Kim Friele æres med teaterforestilling


763

innlogget

40904

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: redaksjonen@gaysir.no

Kim Friele æres med teaterforestilling

Kim Frieles (82) langvarige homokamp blir nå teaterstykke. I desember neste år er det urpremiere på «Kim F». Arkivfoto: Linn Kristin Nordseth.

Redaksjonen
29. nov 2017 10:15

Den 15. desember 2018 får stykket «Kim F» urpremiere på Den Nationale Scene i Bergen.

Det er ikke uten grunn at vi kaller henne for Norges Homodronning. I godt over 50 år har Karen-Christine Friele (82) kjempet kampen for homofiles rettigheter i Norge.

Den nyskrevne forestillingen vil gi et tilbakeblikk på Frieles lange liv. Det er dramatiker Toril Solvang som nå jobber med å ferdigstille stykket. Og hun har fått frie tøyler av Kim Friele, skriver NRK.

Kjærlighetshistorien mellom Wenche Lowzow og Kim Friele har en sentral plass i stykket «Kim F». Paret fikk nesten 40 år sammen, før Wenche gikk bort i 2016 - 90 år gammel. Kim og Wenche var et av de første parene som inngikk partnerskap i 1993. Arkivfoto: Maia Håland.

– Først og fremst er det en viktig kjærlighetshistorie her. Dessuten handler det om kampen som hun har kjempet. Kim Friele har vært en bauta gjennom mange årtier, forteller Solvang – og røper at hun også har tatt seg noen friheter.

– Som dramatiker må jeg fortette historien veldig, så det er ikke en ren dokumentar. Det bygger på noe som er sant, men jeg må dramatisere, fiksjonaliserte og sette på spissen, legger hun til.

Stolt

Hovedpersonen selv er både overrasket og stolt over at livet hennes nå skal løftes opp på scenen.

– Det er en blanding av uforståelighet og uvirkelighet. Jeg trodde det var bare mennesker som var døde som man laget teater om. Ikke et sprudlende, levende menneske. Men det er stort, det må jeg få lov å si, sier Kim Friele i en kommentar til NRK.


Premieren er som nevnt 15. desember neste år og spilles fram til midten av januar i Bergen. Forestillingen vil deretter bli satt opp på Østlandet, i regi av Teater Innlandet.


ANNONSE

Kommentarer (4)

Ny kommentar ›

 • Mirromurr

  29. nov 2017 12:12 <3 <3 <3 <3
 • Badeengelen

  29. nov 2017 12:40 Virkelig en dame det er verd å lage en forestilling om. Hun er en ener, ingen over ingen ved siden av. Har stor respekt for denne flotte damen.
 • aleks8888no

  29. nov 2017 14:24 Man gratulerer. Det er henne vel fortjent.
 • 73WR

  30. nov 2017 22:44 Et teaterstykke vil alltid fungere som kulturell dokumentasjon,
  og en videreformidling av Kim Friele er også en fremstilling
  av kampen for LHBT - rettigheter.

  Stykket vil etter all sannsynlighet også legges merke til utenfor landets grenser;
  dette er et fantastisk interessant og viktig prosjekt.