Skeiv, under 30 og valgt inn på tinget


2747

innlogget

41356

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: redaksjonen@gaysir.no

Ung og skeiv på Stortinget

Skeiv, under 30 år og valgt inn på Stortinget for SV: (f.v.) Nicholas Wilkinson (29), Solfrid Lerbrekk (26) og Freddy Øvstegård (22). Foto: Monica Wegling.

Monica Wegling
7. okt 2017 11:00

Denne stortingsperioden er det ett parti som kan skilte med å være det skeiveste partiet på Stortinget. Imponerende 27 prosent av SVs stortingspolitikere er skeive, og hele tre av dem er under 30 år.

Noen timer før Stortinget ble formelt åpnet denne uken, var de tre absolutt villige til å ta en prat med Gaysir om rollen og ansvaret som skeive ungdomspolitikere.

Fremdeles nok å gjøre

Det er første arbeidsdag som stortingsrepresentanter, og når de unge politikerne er ferdig med å ta selfies på det nye kontoret, er de klare for å diskutere det grunnleggende spørsmålet:

Er det faktisk behov for å arbeide med skeives rettigheter - de fleste tradisjonelle kampsakene er da vunnet?

Solfrid: Jeg synes absolutt ikke vi er i mål. Det å være skeiv er fremdeles langt fra normalisert, og vi må fortsatt komme ut av skapet på nytt og på nytt.

Vi må lage et samfunn der det er greit å være annerledes, sier Solfrid Lerbrekk. Hun mener at SV er det partiet som har gode forutsetninger for å få det til. Foto: Monica Wegling.

Freddy: Ja, det gjelder alle nye situasjoner. Og vi blir sett på som utenfor normalen. For eksempel når man er på et utested får vi mer oppmerksomhet. Det er forså vidt greit, men slitsomt også. Man må hele tiden tenke på at man er annerledes.

Solfrid: Ja, og jeg bor i en kommune som nektet å heise homoflagget.

Nicholas: Mange flytter fra distriktene til Oslo fordi det kan være lettere å være skeiv her, men det er ikke nødvendigvis så bra her heller.

Freddy: Nei, jeg opplevde å bli kastet ut fra et utested fordi jeg danset med kjæresten min.

Freddy Øystegård er fra Østfold og føler et særskilt ansvar for at den økende nazismen blir slått tilbake. Foto: Monica Wegling.

Nicolas: Jeg mener nok at noe av det viktigste å jobbe for fremover er transkampen. Vi må få stoppet både diskrimineringen og behandlingsmonopolet.

Solfrid: Ja, jeg har en svensk kompis som er i gang med prosessen mot kjønnskorrigering. Han fikk råd om ikke å flytte til Norge før han var ferdig. Alt er mer tungrodd i Norge. Der har vi en vei å gå.

Saker på blokken

Når hverdagen begynner, holder det ikke bare å ha meninger og gode holdninger. Det må handles, og konkrete saker må arbeides med.

Nicholas: Forskjellen mellom kvinner og menn er veldig tydelige også blant skeive. Typisk er at to homofile menn ofte har høye lønninger, og ingen barn. Lesbiske på sin side har ofte barn, og lavere inntekt. Det er viktig at vi får bekjempet ulikheten innad i det skeive miljøet.

De unge stortingsrepresentantene finner seg godt til rette i vandrehallen på Stortinget. Foto: Monica Wegling.

Solfrid: Jeg vil nok særlig jobbe for å innføre et tredje kjønn. Jeg tror ikke det skal være så vanskelig for Høyre å gå med på det, så det er sannsynlig at vi får det til.

Freddy: Jeg planlegger et spørsmål til justisministeren som angår det høyreekstreme miljøet i Østfold. Det vil gå på hva slags konkret politisk arbeid som blir gjort i forhold til denne gruppen. Det er viktig at politiet setter i gang særskilte tiltak.

Nicholas: En annen utfordring vi står ovenfor nå, er de eldre homofile. Noen går tilbake igjen i skapet når de blir eldre, spesielt når de er på institusjon. Særlig de demente er en viktig gruppe. De glemmer at det er blitt lovlig å være skeiv, og går igjennom alle traumene på nytt. Da er det viktig at personalet er oppmerksom på problemstillingen.

SV har størst representasjon av unge skeive av stortingspartiene. Det er likevel de politiske sakene som er viktige, og det vil være naturlig å samarbeide på tvers av partigrensene. Foto: Monica Wegling.

Alle tre er enige i at det er mer enn nok utfordringer å ta tak i. Samtidig mener de at mye ligger til rette for å jobbe med disse sakene i partiet de representerer, det har en lang tradisjon i SV.

Det betyr likevel ikke at de tviholder på nøkkelen til de gode løsningene selv, eller mener at de gode sakene skal utkjempes på egenhånd.

Nicholas: Vi kan jobbe vel så effektivt sammen med andre partier. Retten til barnehage for alle, var det for eksempel SV og FrP som sørget for sammen.

Nicholas Wilkinson mener at SV har en stolt historie når det kommer til å arbeide for skeives levekår og rettigheter. Foto: Monica Wegling.

Snart begynner alvoret..

Samtalen er over, og det er bare timer til Stortinget åpner og arbeidet settes i gang for alvor.

Men de har fremdeles litt tid igjen, og det er andre problemstillinger som gjelder nå. Først må de finne ut om de skal være med på å synge kongesangen eller ikke, Nicholas er usikker på om han vil greie å stå imot fristelsen til å åpne vinduene i Stortingssalen, og de må få brakt på det rene om det selges alkohol i kantinen.

Gaysirs utsendte er likevel trygg på at de unge politikerne vil gjøre et solid arbeid for å sikre skeives interesser.

 


ANNONSE

Kommentarer (5)

Ny kommentar ›

 • 73WR

  7. okt 2017 14:52 Fantastisk at der er flere representanter fra ulike parti på Stortinget, som alle aktivt kan være med
  på å fremme saker som omhandler LHBT - tematikk. Variasjon og mangfold styrker ikke bare
  LHBT - gruppen som enhet, men også demokratiet som helhet.
 • jorgar

  7. okt 2017 18:13 En fin gjeng fra SV :-) partiet som alltid har vært i front for homosaken...
 • higgsboson

  7. okt 2017 22:34 Dette gjør meg til en stolt, skeiv sosialist <3
  Heier på Freddy!
 • A L E X

  7. okt 2017 22:54 Flotte representanter for LHBTQ-samfunnet??
 • kjetil1979

  8. okt 2017 08:55 Viser at SV er et åpent og inkluderende parti! Siri Hall Arnøy fremmet i sin tid i 2004 ekteskapsloven, et forslag som i perioden etter ble adoptert av også Arbeiderpartiet og som gjorde at det ble vedtatt. SV bidrar til at Norge blir mer tolerant og disse tre kommer helt sikkert til å også på dette område være viktige representanter. Må her legges til at jeg stemmer Arbeiderpartiet, og det er flott at det er åpne homofile politikere nå i flere partier slik som Venstre, Arbeiderpartiet og Høyre - og at det ikke lenger er så oppsiktsvekkende.