- Vi trenger flere forbilder


1728

innlogget

41286

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: redaksjonen@gaysir.no

- Vi trenger flere forbilder

Selv om det er stor takhøyde for å være annerledes i det samiske miljøet, har det vært vanskelig for mange å stå frem. Flere har blitt møtt med utfrysing, mobbing eller vold.

Jonas Sundquist
15. jul 2017 10:38

Tidligere denne måneden åpnet utstillingen Queering Sapmí på Norsk Folkemuseum i Oslo. Den presenterer historier om skeive i det samiske miljøet. – Queering Sapmí viser forbilder for oss alle, sier Sametingskandidat Runar Myrnes Balto.

Det blir stille i salen idet multimediakunstneren Gjert Rognli kommer gående inn.

Han er helt naken, med kroppsmaling i gult, grønt, rødt og blått. Samme farger som på det samiske flagget.

Så setter han seg ned på huk, og henter frem en bunke papirbokstaver.

Biru bonju, skriver han. Fucking gay. Jævla homo.

Han dynker alt i en skål med rød maling og går.

Skeiv eller god same?

– For noen er det ikke lett å komme ut av skapet, sa Leif Pareli da utstillingen åpnet søndag 2. juli.

Han er konservator for samiske saker på Norsk folkemuseum.

– Man må kjempe for forståelse og aksept; først i seg selv, og så i omgivelsene.

Dette har ikke alltid vært like lett i det samiske miljøet.

For selv om takhøyden kanskje er stor for å være annerledes der, har mange skeive i det samiske miljøet blitt møtt med utfrysing, mobbing, og til og med vold.

Konservator ved Norsk folkemuseum, Leif Pareli håper utstillingen stimulerer interesse og gir mer innsikt i skeive forhold. – I år er det også hundre år siden det første samiske landsmøtet, så det er også verdt å markere, legger han til. Foto. Jonas Sundquist.

– Blant ungdommen er det kanskje lettere å rømme til storbyen, hvor de møter mer aksept. Men det gjør at avstanden til det samiske livet blir større, så det oppstår et dilemma: Skal man være åpent skeiv eller en god same? sa Pareli, og la til:

– Denne utstillingen viser mangfoldet i det samiske miljøet. Noen er homofile, noen er lesbiske, noen utfordrer kjønnsstereotypene.

På riktig vei

På åpningen var også Sametingskandidat Runar Myrnes Balto, som delte litt av sin egen personlige historie.

– Da jeg kom ut av skapet for ti år siden, fantes det veldig få åpne samiske forbilder. Jeg håper denne utstillingen kan gi noen av de samiske homofile i dag nettopp dette, sa han.

Han fortalte at den gang var diskusjonen rundt LHBT-saker i det samiske miljøet ofte med negative fortegn.

– Men det har skjedd mye i det samiske miljøet på disse ti årene. I dag er det lettere å stå frem, og vi er mange og mangfoldige.

Sametingskandidat Runar Myrnes Balto sier han er optimistisk på vegne av skeive i det samiske miljøet i fremtiden. – Jeg er trygg på at vi skal komme langt i skeiv politikk i tiden fremover. Foto: Jonas Sundquist.

Han påpekte allikevel at man skal være forsiktig med å være for hard mot det samiske miljøet.

– Det har vært nok å stri med, og for mange har nok kampen dreid seg om at samer som folk også skal bli akseptert. Da har det kanskje ikke vært så mye rom for skeive saker.

Vandreutstilling fra Sverige

Det er den svenske kulturanalytikeren Elfrida Bergman, sammen med fotograf Sara Lundquist, som står bak selve utstillingen.

De har samlet historier fra et tjuetalls samer som er både homofile, lesbiske og skeive på en aller annen måte i både Norge, Russland, Finland og Russland.

Et tjuetalls skeive samer har stått frem med sine historier. Noen er åpne, mens andre er skjulte, enten fordi de ikke kan eller tørr stå frem. Foto: Jonas Sundquist.

Gjennom utstillingen får man et innblikk i hvordan det er å være en minoritet i en minoritet, og viser frem historiene til de som har deltatt gjennom tekst og bilder.

Tenk deg at du liker en spesiell ostesort. Du vet du elsker den, men du får bare spise andre oster, som du ikke liker. Når du får spise den spesielle osten, kommer du aldri mer til å ville spise den ekle igjen, er det blant annet en som forteller.

Fortellingene har blitt samlet i en bok, Queering Sapmí, som er å få kjøpt på utstillingen.

Queering Sapmí ble for første gang holdt i Áttje – svensk fjell- og samemuseum, men den har nå funnet veien til Oslo.

Utstillingen holder åpent til 15. oktober. Mer info, se norskfolkemuseum.no/queering-spmi.
 


ANNONSE

Kommentarer (1)

Ny kommentar ›

  • Qrishna

    15. jul 2017 22:05 Har man blitt behandlet dårlig for å være annerledes burde man ha medfølelse for annerledes folk som ikke vil noen noe vondt! Er det kristendommen som fortsatt har sine fordomsfulle tentakler rundt denne urbefolkningen?
    Er ikke skeiv selv [dog få kaller meg hetro.. de om det], men har selvfølgelig respekt for andres levevalg fordi det er elementært i et utviklet samfunn.
    EDIT: Trøbler folk med å forstå medlemskapet mitt så bare spør.. En har allerede meldt seg, ble nok litt slukøret. Stolthet og fordom smh.