Vil sikre en verdig eldreomsorg


2800

innlogget

41344

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: redaksjonen@gaysir.no

Vil sikre en verdig eldreomsorg

- Ingen skal diskrimineres, uansett hvor i samfunnet man er, sier SyverZachariassen, internasjonal leder for Senterungdommen. Foto: Jonas Sundquist.

Jonas Sundquist
4. sep 2017 13:32

Fram mot stortingsvalget 11. september møter Gaysir politikere fra de ni største partiene. I dag: Senterpartiet.


En skjerpet diskrimineringslov, fokus på hatkriminalitet, og en verdig eldreomsorg. Dette er noen av sakene Skeive senterpartister er opptatt av.

I Senterpartiet (Sp) er det nettverket Skeive senterpartister som har ansvaret for partiets LHBT-område.

– Nettverket fronter Sps homopolitikk utad, i tillegg til å plukke opp saker og videreformidle dem til resten av partiet, sier internasjonal leder for Senterungdommen, Syver Zachariassen.

Han påpeker at han mener partiet har en god LHBT-politikk.

– Det som ligger i bunn er at ingen skal diskrimineres, uansett hvor i samfunnet man er.

Flere eldre går tilbake i skapet

Zachariassen forteller at Sp det siste året har hatt mye fokus på eldre skeive.

– Konkret går det på eldre som kommer på gamlehjem, eller som benytter hjemmesykepleien. Flere eldre går «tilbake til skapet». De fjerner bilder av ektefeller eller andre de har levd med hele livet, av frykt for hva pleierne vil si og tenke.

Eldreomsorg er et viktig område for nettverket Skeive senterpartister. Foto: Jonas Sundquist.

Han sier at Sp helt konkret vil vektlegge LHBT-kompetanse på feltet, både i og etter utdanningen, slik at skeive eldre kan føle seg tryggere på behandlerne sine.

– Mange tenker nok at vi har kommet så langt på det skeive området, og det har vi jo gjort, så da er det viktig å fokusere på at folk også skal få leve verdig i den siste fasen av livet.

Ønsker en bredere handlingsplan

Zachariassen understreker videre at Sp ønsker en skjerpet diskrimineringslov.

– Det bør ikke være noen gråsoner i lovverket. Dersom noen blir utsatt for diskriminering på for eksempel arbeidsplassen, bør de være tydelig beskyttet av loven, sier han.

Det er også nødvendig å ta tak i hatkriminalitet mot homofile, mener Zachariassen.

– Det er LHBT-personer som opplever blind vold og hatkriminalitet, og det å ha en handlingsplan mot akkurat dette er veldig viktig, sier han.

Sp ønsker å øke støtten til frivillig arbeid på LHBT-feltet. Foto: Jonas Sundquist.

Videre understreker han at denne handlingsplanen bør favne bredere enn bare politiets behandling av hatkriminalitet.

– Det er viktig at en slik plan også favner institusjoner som skolen. Det hjelper ikke å kun begynne hos politiet, man bør læres opp allerede i skolen til hva som er akseptabelt og ikke.

I sammenheng med dette sier Zachariassen at Sp også ønsker å øke støtten til frivillig arbeid på LHBT-feltet, som Rosa kompetanse.

– Det at de skal få fortsette å reise rundt på skole og utdanne er kjempeviktig. Det er viktig at det kommer noen utenfra, og jeg tror det har en større påvirkning på elevene.


Fire kjappe

– Hva mener Senterpartiet er den neste, store «homokampen»?

– Jeg mener det neste som står i «køen» er å sikre transpersoner en lettere juridisk overgang ved bytte av kjønn. Vi har kommet en lang vei her, men vi må få på plass et klart rammeverk og en endring i samfunnet som gjør at transpersoner kan leve like godt som alle andre LHBT-personer. De blir møtt med langt flere fordommer enn andre skeive, og her går det mye på å bygge opp kunnskap blant folk.

– Hva kan norske politikere gjøre for å legge press på land der skeive undertrykkes?

– Vi bør starte med å ta diskusjonen opp på et politisk nivå. Det er vanskelig å si nøyaktig hva som kan gjøres, men å tydelig legge press internasjonalt, og våge å si ifra, må være første steg.

– Vi kan også tydelig gi signal ved å gi noen av de som undertrykkes asyl. Da viser tydelig at vi anser situasjonen de kommer fra som livsfarlig, og det er de signalene vi bør sende.

– Hva tenker Senterpartiet om den nynazistiske bevegelsen som har fått oppmerksomhet i det siste?

– Vi i Senterpartiet syntes nesten det var et sjokk å faktisk se dem, og det tror jeg mange andre også følte. Vi startet valgkampåpningen med å si at for første gang på mange år har nynazister marsjert i norske gater, og det er ikke greit. Samtidig tror jeg ikke de vil påvirke den norske debatten så mye.

