Null virus? Null smitte!


1068

innlogget

41084

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: redaksjonen@gaysir.no

Null virus? Null smitte!

Hivpositive på vellykket behandling har i dag null virus, og er smittefrie. Allikevel opplever flere av dem både stigma og selvstigma i samfunnet. - Flere har nok møtt folk som er redde for smittefaren, sier styreleder for HivNorge, Leif-Ove Hansen. Foto: Jonas Sundquist.

Jonas Sundquist
1. des 2017 08:00

#0virus=0smitte er slagordet for Verdens aidsdag 2017. – Det burde være allmennkunnskap at dersom man går på vellykket hiv-behandling, har man null virus og er smittefri, sier Leif-Ove Hansen, styreleder for HivNorge.

I dag markeres Verdens aidsdag over hele verden.

Styreleder for HivNorge, Leif-Ove Hansen, sier budskapet «null virus = null smitte» skal være i fokus.

– Hivpositive som går på vellykket behandling i dag er ikke smittefarlige, og det er et budskap det er viktig å spre, forteller han.

– Verdens aidsdag er både en anledning for å huske de som har gått foran, og for å feire livet, legger han til.

Det går riktig vei

På den medisinske siden har det vært store fremskritt for hivpositive.

– Før kunne man ikke gå på behandling uten å bli dårlig, men det er ikke tilfellet lenger, forteller Hansen.

I dag kan man som hivpositiv leve helt vanlige liv og være smittefri, noe HivNorge ønsker å sette fokus på.

Til og med hivpositive mødre kan i dag føde barn som er hivnegative.

– Det er derfor ingen grunn til ikke å teste seg for hiv lenger, fortsetter Hansen.

Men disse framskrittene har allikevel vært en stille suksess for hivpositive, og mange som lever med diagnosen i dag møter fremdeles stigma.

– Tidligere snakket man om mennesker som lever med hiv som noen man burde frykte, men i dag er det jo hivpositive som er på behandling og åpne som er smittefri.

Vanskelig å snakke åpent

Tidligere i november publiserte Aftenposten et anonymt innlegg hvor forfatteren skrev om diskriminering i møte med det norske helsevesenet.

I forbindelse med en bihuleoperasjon fikk han beskjed av privatsykehuset Volvat om at de ikke visste om de kunne behandle hivpasienter.

Volvat har siden beklaget og sagt at dette ikke er en del av deres vanlige smittevernrutiner.

– Mange hivpositive i dag opplever nok et like stort selvstigma som et stigma fra samfunnet, sier Hansen, og legger til:

– Så må man jo spørre seg selv hvor forskjellen ligger. Mange med hiv vet hvor dårlig kunnskapen rundt diagnosen er, og det gjør det vanskelig å snakke åpent om tema.

Hansen sier mange er redde for å snakke åpent om hiv, ettersom allmennkunnskapen er dårlig. – Men vi ser at det blir bedre. Det ser ut som det går rett vei, selv om det tar tid. Foto: Jonas Sundquist.

Han sier at de fleste hivpositive sannsynligvis har møtt noen som er redde for smittefaren.

– Med en gang man forteller man er positiv går rullgardinene ned, og man blir møtt med en avvisning. Det er nok den største utfordringen ved å være åpen i dag.

Mange sier allikevel at de også møter omsorg og forståelse når de står frem.

– Alt i alt er vi nok på rett vei. Man kan tenke at det går sakte, men vi begynner å se en økt kunnskap, legger Hansen til.

Forskjell på Oslo og resten av landet

Hansen har selv vært hivpositiv siden 2010, og han sier det er sjeldnere og sjeldnere han møter noen som er redde.

– Man har alle sine historier, og noen sliter skikkelig med dette. Jeg opplevde mer avvisning etter at jeg ble åpen om diagnosen, og det kan hende denne avvisningen skyldes usikkerhet, sier han.

Derfor er det enda viktigere at kunnskap om hiv i dag når ut til folket.

– Vi ønsker å kartlegge hivpositives psykiske helse, ettersom vi har inntrykk av at mange virkelig sliter med dette, sier Hansen videre.

– Vi vet at flere sliter med depresjon, og disse menneskene trenger oppfølging. Men det er for tidlig å si noe enda om hvor utbredt dette er.

Det er også store forskjeller på hivpositive som bor i Oslo og resten av landet.

– I Oslo er det lettere å gjemme seg, eller ha en omgangskrets som kun består av andre positive. Vi har blant annet samarbeidet med organisasjoner i Trondheim og Bergen, og mange der forteller om hvor vanskelig det er å leve med diagnosen.

Vær med på å feire livet

Men Hansen understreker at selv om det er på sin plass å minnes på det vanskelige ved hiv på Verdens aidsdag, er det også en grunn til å feire.

I forbindelse med Verdens aidsdag arrangerer derfor HivNorge en fest for å feire livet.

– Vi ønsker å legge vekt på det positive; de som går på vellykket behandling i dag er smittefrie og har null virus, understreker han.

Arrangementet holdes på Perlen i Oslo, og navnet på festen er Beyond Zero.

På dagtid holdes også en konferanse som åpnes av Brede Bøe, hvor det å leve med hiv skal diskuteres.

Festlighetene fortsetter utover helgen, med førpremieren av filmen 120 slag i minuttet på lørdag, og The Candyland Kiki Vogue Ball på søndag.

