Skeive er ikke et trumfkort, Listhaug!


2670

innlogget

41382

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: redaksjonen@gaysir.no

Skeive er ikke et trumfkort, Listhaug!

Ingvild Endestad, leder av FRI - Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold

Ingvild Endestad
13. aug 2017 18:20

Listhaugs plutselige omsorg for homofile får meg til å sette kaffen i vrangstrupa.

Valgkampen i Norge er i full gang, og så langt ser den ut til å handle om hvem som skal få definere de norske verdiene. Som representant for en av minoritetsgruppene i Norge har jeg behov for å komme med en appell til norske politikere i denne debatten: Vi er ikke et kort dere kan dra opp av hatten for å sanke stemmer.

Det er ikke uten grunn at vi skeive får frysninger på ryggen når verdikamp tas opp. Opp igjennom historien har diskusjoner om våre rettigheter, våre familier, våre unger og våre liv vært diskutert som en verdi man kan være for eller mot.

Våre identiteter har vært beskrevet som trussel mot kjernefamilien, vår kjærlighet som noe som kan rive samfunnets grunnpilarer i filler og våre parader som seksualisering av det offentlige rom.

Våre liv har vært så mye av en «verdikamp» at i saker som har omhandlet våre rettigheter har man kunnet fristille politikere fra å stemme av «samvittighetsgrunner». La meg bare minne om at dersom norske verdier er ensbetydende med «slik vi hadde det før», har ikke de av oss som er lesbiske, homofile, bifile og transpersoner i dette landet mye å stille opp med. Vi har tross alt i hoveddelen av vår historie vært alt det de norske verdiene har forsøkt å bli kvitt.

Selv om våre liv og rettigheter har vært gjenstand for debatt i flere valgkamper tidligere, er det kun de siste årene at politikere har konkurrert om å være det beste partiet for oss. Etter å ha bivånet valgkampen i USA der republikanerne og demokratene på absurd vis prøvde å kapre stemmer fra lhbt-befolkningen, har jeg nå behov for å komme med en advarsel mot det samme spillet her hjemme.

At Trump skulle velge å fri til lhbt-befolkninga i valgkampen kom overraskende på de fleste av oss, men kanskje enda mer overraskende var det at mange lhbt-personer både i USA og her hjemme trodde på han da han veiva med regnbueflagget med påskriften «lgbt for Trump» og lovte at han skulle gjøre alt i sin makt for å beskytte lhbt-befolkninga.

Lovnaden skjedde på samme tidspunkt som hans eget parti vedtok at de støtter omvendingsterapi av homofile og lesbiske barn, en tydelig motstand mot likekjønnet ekteskap og ga en oppfordring til amerikanske politikere til å bruke religion som rettesnor i utforming av lover og politikk.

Da Trump kom til makta var det selvfølgelig denne politikken, og ikke lovnadene fra stemmejakta som ble iverksatt og ivaretatt. All informasjon om lhbt ble umiddelbart fjernet fra Det Hvite Hus sine nettsider, og nylig gikk Trump ut med at transpersoner er å anse som en byrde og ikke lengre skal få tjene i militæret.

På samme måte som jeg ble overraska over Trump sitt frieri til homofile ble jeg overraska over Sylvi Listhaugs plutselige omsorg for lhbt-personer da hun uttalte at hun fryktet homokritikere på Politisk Kvarter her om dagen. Eller for å bruke Sylvi sine egne ord fra Oslo Symposium, om at KrF ville vurdere et tredje juridisk kjønn: Jeg fikk kaffen i halsen.

I Politisk Kvarter langer hun ut mot Hareide og advarer han mot å snakke folk etter munnen når det «finnes folk i vårt samfunn som er kritiske til homofile og kanskje synes det er greit at de blir steina».

Denne advarselen kommer fra en som tidligere stolt har proklamert at sånne som oss river samfunnets grunnverdier i filler når vi utfordrer tanken om at ekteskapet skal være mellom en mann og en kvinne. Politikeren som har ment at våre parader viser at vi har en voldsom trang til å «markere oss» og at hun, når hun skal si det pent, mener det ikke «styrker saken deres når halv- og nesten helnakne folk danser rundt i Oslos gater».

Bekymringa mot homokritikere kommer fra samme person som senest i mars i år valgte å være hovedtaler på det kristenkonservative stormøtet Oslo Symposium. I salen satt folk som Nina Karin Monsen, som har viet store deler av sitt voksne liv til å fortelle om hvilken pest og trussel vi homofile er, apostel Guillermo Maldonado, som bedriver såkalte utdrivelser av onani-, homofilidemonar og Mike Huckabee, som har slått et slag for å isolere hiv-positive, beskrevet homofili som helseskadelig og ønsket å stille dommere som stemmer for likekjønnsekteskap for riksrett. Sistnevnte ble også hyllet med en pris på konferansen.

