- Vi utgjør en forskjell


293

innlogget

41125

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: redaksjonen@gaysir.no

- Mange vet lite om hvor de kan få hjelp

De unge voksne som jobber i Perspektiv kalles for erfaringskonsulenter, fordi de selv har bakgrunn fra det alternative ungdomsmiljøet. Det er nettopp i deres erfaring styrke ligger, fordi det blir lettere for ungdommen å relatere til dem. Fra venstre: Jo Sannan, Jenny Johnsen, Jonas Stålnakke og Alexander Monsen. Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg.

Hanne Bernhardsen Nordvåg
18. apr 2017 10:41

På det såkalte Hjørnet finner ungdom fellesskap på en arena hvor de kan være akkurat den de er. Når de har behov for hjelp eller råd stiller Uteseksjonens prosjektgruppe Perspektiv opp.

Det er ingen dans på roser å være tenåring eller ung voksen. Spesielt om man på en eller annen måte føler at man ikke passer inn i det samfunnsnormative. Som for eksempel om man er emo, eller driver med cosplay, eller er skeiv.

Mange av disse ungdommene – i alle fall de i Oslo og Akershus – havner i miljøet rundt Spor 19 på Oslo Sentralstasjon. Eller det de selv kaller Hjørnet.

– Ei som ble spurt om hvorfor man kaller det for Hjørnet, svarte at det er fordi det er de som sitter i hjørnet i klasserommet som finner et fellesskap her, sier Fredrik Krunenes, som er barnevernspedagog ved Uteseksjonen i Oslo.

Sammen med kollega Maren Overrein er Krunenes prosjektleder for det programmet de kaller for Perspektiv, hvor de har rekruttert unge voksne som selv har vært en del av Hjørnet-miljøet, til å være en ressurs for ungdommen nettopp på Hjørnet.

Barnevernspedagogene Fredrik Krunenes (helt til venstre i bildet) og Maren Overrein (helt til høyre) er stolte over Uteseksjonens Perspektiv-prosjekt. De ser at det nytter å bruke ungdom som en ressurs i det forebyggende arbeidet. Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg.

Befriende aksept

Mange ungdommer kommer til Hjørnet er fordi de ønsker å sosialisere og få nye venner, men ikke minst fordi de ønsker å være i et miljø hvor det er fullstendig aksept for å være den en er.

Det handler ikke nødvendigvis om at de er outsidere eller ofre i sitt sedvanlige liv, men de har kanskje ikke funnet helt den gjengen hvor de føler seg hundre prosent hjemme. Dette finner de på Hjørnet.

– Det som gjør at folk trekkes hit er fordi du finner alle mulige stiler og typer her, forklarer Perspektivs Jenny Johnsen, og Jo Sannan legger til:

– Noe som kjennetegner nesten alle ungdomsmiljøer er at alle innenfor dem er veldig like – de liker samme type musikk, film og bøker. Men i Hjørnet-miljøet er det både hip hop-ere, gothere og sosser – en vill blanding, og ingen bryr seg. Det eneste som har noe å si er at man behandler hverandre pent.

Spesielt har flere transpersoner gitt uttrykk for at dette miljøet oppleves som befriende.

– Det gjøres aldri noen stor sak ut av kjønnsidentitet her, sier Jo.

– Folk sier bare: ”Ok – da kaller vi deg for ”han”, hvis du vil det”. Det er det – ingen spørsmål om hvorfor.

– Det samme gjelder for legning også, legger Jenny til.

– Det er rett og slett ikke et tema.

Perspektiv arrangerer også temakvelder hver femte uke, hvor ungdommene blir invitert til seminarer og diskusjoner rundt tematikk som opptar og angår dem. Som for eksempel psykisk helse, sex, legning, ensomhet, skole, fremmedfrykt, rus, og så videre. – Det handler om alt som er både fint og vanskelig med å være ung i det alternative miljøet, sier Jenny. Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg.

Utgjør en forskjell

Perspektiv driver forebyggende ungdomsarbeid gjennom enkel rådgivning og veiledning. Hit kan ungdom komme med alt av problemer og utfordringer – det være seg en krangel med en venninne eller en ubehagelig Facebook-status, til mer seriøse problemstillinger som har å gjøre med for eksempel psykisk helse, rus eller seksualitet/legning.

De som jobber i Perspektiv er ikke utdannet sosialarbeidere, men styrken deres ligger i det at de har såkalt erfaringskompetanse – altså at de har samme bakgrunn som ungdommene de møter.

På grunn av dette kommer ungdommene lettere til dem, og så kan Perspektiv henvise videre til eventuelle faglige hjelpetilbud de skulle ha behov for – det være seg Uteseksjonen selv, Sex & Samfunn, Skeiv Ungdom, Helsestasjonen for ungdom, Mental helse ungdom, Helseutvalget, eller noe annet.

– Dette trengs fordi vi ser at mange av dem som er der ute vet lite om hvor de faktisk kan få hjelp til det de sliter med, sier Jenny, og veteranen i gruppa, Alexander Monsen, legger til:

– Jeg tror absolutt vi utgjør en forskjell for en god del ungdommer.

Jo forteller at han skulle ønske at han hadde hatt noe som Perspektiv da han var yngre.

– Jeg droppet ut av skolen og havnet i et usunt miljø hvor vi eksperimenterte med alt vi visste vi ikke skulle drive med, forteller Jo.

– Jeg tror at hvis jeg hadde truffet noen med lik historie til min da, så hadde jeg hørt bedre etter på råd. Hele ideen bak Perspektiv er at vi med erfaringskompetanse, under veiledning fra Uteseksjonen, kan bidra til å hjelpe dem som er i ferd med å falle utenfor systemet, inn igjen.

– Vi blir rollemodeller for ungdommene. Vi forteller hva vi har gjennomgått selv, fordi de har behov for å vite at det er mulig å klare seg, sier Jenny.


ANNONSE

Kommentarer (1)

Ny kommentar ›

  • 73WR

    19. apr 2017 21:57 Flott artikkel, og bra at noen bryr seg, det utgjør ofte en vesensforskjell absolutt.
    Og så må det vel bli litt kjedelig å bare sitte på Oslo S hele dagen og kvelden.
    I grunnen merkelig at tilbudet til yngre folk i `hovedstaden` er såpass begrenset.