Filmene du ikke vil gå glipp av i høst


2677

innlogget

41128

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: redaksjonen@gaysir.no

Den skeive kinohøsten

Denne filmhøsten byr på noen riktig så spennende skeive titler, blant dem «God's Own Country» - som omtales som britenes «Brokeback Mountain». Foto/Copyright: Another World Entertainment Norway AS.

Tore André Øyås
14. sep 2017 09:41

Sommeren er for lengst på hell, men fortvil ikke, den norske kinohøsten er nemlig uvanlig sterk i år. Vi gir deg oversikten:


Norsk småskeiv thriller

Først ut i høst er den allerede mye omtalte Thelma. Dette er regissør Joachim Triers fjerde spillefilm, og handler om unge Thelma som oppdager i møte med kjærligheten at hun har skremmende uforklarlige krefter.

Eili Harbo og motspiller Kaya Wilkins finner tonen i Thelma. Tør vi å spå Harboe som Norges nye, store filmstjerne? Thelma ble også nettopp valgt ut som Norges Oscar-bidrag til neste år. Foto/Copyright: Motlys AS/SF Studios

Filmen beskrives som en overnaturlig thriller hvor Thelmas brudd med sin religiøse familie på Vestlandet bringer henne til Oslo. Der møter hun medstudenten Anja og de to blir tiltrukket på mystisk vis…

I hovedrollen står Eili Harboe som har rukket å gjøre seg bemerket allerede i filmer som Bølgen (2015) og Kyss meg for faen i helvete (2013). Mot Harboe spiller Kaya Wilkins, også kjent som artisten Okay Kaya...

Thelma har kinopremiere 15. september.


Finsk homselegende får endelig sitt portrett

Tom of Finland er filmatiseringen om den finske krigsoffiseren Touko Laaksonen, som etter andre verdenskrig vender hjem til et fredelig Finland. Der hjemme opplever han imidlertid at homofile både undertrykkes og presses til å gifte seg og få barn for å bli akseptert.

Touko søker tilflukt i kunsten og blir etter hvert kjent som ’Tom of Finland’, mannen bak de dristige homoerotiske tegningene av muskuløse menn i fri utfoldelse.  

Pekka Strang (t.h:) spiller Touko, aka ’Tom of Finland’. Her på lasteplanet med Jack, spilt av Jakob Oftebro. Foto/Copyright: Another World Entertainment.

Norske Jakob Oftebro spiller karakteren Jack i en av de sentrale rollene. Gaysir snakket med Oftebro i januar, hvor han fortalte at han blant annet nektet å trene opp kroppen for rollen, og det av en helt spesifikk grunn. Et lite hint her kan være at skjønnhet også kan komme innenifra.

Tom of Finland får norsk kinopremiere 6. oktober.


En ny Brokeback Mountain?

Det er dessverre ikke alle filmer som blir tatt opp av norske distribusjonsselskaper og slik finner veien til kinoene. God’s Own Country er gudskjelov én av dem, en film som for lengst er omtalt som den britiske Brokeback Mountain.

Den unge odelsgutten Johnny lever godt inni skapet da han en dag må forholde seg til den nye gårdsgutten Gheorghe fra Romania. Det oppstår en lavmælt romanse mellom de to tilsynelatende rake motsetningene.

Sammenlikningen med Ang Lees legendariske homseportrett fra 2005 er naturlig nok nesten ikke til å unngå.

Josh O’Connor og Alec Secareanu i hovedrollene som Johnny og Gheorghe. Foto/Copyright: Another World Entertainment Norway AS.

Der Brokeback Mountain skildret vanskeligheten med å være seg selv i et homofobt samfunn, ja der er God’s Own Country mer opptatt av varmen og kjærligheten som oppstår mellom de to mennene.

Ifølge kritikere er dette en av årets mest rørende håpefulle og gripende «love story», uavhengig av seksuell orientering.

God’s Own Country får norsk kinopremiere 17. november.


Sterkt kvinneportrett

En fantastisk kvinne (Una mujer fantástica) handler om transkjønnede Marina som havner i problemer når kjæresten brått dør. Plutselig står hun uten rettigheter, og fordommene hagler fra flere kanter.

Marina må dermed finne en indre styrke for å komme seg igjennom den utfordrende perioden i livet.

Daniela Vega spiller den fantastiske Marina. Foto/Copyright: Tourdeforce.

Handlingen er lagt til det kulturelt konservative Chile og tar et oppgjør med samfunnets forventninger, og kampen for å få være seg selv. Regissør Sebastián Leilos tegner et sterkt kvinneportrett med solide Daniela Vega i hovedrollen som Marina.

Filmen har allerede fått strålende kritikker blant annet fra amerikanske kritikere.

En fantastisk kvinne får kinopremiere i løpet av november.


Oslo Fusion

Foruten dette ordinære kinoprogrammet, går dessuten Oslo/Fusion Film Festival av stabelen mellom 18. og 24. september (tidligere kjent som Skeive Filmer).

Her kan du blant annet få med deg nevnte Tom of Finland på en eksklusiv førpremiere fredag 22. september!

Selve åpningsfilmen er Call me by your name, en av årets virkelig store snakkiser. Filmen handler om den første kjærligheten og er spådd å bli en av neste års Oscar-filmer.

Timothée Chalamet og Armie Hammer finner tonen i Call me by your name. Foto/Copyright: United International Pictures.

Dette italienske oppvekstdramaet er lagt til en varm sommer i 1983, og skildrer møtet mellom den 17 år gamle Elio og nyankomne Oliver på 24. Sistnevnte spilles av Hollywood-stjernen Armie Hammer, kjent fra filmer som The Social Network og The Man from U.N.C.L.E..

Call me by your name får ordinær kinopremiere 26.januar.

En annen film vi vil trekke fram er 120 Slag i minuttet, som vant den prestisjetunge kritikerprisen i Cannes tidligere i år. Den tar for seg aids-kampen i Paris på 90-tallet. Filmen får ordinær kinopremiere i mars neste år.

På Oslo/Fusion-programmet for øvrig, finnes både sterke dokumentarer, spillefilmer og kortfilmer hvor tematikk spenner vidt, fra rettighetskamper, via politikk, rene fiksjonsdramaer, til transer, drag og komedier.

Internasjonale og verdensomspennende titler fyller dette spekkede og svært varierende filmprogrammet. Sjekk ut nettsidene Oslofusion.no.


BIFF

Bergen Internasjonale Filmfestival (BIFF) går av stabelen mellom 26. september og 4. oktober og har blant andre de nevnte filmene Tom of Finland, God’s Own Country, Call me by your name, 120 slag i minuttet og En fantastisk kvinne på programmet.

Hjerterytmen til hovedkarakteren i 120 Slag i minuttet slår ekstra raskt for aids-saken. Foto/Copyright: Céline Nieszawer/Arthaus.

Kinotilbudet innen LHBTQ-relaterte filmer er med andre ord både variert og spennende i tiden fremover!

Kilde: Filmweb.no, BIFF.no, Oslofusion.no.


ANNONSE

Kommentarer (1)

Ny kommentar ›

  • Splittet

    16. sep 2017 08:11 Takk for anbefalingene! Jeg skal sørge for å se samtlige av filmene ;)