke det samme.

– Forskjellen ligger i langsiktigheten og dybden, og at vi vil få en dypere bekreftelse i et kjærlighetsforhold enn vi vil få i andre relasjoner.

Anne Kyong Sook Øfsti er en av bidragsyterne i Håndbok i parterapi som ble utgitt tidligere høst. – I vår tid har parforholdet blitt den viktigste form for tilhørighet, sier Øfsti. Foto: Monica Wegling.

Mange og generelle utfordringer

Øfsti forklarer at problemstillingene i parforholdet har endret seg med tiden.

– Før handlet det om å løse praktiske utfordringer som barneoppdragelse, økonomi og husarbeid. Nå stiller man seg heller spørsmålet «har jeg det bra?».

Dette reflekteres også i hva som regnes som særlig truende i et forhold i dag.

– Begjæret er et viktig premiss i moderne forhold. Hvis lysten blir borte opplever mange det som et symptom på at forholdet ikke er bra. De tolker det som fravær av følelser.

Dette er noe Frode Thuen, professor ved Høgskolen på Vestlandet, parterapeut og forfatter, slutter seg til.

– Utfordringer i et parforhold i dag, særlig for skeive, er at forholdene i stor grad er basert på følelser og ikke kontrakten om ivaretakelse av barn og kjernefamilien, sier Thuen.

Her kan man også identifisere et kjønnsaspekt, og Øfsti ser fallgruver for lesbiske.

– Mange lesbiske finner hverandre i kommunikasjon, men da er det en risiko for at begjæret uteblir på sikt.

Forskning viser at like preferanser kan gi styrke i forholdet. – Det er noe sant i uttrykket like barn leker best, i motsetning til at motsetninger tiltrekker hverandre, sier Øfsti. Foto: iStockphoto.

Særskilte utfordringer for skeive

Når det gjelder forhold mellom to av samme kjønn, kan det virke som forutsetningene kan være gode. Anne Øfsti refererer til forskning som viser at like preferanser kan gi styrke i forholdet.

– Det er noe sant i uttrykket like barn leker best, i motsetning til at motsetninger tiltrekker hverandre, sier hun.

Tall viser likevel at likekjønnsforhold har kortere levetid enn heterofile forhold, så de gode forutsetningene er kanskje bare det – forutsetninger?

Øfsti innrømmer at bildet er sammensatt, og viser til situasjoner heterofile ikke vil komme i.

– Eksempelvis vil mange holde både sin seksuelle orientering og forholdet skjult for omgivelsene. Dette kan gi et samhold paret imellom, men kan også føre til slitasje over tid.

– Det er viktig at man er interessert og nysgjerrig, sier Frode Thuen. Han er professor ved Høgskolen på Vestlandet, parterapeut og forfatter. Han er også fast spaltist i A-magasinet i Aftenposten. Foto: Inger Marie Grini.

Når går vi til terapi?

Kommunene tilbyr gratis parterapi til par som sliter, men spørsmålet er på hvilket tidspunkt man skal ta med sin make til terapirommet.

– Om man slutter å være engasjert, nysgjerrig og å ta hverandre for gitt er man på ville veier, sier Øyvind Kvello, og antyder at det nå kan være på tide at en utenforstående kommer inn.

– Jeg mener at det er bedre å søke terapi tidlig enn å vente til det er for sent. Mange som kommer til terapi har ventet for lenge, og da har det gjerne utviklet mønstre som har satt seg.

Anne Øfsti mener at parterapi ikke behøver å være det første man tyr til når forholdet byr på utfordringer.

– Terapi skal man vente med til det er en ordentlig knute, mener jeg. Men det er mange gode kommunikasjonskurs å velge i.

– Det samme med selvhjelpslitteratur. De står det hva man skal gjøre, mener hun.

Opppturer og nedturer: Anne Øfsti oppfordrer parene til å ha et realistisk forhold til hva man går inn i og ikke tro alt går av seg selv. Foto: Monica Wegling.

Oppskriften

– Så hva er oppskriften for å få et forhold til å vare?

– Det er viktig at man er interessert og nysgjerrig. At man opplever hverandre som et team, mener Frode Thuen.

Øyvind Kvello er inne på det samme.

– Jeg tenker at man må ha kvalitetstid sammen, man må tørre å blottstille seg selv, og man må ha stor interesse av å bli kjent med den andre personen.

Han mener også at ikke alle forhold er ment å vare, og at man etter et års tid kan vite om dette er liv laga. Da kan det være en idé å ha en regelmessig oppsummering.

– Det kan også være viktig å ta temperaturen med jevne mellomrom, sier Frode Thuen.

– Snakke om hva man egentlig vil med forholdet.

Anne Øfsti oppfordrer parene til å ha et realistisk forhold til hva man går inn i og ikke tro alt går av seg selv.

– Man må ville det, og må være innstilt på at det vil gå opp og ned.

Hun mener imidlertid at det ikke burde være et stort mysterium for folk flest å få et forhold til å fungere.

