Fortsatt forbudt i 72 land


307

innlogget

41371

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: redaksjonen@gaysir.no

Fortsatt forbudt i 72 land

23 land har innført likekjønnet ekteskap, mens 28 land tillater partnerskap. Men «homofile handlinger» er fortsatt ulovlig i 72 land. Arkivfoto: John Trygve Tollefsen.

Kristian Mendoza
18. mai 2017 13:59

UKENS UTENRIKS:
Pride i Beirut denne uken | Canadisk lhbt-organisasjon bistår tsjetsjenske ofre | Norge nest best i Europa på homorettigheter

Les også: Harry Styles ser ikke vitsen med seksuelle merkelapper.


Libanon: Historisk pride-feiring

Denne uken arrangeres Beirut Pride i Libanon for første gang, melder flere medier, deriblant CNN.

Men i stedet for å arrangere parade, slik det er tradisjon for i vestlige land, vil arrangementet i Beirut bestå blant annet av en utstilling som tar for seg ulike kjønnsbegreper i moteverdenen, samt historier fra skeive libanesere og deres ut-av-skapet opplevelser.

Beirut Pride varer fra 14. til 21. mai. Foto: beirutpride.org

"Seksuelle handlinger som strider mot naturens lover" er fortsatt ulovlig i landet som av mange ansees som et av de mest progressive i Midtøsten.

Arrangørene ønsker derfor ikke å ha fokus på lovendringer og lhbt-rettigheter, men heller vektlegge synliggjøring og være en inspirator.

– Arrangementet har først og fremst et formål om å fordømme – på fredelig hvis – all slags hat og kriminalitet, spesielt ønsker vi også å fremme seksuell identitet, forteller Hadi Damien, hovedansvarlig for arrangementet overfor CNN.

Arrangørene ventet 150 tilskuere, men over 450 møtte opp på historiefortellingskveld tidligere i uka:

Dette er imidlertid ikke første gangen det brytes barrierer i Libanon. Flere enkeltarrangementer mot homofobi har blitt arrangert i Beirut de siste årene.

Nylig ble også en reklamefilm, for restaurantkjeden Crepaway, banebrytende. I filmen figurerer et lesbisk par, noe som aldri har blitt vist på Libanesiske tv-skjermer tidligere.Tsjetsjenia: Internasjonale organisasjoner hjelper ofre

Situasjonen utenfor Grozny, hvor over 100 menn skal ha blitt holdt fanget og torturert i en fengselsleir, har fortsatt ikke fått en løsning.

Myndighetene i Tsjetsjenia og Russland benekter leirens eksistens, til tross for vitnesbyrd fra flere av ofrene.

Over 40 løslatte ofre, anklaget for homofili, har også flyktet fra den sterkt konservative muslimske republikken. Flere frykter også represalier fra sine egne familier da æresdrap ikke er en uvanlig praksis i Tsjetsjenia. 

Flere av ofrene skal ha rømt republikken etter å blitt holdt fanget. Nå får de hjelp fra den canadiske organisasjonen Rainbow Railroad.

Nå ønsker den canadiske organisasjonen Rainbow Railroad å støtte de tsjetsjenske ofrene.

Sammen med russiske lhbt-organisasjoner har de bidratt med både pengestøtte og hjelp for å flytte ofrene fra Tsjetsjenia til tryggere områder i Moskva, melder Globalnews.

– Dette er mennesker som er fordrevet. De har gått gjennom en traumatisk situasjon. De vet rett og slett ikke hvor de skal gjøre av seg, sier leder i Rainbow Railroad, Kimahli Powell.Rapport: 72 land forbyr homofili

I rapporten State-Sponsored Homophobia: A World Survey of Sexual Orientation Laws: Criminalization, Protection and Recognition, har internasjonale forskere samlet sammen lovdata fra land over hele verden.

Organisasjonen ILGA ønsket å se på lovgivningen i land over hele kloden for å finne ut hvilke fremskritt som har blitt gjort for lhbt-rettigheter.

 • 72 land forbyr fortsatt "homofile handlinger".
 • I 122 land er det ikke straffbart å være homofil og listen blir stadig større. Land som Belize og Seychellene avkriminaliserte også "homofile handlinger" så sent som i fjor.
 • Det er fortsatt dødsstraff for homofili i åtte land og det inkluderer land som Saudi Arabia, Iran, Jemen, og Sudan.
 • I 19 land er homofil propaganda straffbart.
 • 25 land forbyr lhbt-vennlige organisasjoner.
 • Per dags dato er det 23 land som tillater likekjønnede ekteskap, mens 28 land tillater partnerskap.

