Ut av skapet i speideren


1111

innlogget

41084

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: redaksjonen@gaysir.no

- De gjør en fantastisk jobb med å inkludere alle

Daniel opplevde aldri noe negativt med å komme ut av skapet som mann for speidergruppa si. - Norges Speiderforbund gjør en fantastisk jobb med å inkludere alle, understreker han. Foto: Privat.

Jonas Sundquist
28. nov 2017 17:00

Da Daniel Nordengen kom ut av skapet som mann for speidergruppen sin, fikk han bare positiv respons. – Den eneste forskjellen er at jeg har et speidermerke som nå sier jeg er gutt, forteller han.

Når 22 år gamle Daniel Nordengen fra Elverum ikke jobber på kafé, er han som regel i skogen med speideren.

– Jeg husker ikke helt hvordan jeg ble speider, men jeg ble med når jeg gikk på barneskolen. Rundt 3.- 4. klasse, forteller han.

Siden da har han vært aktiv, dog litt av og på opp gjennom årene. Nå er han speiderleder.

Historien om Daniel kunne vært en helt vanlig historie om en som liker friluftslivet og det å tilbringe tid med likesinnede i speideren.

Men Daniel måtte også komme ut av skapet som mann for speidergruppen sin.

Tidlig krøkes

– Jeg kom ut av skapet som lesbisk da jeg gikk i 6. klasse på barneskolen. Man skal tidlig krøkes, sier han.

Daniel har vært av og på som speider siden barneskolen. Han kom først ut av skapet som lesbisk, før han sto fram som en mann, og han sier de i speideren har vært mer aksepterende enn for eksempel de på skolen. Foto: Privat.

Litt før hadde han også sluttet i speideren, til fordel for fotballen, hvor han gjorde det ganske bra. Speiderpausen varte helt til ungdomsskolen.

Da visste nesten alle der at han var lesbisk.

– Jeg opplevde aldri noe negativt da jeg gikk i speideren som jente. Speideren i Norge er ganske åpen og aksepterende i forhold til ganske mange andre land, føler jeg. Det var mye vanskeligere å bli akseptert av alle andre enn de i speideren.

Sto fram som mann

Men tilværelsen i speideren skulle ikke vare, og Daniel flyttet etterhvert til Oslo for å bli kokkelærling.

– Det var mens jeg var i Oslo at denne manndommen min ville frem og ut blant folk, forteller han.

Daniel er åpen om hvem han er, og ønsker å lære andre å være åpne og aksperende. – Jeg har hørt at jeg har blitt roligere og mer seriøs etter at jeg kom ut som trans. Som om jeg har funnet roen, sier han. Her i 2014, sammen med medspeideren Ine, før han sto frem som mann. Foto: Privat.

Sent 2015 kom han ut av skapet for sine nærmeste, før han sto fram for offentligheten gjennom et blogginnlegg januar 2016.

Sommeren samme år begynte han på hormoner. Til sammen var han i Oslo i halvannet år, før han fikk en skulderskade og måtte flytte tilbake til Elverum.

– Da jeg flyttet hjem igjen til min kjære mor, var jeg mann. Jeg het Daniel og jeg savnet speideren. Så jeg tok en prat med den ene speiderlederen og møtte bare gode ord.

– Har funnet roen i meg selv

Denne speiderlederen var også en som hadde kjent Daniel mens han var jente og lesbisk, og de hadde også deltatt sammen i NM i 2012.

– Han har kjent meg relativt godt opp gjennom, kan man si. Han sier jeg har blitt mer rolig og mer seriøs etter at jeg kom ut som trans. Som om jeg har funnet roen i meg selv.

Daniel forteller at han heller ikke har møtt noe negativt hos noen andre i speideren.

– Per dags dato har jeg ikke opplevd noe negativt i forbindelse med å være trans.

Nå er han selv speiderleder, en såkalt Roverlagsleder. Det vil si at han leder de som er 16 år og oppover.

Daniel tilbringer mye tid i skog og mark. Her sammen med roveraspiranten Vebjørn. Foto: Privat.

– Jeg er bare leder for tre personer, men vi hjelper mye til med de andre barna under oss også.

Daniel sier det er derfor han er så åpen om seg selv og hvem han er.

– Jeg driver mye med barn, og vil lære dem å være åpne og aksepterende. Det er ikke sånn at jeg går rundt og sier til dem at jeg er født jente, men noen av dem gikk sammen med meg mens jeg var jente og lesbisk. De snakker med de andre barna, som kommer og spør meg, og da er jeg åpen og ærlig.

Han prater noen ganger også for 8. klasse om det å være trans, og temaer som mobbing.

– Den eneste forskjellen jeg har merket fra speideren er at jeg har fått et spesifikt merke. På venstre skjorteerme har alle et merke som sier om de er gutt eller jente, og mitt sier nå at jeg er gutt, forteller han.

– Nå skal det sies at Norges Speiderforbund gjør en fantastisk jobb med å inkludere alle, og de prøver hele tiden å gjøre det enda mer inkluderende, legger han til, og avslutter:

– På landsleieren i Bodø i år hadde de en Pride parade, de selger merker med regnbueflagg på Speidersport sin nettbutikk og de lar personer som meg være åpne og frie.


ANNONSE

Kommentarer (8)

Ny kommentar ›

 • BearOfNorway

  28. nov 2017 17:50 Fantastisk artikkel og gratulerer til deg :)
 • Vestfoldbamsen

  28. nov 2017 19:40 Ja. Respekt, Respekt !
 • Proxima

  28. nov 2017 22:41 Fin artikkel - lo også godt av "manndommen som ville ut blant folk" :D
 • Dobbeltnebb

  29. nov 2017 08:23 Veldig bra skrevet! <3
 • Mirromurr

  29. nov 2017 12:12 Mens andre som har kommet ut i speideren øyeblikkelig fikk avskjed på grått papir fordi han var en trussel for småguttene. Er man homo hiver man seg over alle kan det virke som de tror i noen speidergrupper. Men godt og lese at de har kommet lenger der også.
 • geodude

  29. nov 2017 18:54 Supert! <3
 • noak

  29. nov 2017 20:55 Kult
 • UngGuttBuskerud

  3. des 2017 16:04 Fantastisk! Respekt! Flott at de inkluderer deg, godt å høre! :-)