Frem fra glemselen


685

innlogget

41091

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: redaksjonen@gaysir.no

Frem fra glemselen: Johannas åpenbaring

Illustrasjon for forestillingen «Hyl i hagen». Tegning: Lisbeth Nilsen.

Heidi Rohde Rafto/Skeivt arkiv
4. des 2017 11:04

I samarbeid med Skeivt arkiv i Bergen publiserer Gaysir artikler som gir deg innsikt i vår felles skeive historie.


DNF-48. LLH. FRI. Store organisasjoner som har vært selve pulsåren i den norske skeive historien. Som har preget norsk politikk i tiår etter tiår, bidratt til å forandre lovverk, slette diagnoser - til å gjøre det norske samfunnet til det det er i dag.

Men, i tillegg til disse store og kjente organisasjonene, har det eksistert et mylder av mindre skeive organisasjoner og grupper.

De rekrutterte kanskje ikke så mange, og eksisterte kanskje ikke så lenge, men betydde likevel mye for dem som var med.

De skapte frirom, arenaer for å leve ut kreativitet og skaperkraft, og var gjerne preget av politisk brodd i en humørfylt ramme.

I dag ser vi nærmere på en av disse.

Ensomhetens stønn

En ny, lesbisk revy- og teatergruppe så dagens lys 4. juli 1989. Første møte samlet bare tre personer, men ideene var det mangedobbelte.

Navnet på gruppen var ikke gitt umiddelbart; blant forslagene som lå i bordet var Tribadenes natt, Ensomhetens brønn/stønn og Livets enfold. Det siste av forslagene var nok en kommentar til en annen lesbisk teatergruppe: Livets Mangfold, startet av Catrine Telle tiåret før.

Denne gangen landet man på Johannas åpenbaring.

Referatene røper ikke noe fra diskusjonene rundt navnevalget, men målsetningene er presist notert: å være en lesbisk-feministisk teatergruppe, skape noe med mening, ha det gøy selv – og more andre.

Arkivmateriale som er ferdig katalogisert og tilgjengelig for brukere. Foto: Skeivt arkiv.

Rop i skogen

Det første stykket som ble planlagt het Hyl i hagen. Handlingen kretser rundt den lesbiske kontaktsentralen Kontakt Lesbiske I Telefonen Og Rop I Skogen (naturlig nok forkortet KLITORIS).

Gruppen har imidlertid utfordringer med å finne sin form, fordi nye medlemmer stadig kommer til, mens andre faller fra.

Det er heller ikke full enighet om navnet. Flere stemmer for å bytte over til Duskregn, fordi det er kortere og mindre blasfemisk. Det uttrykkes også begeistring for den mer eller mindre subtile doble betydningen.

Gruppen planlegger hyttetur for øving og teambuilding, og urpremieren tidfestes til «...vårparten, sommeren eller neste høst.»

Referatene blir så kortere og tonen mer nedstemt. «Det store frafallet manet ikke akkurat til en kjempekreativ kosestund,» oppsummerer referenten.

Her slutter sporene etter Johannas Åpenbaring/Duskregn i arkivene. Kanskje sluttet de å skrive referater da øvingene tok til. Kanskje sluttet de å øve fordi referatskrivingen tok så mye tid.

Hvorvidt det ble noen forestilling til slutt, eller om det hele gled ut i sanden, er altså ikke godt å si. Det som er sikkert, er at disse kreative damene hadde det kjekt sammen.  

Og om en gruppe gikk i oppløsning, fantes det alltid en ny å kaste kreftene inn i. Den norske lesbiske historien vitner om mye engasjement og dedikert aktivisme, og Skeivt arkiv har fått inn materiale fra en rekke ulike lesbiske organisasjoner og tidsskrifter.

Hvilke bøker leste aktivistene, hva inspirerte og engasjerte dem? Boksamlinger som blir donert sammen med arkivene kan fortelle mye om samtid og kontekst. Foto: Skeivt arkiv.

En del av vår felles kulturarv

Disse sidene med referater fra møter mellom en gjeng damer på 80-tallet kan fortelle oss en hel del om den norske skeive historien. Om grupper som eksisterte utenfor det organiserte politiske arbeidet; om mennesker som ikke er blitt kjente navn i ettertid, men som dengang var sentrale drivkrefter i et kreativt miljø.

I arkivene lever de videre under fornavn, og er således anonyme for de fleste av oss, men deres ulike talenter og personlighet skinner gjennom i tekstene.

Referater er ikke bare tørre gjengivelser av saksnumre og avstemninger; hos damene i Johannas Åpenbaring er det lite vedtak å spore, men desto mer humør(svingninger) og skriveglede.

I det store bildet av den norske skeive historien er disse brokkene av levde liv - revy- og teatergruppene, hytteturene, festene - viktige brikker i puslespillet.

Etter hvert vil skeiv historie – forhåpentligvis – bli en naturlig del av pensum i fag som historie, samfunnskunnskap og norsk. Da er det viktig å lære bort årstallene. 1950. 1972. 1982. Kriminalisering, psykiatriske diagnoser. Det er en del av vår historie. Selvmordstall også. Samlivsbrudd. Rus. Hiv og aids.

Men de gode homolivene startet jo selvsagt ikke på 2000-tallet, med medmødre i foreldrepermisjon og tårevåte kirkelig vielser.

Gjennom tekster som dette kan man formelig høre dem le, 70- og 80-tallets lesbiske, ja, føle seg som flue på veggen i det lesbiske kollektivet, med bokhyllene fulle av bøker, stemmene fulle av engasjement og ambisjoner.

Disse historiene bør de også kjenne til, lærerne, når de skal formidle den skeive historien til dagens unge.

Minner på loft og kjeller

Har du levd i et lesbisk kollektiv? Vært med i en homofil bilmekkegruppe, bifil vinklubb eller transpolitisk teatertrupp?

Skeivt arkiv er interessert i alt som kan dokumentere den norske skeive historien. Jo flere referater, jo flere uskarpe bilder fra hytteturer, buttons, t-skjorter og livsminneintervjuer - jo flere biter i det store puslespillet faller på plass.

Ring, mail, meld eller bank på om du noe liggende på loftet eller i kjelleren! Det er ikke sikkert de overlever neste ryddesjau, hvis partneren din er av den kasteglade typen.

Det er ikke sikkert arvingene dine ser verdien i dette unike materialet. Når den tid kommer. Bare for å ha nevnt det. Det er viktig at DIN historie også blir fortalt.

En stor takk til Lisbeth Nilsen som har donert spennende materiale fra den norske og nordiske lesbiske historien til Skeivt arkiv.


Kilde: Lisbeth Nilsens arkiv/ SKA-0072 Nilsen, Skeivt arkiv


ANNONSE

Kommentarer (1)

Ny kommentar ›

  • Diagnonsense

    4. des 2017 16:23 Prisen for tidenes beste akronym går definitivt til personen som lagde illustrasjonen over :D