– Egentlig vet man selv hva man bør gjøre, når du er forelsket gjør du det automatisk. Du vet hvordan du skal glede den andre, tenner stearinlys, holder det ryddig, rer sengen – ja, slike enkle, men viktige ting.


Les også:

Når forholdet tar slutt


ANNONSE

Kommentarer (9)

Ny kommentar ›

 • Proxima

  5. des 2017 14:42 Mine favorittråd om forhold er de som kommer fra enslige mennesker som ikke har noen langvarige forhold bak seg. Jo mer påståelige de er da, jo mer lytter jeg.
 • LaCebolla

  5. des 2017 15:43 Det handler om å være der i gode og onde dager. Skeive er nok flinkere til å tenke at det er grønnere på andre siden. Selv er jeg av forholdstypen og kan godt holde ut i lengre perioder med rusk i forgasseren så lenge man komuniserer om problemet. Her er det menneskene som ikke gidder å kjempe for noe man føler for. For ett forhold går opp å ned. Sånn er det bare. Jeg har ikke gitt opp håpen om at det finnes en rette der ute. Viktig å holde seg litt reservert slik at fokuset ikke flyttes over til det seksuelle. Foe å være homofil er mer en bare å like kølle??
 • Mirromurr

  5. des 2017 16:17 På tross av at homofilerte og lesbisiøse personer har svarte belter i seriemonogami, så er svaret JA, slike forhold finnes.
  Men hva handler det om. I et forhold er man to personer, men to enkeltindivider. Man må gi hverandre frihet under ansvar. Tosomhet (et veldig lesbisk fenomen ut fra mine erfaringer) er det verste som finnes. Man bor sammen, sover sammen, spiser sammen og holder hverandre i hendene resten av døgnet. Begge to skal ha sine ting, sine egne venner, sine egne tanker ord og gjerninger. Og man skal IKKE behøve og fortelle den andre alt. Et forhold der man MÅ vite alt om hverandre er ikke sunt.

  Kim Friele sa det så flott. At jeg etter så mange år fremdeles kan stå i vinduet og vente på min kjære, er det beste med alt. La den andre få fritid fra deg.

  Og så finnes det ikke et eneste JAVEL KJÆRE, SELVFØLGELIG KJÆRE forhold. Da er den ene en tøffel. Krangel er sunt, argumentasjon er bra. Partner med egen mening er flott. Man trenger og bryne seg litt.

  Og hvis man kan. Ikke gå og legg dere som uvenner. Rydd opp i det værste. Og så må det finnes en viss tabbekvote i et forhold. Hvis man går etter det minste, må man ta et seriøst oppgjør med sitt eget ego.

  Og så alt det andre da. Hverdagen, sykdom, pengesvake tider, sorger, nedturer.

  Det er noe som heter: "Elsk meg høyest når jeg fortjener det minst, for da trenger jeg det mest".

 • Robotphone

  5. des 2017 16:52 Det er ofte lett å si , det er han og ikke meg, som hadde/har et problem men det faktum at ordet vi brukes lite , om de som har gått fra hverandre.
  Det er verdt å prøve å fikse noe som ikke er optimalt eller som skranter før en gir noe opp.

  Jeg ga selv opp mitt eget forhold men ikke uten å prøve å fikse opp i det først men fikk hele tiden beskjed 'det er ikke jeg som har et problem '

  Kjærlighet er verdt å kjempe for.

  'For kjærlighet gjør jeg alt, for deg gjør jeg enda mer '
  Liker det ordtaket

 • Bamsefar_55

  5. des 2017 16:57 Et parforhold handler om mye forskjellig, ikke minst hvilke verdier man bringer inn i et forhold.
  På den annen side har alle liv og forhold sine dagligdagse trivielle sider. Ingen kan leve på toppen hele tiden.
  Hva som også er viktig, er å kunne stille opp ved sykdom eller når livet går i motbakker. Ganske enkelt konkret tilstedeværelse.
  Livet må alltid få en sjanse.
 • Ingefæroter

  5. des 2017 19:33 Kanskje folk burde være mindre opptatt av å på død og liv være par, og innse at det finnes flere konstellasjoner enn tosomhet.
 • Shaun Lestat

  5. des 2017 21:26 Bravooo bravaaa.... endelig en artikkel som likner det gaysir stod for da jeg begynte her i 2002.... KEEP IT UP!!!!!

  Og God Jul-)

 • Kanari

  7. des 2017 18:43 Mitt favorittråd om parforhold er det som kommer fra seriemonogamister. Med sine strenge krav til kjæresten og uendelig rike erfaring å øse av er dette eksperten over alle eksperter. I begynnelsen av forholdet får man beskrevet alle de framragende egenskapene sine. Eksene overstråles. Balansen opprettes eller forskyves helt når seriemonogamisten må videre i livet, jakte videre, fordi man ikke tilfredstiller de mest rimeligste kravene han stiller.
  Kanskje lurt å stå stille av og til med begge beina på bakken?
 • ManScent

  8. des 2017 16:05 Lykken ligger i det å kunne dele sin elskede med flere.