Dersom Listhaug er så bekymret for homokritikere og ekstreme krefter som hun gir uttrykk for hadde dette vært en gylden anledning for henne til å snakke dette mørkemøtet i mot. Men mens hennes regjeringskollega Røe Isaksen valgte å bruke anledningen til å snakke om ansvaret Kristen-Norge har for skeive som mobbes i skolen, valgte Listhaug å bruke sin taletid til å snakke den ekstremt homofobe forsamlingen etter munnen.

Hun latterliggjorde Hareides deltakelse i paraden og proklamerte at forslaget om å innføre tredje juridisk kjønn fikk henne til å sette kaffe i halsen. Om det var det faktum at ekstremistene på Oslo Symposium var blendahvite kristne og ikke muslimer som utgjorde forskjellen, vites ikke. Resultatet er uansett at ministeren valgte vekk vår sak til fordel for applausen fra publikum.

Historien fra USA og fra integreringsministeren her hjemme er en påminnelse til dere politikere nå i valgkampen. Vi minoriteter er ikke et kort dere kan trekke opp av hatten og et gissel dere kan bruke hver gang dere tenker det er stemmer å hente på det. Det er også en påminnelse til oss skeive om å ikke klappe i hendene og nikke takknemlig hver gang en politiker veiver med regnbueflagget.

Vi minoriteter er ikke en verdi du kan diskutere for eller mot. Vi er heller ikke et element du kan bruke når du trenger et offer for å underbygge ditt argument. Vi er mennesker med ulike bakgrunner, stemmer og holdninger som lever våre liv i dette landet. Vi deltar i samfunnsdebatter, hører til i ulike politiske partier og har ulike syn både på familie, religion og skattepolitikk.

Deres politikk påvirker livene våre, og derfor bryr vi oss om hvilken politikk dere står for. Vi er ikke en brikke i et spill, og vi nekter å være et skjold og et sverd du kan bruke for å fremme hat mot andre grupper.


Denne kronikken ble først publiser under Meninger på Dagbladet.no. Den er gjengitt på Gaysir i sin helhet med tilatelse fra kronikør og Dagbladet.


ANNONSE

Kommentarer (31)

Ny kommentar ›

 • Eraserhead

  13. aug 2017 19:38 Viktig innlegg og påminnelse til alle lhbt-personer som stemmer Frp. Gi heller stemmen til noen som tar minoritetenes rettigheter og likeverd på alvor.
 • Badeengelen

  13. aug 2017 20:17 Hmm, jeg tror nok AP alltid har brukt LHBT personer som et "trumfkort" for å sanke stemmer.................
 • Bi Mann Stvg

  13. aug 2017 20:34 Enda en av de sosialistiske godhetsapostlene som skal rakke ned på Norges Rednings kvinne, om den muslimske innvandringen får fortsette så går det ikke mange år før skjeive personer blir kastet fra hustak å steinet i hel, tenk på det før dere vurderer å stemme på innvandrings kåte partier.
 • Zitronenfalter

  13. aug 2017 20:38 Listige Listhaug. Du må bare være grei, ellers er det ingen som stemmer på deg.
 • ebba62

  13. aug 2017 20:45 Frp har aldri tenkt på homofile, lesbiske eller transpersoner. Faktisk få politikere som har vært mer mot oss enn Hagen. Men folk går vel fem på nok engang
 • K R I S

  13. aug 2017 21:29 Ser at FRI ikke er en politisk uavhengig organisasjon, men en sosialistisk gruppe. Er det en undergruppe av Arbeiderpartiet?
 • Colt

  13. aug 2017 21:42 Survi forteller oss at vi er annenrangs borgere. Hun skal bestemme hvordan vi skal være, hvor vi får lov til å være, hvordan vi skal oppføre oss, generelt hvordan vi skal eksistere. Og nå skal hun også velsigne oss med sin nåde. Frelse oss fra det onde. For riket er hennes, og makten og æren i evighet.

  Dama har alvorlige gudekomplekser. Og det bare forsterker hennes vrangforestilling at enkelte ikke gjennomskuer henne.

  Man skal lete lenge etter et mer skamløst, opportunistisk og sjelleløst vesen en Survi. Deilig å bli kvitt henne og resten av partiet etter høstens valg.

 • Ratiti

  13. aug 2017 22:59 Snakk ikke på vegne av meg!