– Vi deler også ut 20 gratisbilletter, så de kan det være verdt å forsøke å kapre seg, avslutter Hansen.


Billettene gis ut til de første 20 som sender navnet sitt til post@hivnorge.no, og billettene kan hentes i døra.


 


ANNONSE

Kommentarer (9)

Ny kommentar ›

 • 0vid

  1. des 2017 11:28 Jeg var tilfeldigvis til halvårskontroll på Rikshospitalet i dag. Jeg har en åpen og ledig tone med legene der og vi pludret i vei om hvor vidt det er naturlig å si "gratulerer med dagen" på en dag som denne. Uansett - det er noe pussig med at det stadig heter Verdens Aids-dag. Aids er i vår del av verden et marginalt fenomen som utelukkende rammer folk som av ulike grunner ikke tester seg. På landsbasis er det en håndfull mennesker som hvert år først kommer til behandling når immunforsvaret har sviktet. Hiv gjelder langt flere og årsmarkeringen bør ta opp i seg dette framfor å henge igjen i tradisjon fra en dyster fortid! Så derfor:
  GRATULERER MED VERDENS HIV-DAG!
 • eivind es

  1. des 2017 13:05 Fantastisk at det går så framover! Skikkelig bra. For oss som har såpass mange år på baken at man har friskt i minnet at de ikke var sikre på hvordan det smittet, redd for å drikke av feil flaske, frykt for å ta en poz i hånda. Angsten etter sex og helt opp til et år med testing etter et uhell, slik panikk som sitter i beinmargen er dessverre ikke så lett å bli kvitt. Er så glad for å se at de unge slipper å slite med det og at holdningene har totalt snudd. Klarer fortsatt ikke å ha sex med noen som har hiv pga aids propaganda fra før puberteten. Så vil be om unnskyldning for de som blir provosert av dette. Følelsen er grusom , som å bade uten å kunne svømme. Er oppdatert på alt innen hiv og skjønner de som har det ikke ser på det som noe problem. Er ikke hysterisk lengre med takler det dårlig enda. Så vil bare si til dere som er poz : når problemet sitter hos meg at jeg ikke takler å ha poz partner, så bør vel det Være like naturlig som at man ikke takler eldre , yngre, høye, lave, mørke eller lyse. Håper kjærlighet og godskap kan overvinne alt. Min fulle respekt har dere :)
 • Real og grei

  1. des 2017 17:23 Bra det går framover med forskningen ! Men hvor er linken til artikkelen om at andre kroppsvæsker enn blod er fri for smitte ? Så vidt meg bekjent har ikke hiv-positive på vellykket behandling smitte i blodet,
  Men hvor går grensen mellom vellykket og mindre vellykket behandling ?
  Og hva om klienten glemmer å ta medisinen noen dager ?
  Så vidt meg bekjent er det vitenskapelig forsket på smitteverdier i blod men ikke i sæd . .
  Skulle tro det er mer utveksling av sæd enn av blod under sex, og savner en medisinsk klarering her fra en smitteværnlege, gjerne fra Olafiaklinikken
 • Lever mer

  1. des 2017 17:57 I forhold til vellykket behandling har man PARTNER studien som er forskning fra dagliglivet til par der en er positiv på vellykket behandling og en er hivnegative. 1500 par ingen overføring av hiv. Så da har man praktisk forskning som viser at behandling gjør at viruset ikke overføres. Vellykket behandling er blant annet når virusmengden i blodet blir umålbar, altså så lavt at vi ikke kan telle virus lengre.
 • gre18cce

  1. des 2017 18:11 Ser ikke noe galt i at det fortsatt sies verdens aids dag , at det er et marginalt fenomen i den vestlige verden ja , men det er da områder i verden hvor dette fortsatt er et stort problem
 • Zitronenfalter

  1. des 2017 21:27 Ha en fin kveld, feire livet, og takk til gaysir, HivNorge, Leif-Ove Hansen, og alle sammen som er med på å opplyse folk og gi slik fin innsikt.

 • Frode Andre

  2. des 2017 18:45 Om man virkelig er frisk trenger vel man vel ikke kalle seg Hiv positiv? Da bør det vel være en tidl diagnose? Som td kreft man er blitt frisk av?
 • Kanaris

  2. des 2017 19:56 Man kan sikkert ikke kalles friskmeldt. Men, å leve med hiv er som å leve med en kronisk sykdom, som diabetes m/fler. Man kan også bli friskmeldt for kreft, men alle som har hatt kreft, vet at man må gå jevnlig til kontroller i mange år. Hiv er altså i dag en kronisk sykdom som krever daglig inntak av en medisin. Og, er du på slik medisinering kan du ikke smitte andre med hiv og du kan føde barn uten at barnet blir smittet av hiv. I Norge er vi heldige. Derfor kunne vi nok gjerne kalt dagen hiv-dagen. Men, verdens aidsdag er også en solidaritets-markering verden over :-)
 • Damara

  3. des 2017 22:27 Å kalle seg frisk blir vel litt feil sånn sett iom det gir et inntrykk av at man kan slutte med medisinering etter å ha blitt "frisk". Siden man må fortsette å gå på det resten av livet for å hindre at viruset kommer tilbake, så synes jeg likevel at man ikke skal kalle det fortid. Det blir som at jeg skal si at jeg ikke har immunsvikt på grunn av at jeg får medisiner som holder immunforsvaret mitt oppe.