Gode nyheter fra Storbritannia


2747

innlogget

41356

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: redaksjonen@gaysir.no

Færre hiv-smittede i Storbritannia

Historiske tall: For første gang siden hiv-epidemien startet på 80-tallet er det en nedgang av nysmittede i Storbritannia.

Kristian Mendoza
5. okt 2017 13:11

Ukens utenriks:
Færre hiv-smittede i Storbritannia | Massearrestesjoner i Egypt | De fleste australiere støtter homoekteskap.

Se også: Tar oppgjør med negativ bruk av uttrykket gay.


Storbritannia: Færre smittes med hiv

For første gang siden hiv-epidemien på 80-tallet har andelen nye tilfeller av hiv falt, ifølge nye tall fra Public Health England (PHE).

I England ble det påvist 5164 nye tilfeller av hiv i fjor, men dette er en nedgang på 18 prosent fra året før, melder The Telegraph.

Det er spesielt i storbyen London fallet er størst, med 29 prosent nedgang. Eksperter tror hyppigere tester hos risikogrupper, raskere diagnostisering og hiv-medisiner er hovedårsaken til det dramatiske fallet.

Spesielt får den hiv-preventive medisinen PrEP (pre-exposure prophylaxis) mye av æren for dette. Medisinen tas i form av piller og senker risikoen for smitte med nærmere 90 prosent.

– Dette er veldig gode nyheter, og første gang siden hiv-epidemien startet på 80-tallet at vi ser en nedgang hos andelen nysmittede hos homofile og bifile menn. Dette er også et tydelig bevis på at våre forsøk på hiv-prevensjon har fungert, sier Dr Valerie Delpech i PHE.Australia: De fleste støtter homoekteskap

Det ligger an til et stort JA blant australierne når det gjelder spørsmålet om likekjønnet ekteskap, ifølge en undersøkelse utført av Sky News Australia. 5 000 personer ble spurt om de mener homofile bør får lov til å gifte seg.

Kan det endelig bli et ja til homoekteskap i Australia? Arkivfoto: Anne Lene Blystad.

Australia holder nå en såkalt rådgivende folkeavstemning om homofile ekteskap, i regi av landets statistikkbyrå. Rundt 16 millioner stemmesedler er sendt ut.

64 prosent av de spurte hos Sky News røper at de allerede har svart ja og returnert stemmeseddelen, mens kun 15, 5 prosent utgjør nei-siden.

Totalt har 77 prosent av befolkningen levert sine stemmesedler. Siste svarfrist er satt til 7. november. Resultatet ventes å være klart rundt 15. november.

Les også: Bitter folkeavstemning om homofilt ekteskap splitter Australia.

Eksperter spår en oppgang i økonomien dersom landet sier ja til homoekteksap. Næringer som turisme- og eventindustrien vil få en boost på trolig en milliard australske dollar, skriver Pink News.Fotball: Inviterte spillere til anonym samtale, ingen møtte opp

Til tross for at Storbritannia har fått sin første åpent homofile dommer på proffnivå, gjenstår det fortsatt at en profesjonell spiller står frem som homofil.

FA har gjort gjentatte forsøk for å gi fotballspillere de nødvendige verktøyene for å stå frem, uten hell.

For litt siden gjorde fotballforbundet (FA) et nytt forsøk. Fotballforbundets president Greg Clarke inviterte spillere på toppnivå til en åpen, anonym samtale for å kartlegge situasjonen. Resultat: Ingen møtte opp.

Fortsatt ingen: Ingen aktive spillere på proffnivå i Storbritannia har stått frem som homofile. Nylig gjorde FA et nytt forsøk for å få spillere i samtaler uten å lyktes. Ikke én skeiv spiller har ønsket å møte FA-sjefen Greg Clarke. Pressefoto.

– Jeg har ennå ikke møtt en spiller som er villig til å møte meg bak lukkede dører for en kopp te om det å være skeiv. Aldri har dette skjedd, til tross for at det er større åpenhet på kvinnesiden og på den semiprofesjonelle og amatør-delen av fotballen, sier han i et intervju med The Telegraph.

– Men jeg legger ikke skylda på dem for å nekte å snakke om temaet. Hvis de ikke er komfortable med å dele sine erfaringer, sier det mye om sporten vår, fortsetter han.Egypt: Forfølgelse av lhbt-aktivister etter konsert

Da lhbt-aktivistene heiste egnbueflagget under en konsert med bandet Mashrou’ Leila, der den åpnet homofile vokalisten Hamed Sinno er frontfigur, var de lite klar over konsekvensene det skulle få.

Arrangementet i Cairo 22. september satte sinnene i kok hos det lokale politiet. Nå skal minst 33 mennesker ha blitt forfulgt og arrestert i det muslimske landet, melder Reuters.

Det var under en konsert med det libanesiske bandet Mashrou’ Leila 22. september at regnbueflagget ble heist. Arkivfoto: Hanne Bernhardsen Nordvåg.

Politiet mener de "åpent har blitt med i en gruppe som bestrider loven" og "er med på å spre negativ propaganda".

Selv om homofili ikke er forbudt i Egypt, opplever mange homofile å bli forfulgt, trakassert og arrestert. Mange blir også utsatt for såkalt analsjekk. På den måten kan politiet “bevise” at de arresterte har hatt “homosex”.

Dette er forøvrig ikke første gangen i nyere tid at politiet masseforfølger skeivei landet. I 2001 arresterte myndighetene 52 menn under et arrangement på en båt.Video: Her tar de et oppgjør med bruken av ordet gay

Uttrykket gay (homo) blir som kjent ofte brukt i negative settinger. Dette ønsker lbht-organisasjonen RainbowYouth på New Zealand å gjøre noe med. Se If it's not gay. It's not gay:

 


ANNONSE

Kommentarer (1)

Ny kommentar ›

 • 73WR

  5. okt 2017 22:39 Særdeles interessant det som skjer innenfor medisinsk forskning rundt HIV - tematikk,
  og veldig positivt at man i Storbritannia allerede ser konstruktive konsekvenser rundt forebyggende arbeid.
  Spesielt viktig er resultatene fra London, i og med at dette er en verdensmetropol som på mange måter
  fungerer som en pekepinn på hvorledes LHBT - kultur vil utvikle seg i tiden fremover.
  Inspirerende.


  Nyere samtidig forskning har nå også funnet frem til antistoffer som på et biomedisinsk plan
  evner å utslette HIV - infeksjoner i en særdeles høy prosentandel;

  `Scientists have engineered an antibody that attacks 99% of HIV strains and can prevent infection in primates. `
  `The work included scientists at Harvard Medical School, The Scripps Research Institute, and the Massachusetts Institute of Technology. `

  http://www.bbc.com/news/health-41351159

  Artikkel fra BBC news 22 september 2017.