  Jeg meldte meg ut av homobevegelsen da slike som Ingvild Endestad med den største selvfølgelighet uttaler seg på vegne av meg både i homosaken og politiske spørsmål. Det kan ha med at jeg ikke lenger er sosialist, men vel så mye med at jeg frykter i langt høyere grad hva en tiltagende islamisering av det norske samfunnet vil medføre for oss seksuelle minoriteter, enn om den sterkt overdrevne kristenfundamentalistiske trusselen skulle vise seg å være reell. Snakk om å male fanden på veggen! Hvor er oppysningsnivået og virkelighetstilknytningen i alt dette? Tro ikke at alle homser ukritisk deler den politisk korrekte statsideolgikonsensusen som hersker her til lands. Noen tenker også selv.

 • rogerbjorn

  14. aug 2017 10:36 Bra oppsummert Ingvild
 • 73WR

  14. aug 2017 10:48 Listhaug sleiker homser opp etter .... , med andre ord?

 • Eraserhead

  14. aug 2017 12:33 Det er trist at enkelte lhbt-personer som kommenterer her har blitt lurt til å tro på nynazistiske konspirasjonsteorier (at muslimer skal ta over Norge). Dere tilhører en minoritet, så skal dere fordømme en annen? Såvidt jeg husker er det kun hvite, kristne nordmenn som har utført terror i Norge i nyere tid - tidligere Frp-medlem Breivik kalte seg ihvertfall kristen, selv om han også var nynazist. Nazistene trives bedre i dag enn de har gjort siden 30-tallet, mens muslimer behandles slik jødene ble behandlet den gang. Et fredelig og sivilisert samfunn har plass til alle. Jeg har aldri blitt truet av en muslim, men jeg leser stadig oftere om dem som vil "knuse homolobbyen". Frp er og har alltid vært et fremmedfientlig populistisk parti som sparker nedover og scorer på å skape mest mulig splittelse og hat i samfunnet. Stem for fellesskap og toleranse, folkens.
 • Blaamann

  14. aug 2017 13:29 En godt skrevet og beskrivende artikkel!
  Å stemme på frp pga. litt fremmedfrykt er vanskelig å forstå. De fleste andre norske partier har strengere invandringspolitikk enn de fleste politiske partiene i Europa. Ikke stemm frp av ren latskap, les partiprogrammene til de andre først.
  Frp er et populistisk parti, som er infiltrert av nynazister, fordi nynazistene ikke har noe annet parti å velge, som er deres program nærmest. Nynazister blir ikke glade i homofile kun fordi de velger samme parti.
 • K R I S

  14. aug 2017 15:35 Her inne er det noen som trenger å gå på et ideologikurs. Hvis du sammenligner FrP med Nazisme har du bomma skikkelig på målet. Nazismen befinner seg helt i motsatt ende av ideologiskalaen og har mer til felles med sosialismen og kommunismen med en sterk statlig styring. FrP er for dem som ikke vet, et liberalistisk parti!
 • K R I S

  14. aug 2017 15:55 Ser at en kommer trekkende med at Breivik var FrP medlem. Og hva så? Terrorister kan jo være medlem av hva som helst. Hva med Anders Dale som nå er i Al Qaida og har vært medlem av MDG? Han stod jo til og med på valglista for Miljøpartiet de Grønne! Han har også vært med i Blitz

  https://en.m.wikipedia.org/wiki/Anders_Cameroon_Østensvig_Dale

 • Eraserhead

  14. aug 2017 16:37 Frp er et populistisk parti. Det vil si at de er mindre opptatt av å være forankret i noen sammenhengende ideologi enn det er av å kaste ut provokative uttalelser som får medvind hos folk med sterkt hat og svakt intellekt. Det Frp har til felles med nynazistene og den såkalte alt-right bevegelsen som dyrker Trump i USA, Le Pen i Frankrike og Listhaug i Norge, er at de driver med segregerende, villedende og diskriminerende politikk, at de oppvurderer nasjonalisme og etnisitet mens de forkaster fellesskap og like rettigheter. De liker å påstå at ulike kulturer umulig kan blandes sammen, og mener at vold både er et naturlig og legitimt utfall av kulturelle forskjeller. De dyrker et fiktivt, nostalgisk glansbilde av en "ren" fortid hvor kulturer var harmoniske, og påstår at vi kan komme tilbake til en kulturelt homogen tilstand hvis vi deporterer nok ikke-hvite mennesker. Høyrepopulister og høyreekstremister dikter opp kulturelle konflikter, mens de overskygger, bortforklarer og avviser den egentlige største trusselen mot samfunnet vårt - klimaendringene.