Forskerne ser en positiv utvikling i lhbt-lovgivningen internasjonalt, men ytrer samtidig bekymring over stadig nye homofiendtlige lovforslag i flere konservative nasjoner. Dette inkluderer blant annet positiv omtale av homofili.


Norge nest best

ILGA har også rangert landene i Europa. Her klatrer Norge til en 2. plass med 78%, kun slått av Malta (88%). På tredje plass ligger Storbritannia med 72%.

Dette er den høyeste scoren Norge har oppnådd.

– Det er utrolig bra at Norge klatrer så mange plasser, og nå er nest best på lhbt-rettigheter i Europa, sier leder i Åpne Høyre, Helge Ytterøy L’orange i en kommentar til undersøkelsen.

Han nevner blant annet retten til å velge juridisk kjønn, utvidelser av lavterskel sjekketilbud og innføringen av PrEP, samt utarbeidelsen av en lhbt-handlingsplan med 43 tiltak, som årsker til at Norge klatrer så mange plasser.

Ytterøy L’orang poengterer likevel hverken Norge eller Europa er i mål.

– Vi må blant annet jobbe aktivt mot hatkriminalitet, bedre kunnskap om LHBT i alle utdanningsløp og ved familievernkontorene her i Norge.Harrys Styles: – Ingen behov for merkelapper

23-årige Harry Styles, kjent fra boybandet One Direction, er nå aktuell med sitt første soloalbum.

I et nylig intervju med The Sun, forteller briten åpenhjertelig om seksualitet i popmusikken, og hvordan popstjerner ofte går i bresjen som forbilder når det gjelder nettopp seksualitet.

Harry Styles sier han aldri har følt behovet for å sette merkelapp på sin egen seksualitet. Foto: Awwmyloueh/Wikimedia.

– Når en er i den kreative verdenen, er det viktig å være fremtidsrettet. Det er supert at folk engasjerer seg, foklarer han.

– Alle bør være den de ønsker å være, poengterer artisten.

Styles ser heller ikke vitsen med sette seg selv i bås hva angår hans egen seksualitet.

– Jeg ser ikke poenget med det. Jeg føler det aldri har vært et tema å forklare seg om, konstaterer han videre.

Låta Sign of the Times har blitt en stor hit:Vil inspirere til endring i Polen

Polen er fortsatt et av landene som henger etter når det gjelder lhbt-rettigheter, med en 37. plass på ILGA Europas liste.

I det katolske landet er det for eksempel fortsatt ikke lov med likekjønnede ekteskap eller registret partnerskap, noe som gjør Polen til et av de få europeiske landene som forbyr dette.

Samtidig er stadig flere som ønsker at landets lovgivere skal revurdere dette, og flere går underholdningens vei for å påvirke flest mulig i positiv retning. Kjæresteparet Jakub og Dawid er et eksempel.

Nylig inviterte de en rekke mennesker til å være med i en hyllest til den avdøde George Michael:


 


ANNONSE

Kommentarer (5)

Ny kommentar ›

 • godisen

  18. mai 2017 18:17 Ingen vil si det men 98% av landene homofili er forbudt er islamland. Islam er problemet.
 • clocks

  18. mai 2017 18:28 Jeg tror mennesker er problemet. Ikke dra alle 1,7 milliarder over en kam og bare fordi deres ledere sier det er feil å være homofil. Halvparten av disse "lederne" har ikke allmenn kunnskap om ting for å ikke snakke om lederarbeid.
 • Chris1980

  18. mai 2017 18:31 Ja det kom jo ikke akkurat som, noen stor overraskelse
 • Lord Lolindir

  18. mai 2017 20:14 Dessverre, godisen. Nesten like mange av de landene der homofili er forbudt er kristne, som f.eks. Kenya, Uganda, Jamaica og flere andre land i Afrika og Karibien.
 • godisen

  19. mai 2017 22:24 fobudt, ja. Kristendom som doktrine er ikke bedre, men måten den manifisterer seg på i den virkelige verden er foskjellig. Radikale kristne land har somregel fengselsstraff for homofili, mens 11 islamske land er det dødsstraff for homofili, og resten har fengsel. Og nei, det er ikke bare lederne som mener dette er greit. Pew research har gjort grundig forskning på enkeltindivider der de spør 1001 mennesker i islamske land hvordan de ser på homofili. 96% av pakistan og 98% av Afghanistan's befolkning mener homofili bør straffes. Disse tallene varierer ikke stort fra land til land. I vesten viser det seg at 51% av muslimer i ENGLAND mener homofili er en uakseptabel levemåte. Dette er regressive holdninger homofile IKKE bør unnsklylde eller akseptere. Jeg skjemmes over dere, som nermest hyller denne kulturen.