– Nynazistene har et helt annet fotfeste i for eksempel Sverige. Jeg tror det henger sammen med historien vår; vi var jo okkupert av nazistene under andre verdenskrig. Jeg tror det blir for ekstremt her hjemme, så jeg tror ikke så mange egentlig liker dem.

– Hva er det første du ville gjort som «homominister»?

– Vi har kommet en lang vei når det gjelder både behandlingstilbud for kvinner og menn med transseksualisme, og loven som gjør det mulig å selv velge juridisk kjønn. Samtidig haster det å få på plass rammeverk og en endring i samfunnet som gjør at transpersoner og kvinner og menn født i feil kropp ikke blir diskriminert. De blir møtt med langt flere fordommer enn mange andre grupper, og her går det mye på å bygge opp kunnskap blant folk.


ANNONSE

Kommentarer (5)

Ny kommentar ›

 • Elintv

  4. sep 2017 15:13 Mye bra her, men han kunne godt blitt konfrontert av journalisten med at SP sammen med KrF stemte imot lov om selvbestemt juridisk kjønn. Om man leser komitemerknadene når saken var oppe i fjor, så var det viktigere å stemme nei fordi noen detaljer i loven man var uenige i, enn å stemme ja fordi det gamle lovverket var diskriminerende og brøt med menneskerettigheter. Heller ingen konkret politikk overfor transpersoner som ikke er født i feil kropp. Det er tross alt den største gruppen transpersoner, og en overveldende majoritet er i skapet. Ellers bra at de ønsker at også transpersoner skal få vern mot hatkriminalitet. Men dette er altså ikke hjemlet i Diskrimineringsloven, hverken i den nye eller den gamle. Den endringen må komme i Straffeloven. Det har for eksempel FTPN og andre organisasjoner i Menneskerettighetsalliansen fortalt juristene i departementene mange ganger, men ingen gjør noe med det.
 • forestsongs

  4. sep 2017 16:31 I saken om selvbestemt juridisk kjønn savnet jeg progressivitet fra Sp, og sier meg enig i betraktningene fra Elintv. Tross Sps og KrFs holdning ble dagens lov heldigvis likevel et viktig skritt i riktig retning. Problemet er at den bare fremmer selvbestemt _binært_ kjønn, og egentlig bare fungerer for dem som opplever å være født i feil kropp. Kanskje er kunnskapsnivået om transfeltet ennå ikke helt der det skulle være i Sp? Til partiets mulige forsvar kan det kanskje sies at selve ordet 'transperson' kan forvirre mange. Det er dårlig definert, og oppfattes nok av mange primært å gjelde personer som er født i feil kropp. Om man heller konsekvent innarbeidet en formulering som f.eks. 'transpersoner og ikke-binære', tror jeg det ville kunne bidra til en bedre helhetsforståelse for det store mangfoldet, og de forskjellige behovene, i dette feltet.

  Det er ikke enkelt å være skeiv på bygda, så mange skeive 'rømmer' i praksis til byen. Som et markant distriktsparti bør Sp derfor langt mer aktivt fremme holdninger som fjerner stigmaet mange skeive opplever, og dermed bidra til at alle skeive kan føle seg velkomne i bygdesamfunnet, på like fot med alle andre. Jeg forventer at Sp vil slutte opp om forslaget om et tredje juridiske kjønn, når det kommer opp igjen.

 • Vilde94

  4. sep 2017 18:28 https://www.stortinget.no/no/Hva-skjer-pa-Stortinget/Videoarkiv/Arkiv-TV-sendinger/?mbid=/2017/H264-full/Storting/03/07/Stortinget-20170307-095516.mp4&msid=284&meid=9972


  Her er Innstilling fra familie- og kulturkomiteen om Representantforslag fra stortingsrepresentantene Jonas Gahr Støre, Hadia Tajik, Trond Giske, Anette Trettebergstuen, Arild Grande, Sonja Mandt, Hege Haukeland Liadal og Eirin Sund om fremlegging av ny handlingsplan for LHBTI som ble nedstemt av Høyre, Frp, KrF og Senterpartiet, spol frem til 03:03:45 for å se hele debaten i stortinget før voteringen.
  Jeg skal vertfall IKKE stemme på de partiene.
  Jeg stemmer sosialistisk!

 • Blaamann

  4. sep 2017 19:03 Gode intensjoner er langt i fra gode handlinger.
  Hele intervjuet tyder på at "vi kan jo snakke om alt og thats it".
  Sp...det ser dårlig ut for dere i år.
 • Badeengelen

  5. sep 2017 10:01 Apropos verdig eldreomsorg. Det er faktisk flere år siden Kim Friele tok til orde for nettopp en verdig eldreomsorg for LHBT gruppen. Ring og snakk med henne, jeg tror hun kan gi gode tips til hvordan dette kan løses. Og helsepersonell må læres opp i hvordan de skal forholde seg til denne gruppen, på lik linje med andre grupper i samfunnet som de måtte ha behov for å ta spesielle hensyn til.