- Verste forfølgelsen av homofile siden andre verdenskrig


290

innlogget

41125

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: redaksjonen@gaysir.no

«Verste forfølgelsen av homofile siden andre verdenskrig»

Homofile har lenge vært en utsatt gruppe i konservative Tsjetsjenia, en overveiende muslimsk republikk i den nordlige del av Kaukasus. Men de siste ukene har det kommet rapporter om massearrestasjoner og tortur av antatt homofile menn. Over 100 menn skal ha blitt bortført, ifølge Amnesty International. I et intervju med CNN, forteller "Ahmed" om sine opplevelser. Foto: CNN/Youtube.

Kristian Mendoza/redaksjonen
20. apr 2017 13:04

Ukens utenrikssak er viet Tsjetsjenia:


De siste ukers avsløringer om at tsjetsjenske myndigheter skal ha sendt homofile menn i fengselsleire, har fått flere land til å reagere.

Så langt er over 100 menn arrestert og sendt til en nedlagt militærbase i byen Argun rundt 15 km øst for hovestaden Groznyj. Tre menn skal være døde, ifølge den uavhengige russiske avisen Novaya Gazeta.

Det rapporteres om at mennene skal ha blitt torturert og mishandlet, både fysisk og psykisk.

Novaya Gazeta kom med avsløringene etter ønske fra flere av ofrene som ble sluppet fri.

Journalisten som skrev artikkelen, Elena Milashina, skal ha søkt dekning på hemmelig adresse etter gjentatte drapstrusler, men forklarer overfor Special Broadcasting Service (SBS) at hun ønsker å bli værende i Russland.

Trolig dette bygget: En nedlagt militærleir i Argun er trolig stedet hvor menn mistenkt for homofili skal ha blitt ført til. Der blir de tvunget til å “innrømme” sin legning og deres mobiltelefoner blir konfiskert på jakt etter flere homofile.

Elektrosjokk og tortur

– Mange av de arresterte ble torturert og utsatt for elektrosjokk. Noen ble slått til døde og sendt tilbake til sine familier. Jeg vet om minst to dødsfall, forteller et av ofrene.

Flere skal også ha blitt avhørt av politiet og militæret, og tvunget til å angi andre personer som har såkalt "avvikende legning".

Ingen av ofrene ønsker å stå frem med navn eller bilde, og flere har rømt fra regionen av frykt for å bli arrestert på nytt.

Se CNNs innslag om Tsjetsjenia:

Krav om lhbt-rettigheter skapte sinne

Det er fortsatt uvisst hvor lenge masseforfølgelsen skal ha pågått. Ifølge Washington Blade og Novaya Gazeta kan en søknad fra lhbt-organisasjonen Gayrussia.ru overfor russiske myndigheter ha vært det som trigget hendelsene.

Organisasjonen søkte om tillatelse for å kunne holde lhbt-vennlige arrangementer hos 78 av de 85 regionene i Russland. Dette satte sinnene i kok hos myndighetene i den svært konservative russiske republikken.

– Vi søkte aldri om å arrangere noe i den regionen, sier leder for Gayrussia overfor Washington Blade.

Han tror andre årsaker ligger bak bak forfølgelsen.

LHBT-organisasjoner over hele Europa protesterer mot det som skjer i Tsjetsjenia. Onsdag kveld møtte 500 personer opp i en demonstrasjon i Amsterdam.

Benekter leirens eksistens

Til tross for flere vitnesbyrd fra ofre, har tsjetsjenske myndigheter benektet massearrestasjonene og beskyldinger om tortur.

Flere tror det er parlamentstalsmann i den tsjetsjenske nasjonalforsamlingen, Magomed “Lord” Daudov, som sammen med politisjef i hovedstaden Groznyj, er arkitektene bak masseforfølgelsen, etter ønske fra presidenten selv, Ramzan Kadyrov.

– Det er umulig å tiltale noen som ikke eksisterer i vår republikk, sier talsmann for Kadyrov, Ali Karimov overfor RIA Novosti.

– Hvis slike mennesker fantes i Tsjetsjenia ville ikke politiet behøve å uroe seg for det, ettersom deres egne slektninger ville sendt dem et sted de aldri kunne returnere fra, fortsetter han med en klar referanse til æresdrapskulturen i republikken.

President Ramzan Akhmadovitsj Kadyrov (t.v.) og parlamentstalsmann Magomed Daudov - også kalt Lord. Foto: Wikimedia.

Press fra internasjonale organisasjoner øker

Samtidig øker presset fra flere hold mot russiske myndigheter, som i skrivende stund ikke har satt en stopper for det som karakteriseres som “den verste forfølgelsen av homofile siden andre verdenskrig”.

– Hvis dette stemmer, kan ikke dette bruddet mot menneskerettighetene ignoreres. De tsjetsjenske myndighetene bør øyeblikkelig undersøke disse påstandene. Finne de ansvarlige og sette en stopper for denne forfølgelsen, sier USAs FN-ambassadør, Nikki Haley, i en uttalelse.

Som følge av det økende internasjonale presset, har russiske myndigheter satt i gang en granskning. Men flere tror ikke saken blir tatt alvorlig i Kreml.

– Det avhenger av hva russiske myndigheter ønsker. Hvis de virkelig vil ha en ordentlig undersøkelse kan de presse tsjetsjenske myndigheter til å sette en stopper for dette, forklarer journalisten bak avsløringene, Elena Milashina, overfor SBS.

USAs FN-ambassadør, Nikki Haley, er rystet over det som har kommet fram den siste måneden og oppfordrer myndighetene i Tsjetsjenia til undersøke påstandene om tortur og forfølgelse av homofile menn. Foto: Wikimedia.

Her hjemme satte Amnesty International Norge i gang en underskriftskampanje før påske.

Tirsdag 11. april ble 23 129 signaturer oversendt lederen for påtalemyndighetenes etterforskningskomité i Russland, Aleksandr Ivanovich Bastrykin, med kopi til den russiske ambassadøren til Norge.

Det er fortsatt mulig å signere. Gå inn på: www.amnesty.no/aksjon.


ANNONSE

Kommentarer (4)

Ny kommentar ›

 • Bogota69

  20. apr 2017 14:47 Count your blessings.
 • moviemaker

  20. apr 2017 14:53 Det er frustrerende å følge med på den egentlige banale diskursen rundt kjønnsidentitet i Norge (og Sverige) når man får med seg nyheter om hvordan LHBT-personer flere steder i verden må kjempe for livene sine. Da er det en mager trøst å kunne signere Amestys kampanjer. Det bor personer med svært negative holdninger til LHBT-personer også i Norge, så kampen for LHBT-personers rettigheter kan forstatt taes her på berget.
 • Armania

  20. apr 2017 16:12 Bare uttalelsen om et ikke finnes homofile i denne regionen er helt absurd. Slike uttalelser er helt uten troverdighet siden dette ikke er mulig. De homofile er skremt til taushet og det er vel sannheten. Takk for vi ikke er født her, men det rettferdiggjør ingenting overfor dem det gjelder. Hva kan vi gjøre?
  Noen ganger møter vi mennesker vi ikke akkurat liker, men det er ikke nødvendig å mene noe om dem likevel og i hvert fall ikke straffe dem. Hvem har monopol på virkeligheten?
 • ravi

  23. apr 2017 07:51 Man får si hva man vil, men det er noe med Islam som virkelig skremmer meg.