- Dette blir en ny opplevelse!


305

innlogget

41390

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: redaksjonen@gaysir.no

Dans i skateparken

I lesbemiljøet er Martine Hammervold-Austinat mest kjent som quizmistress på SO. Men hun er faktisk utdannet fra Norges Dansehøyskole, og i slutten av mars er hun i samarbeid med Munchmuseet i bevegelse aktuell med forestillingen Fall, som skal foregå i Gamlebyen Sport og Fritid skatepark. Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg.

Hanne Bernhardsen Nordvåg
20. mar 2017 10:57

Martine Hammervold-Austinat kan mer enn å være quizmistress på SO. I slutten av mars er hun aktuell med danseforestillingen Fall, i samarbeid med Munchmuseet i bevegelse.

Martine snakker om stjernerull, og rullerull, og ”ramler du, så er det bare å rulle opp”. Hun snakker om løpefest, kaossone, lydpause og åpent materiell. Om slide og kravl og ”trenger dere litt mer action, få fart på beina!”

For de fleste – i alle fall de som aldri har trådt sine ben inn i et dansestudio før – så vil dette høres fullstendig gresk ut. Men for de tre danserne som skal danse i Martines nye helaftens koreografi, Fall, er dette logiske instruksjoner.

Og når de setter i gang med prøven, omformes ordene til raske, høye, lave, svevende, snurrende og flytende bevegelser. Til tross for at de bare er tre dansere, så klarer de å fylle hele rommet med dansen.

Når Fall har première den 30. mars, er det en hel skate-bowl danserne skal fylle.

Martine understreker at hun kun jobber som koreograf. – Det har aldri vært noe poeng å stå på scenen selv. Da hadde jeg blitt altfor selvopptatt, ler hun. Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg.

Inspirert av fall

Fall er en del av prosjektet Munchmuseet i bevegelse, som er satt i gang i forbindelse med flyttingen fra Tøyen til Bjørvika.

– Som kurator for prosjektet, Natalie Hope O’Donnell, sier, så er tanken at Munchmuseet over de neste fire årene skal legge grunnlaget for en dialog med nabolaget sitt i bydel Gamle Oslo, forteller Martine.

– Man skal ikke bare deise inn i nabolaget, men knytte bånd til det.

Derfor har hun laget en koreografi som skal danses oppi skate-bowlen Gamlefar ved Dyvekes bro i Gamlebyen i Oslo. Det var skatelegenden Alto Braveboy som stod bak bowlen og den omliggende fritidsparken på 90-tallet. Parken et viktig samlingspunkt.

Oppi Gamlefar har nabolagets både unge og gamle ungdommer rullet fram og tilbake, hoppet, spinnet og falt på sine skateboards i mange år, men for tre aftener er det altså Martines dansere som skal rulle, hoppe, spinne og falle mot betonggulvet.

Vigdis Langeggen (t.v.) og Vibeke Sæter har tidligere vært lærerne til Martine i moderne- og samtidsdans. Det var de som lærte henne mye om fallteknikk. Da hun skulle lage en forestilling om fall, var det naturlig å spørre om de vil være med som medskapende dansere. Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg.

Martine forteller at det er skaternes fall som har inspirert henne når hun har laget koreografien.

– Man finner fall overalt. Det er fallteknikk i slalåm, turn, skating, og ikke minst i dans, sier hun.

– Men det som skiller dansen fra det andre er at vi tar fallet med glede. Det er en måte å komme seg videre på.

Derfor bruker hun skaternes fall, som gang på gang har skjedd i denne bowlen, til å skape noe nytt oppi bowlen. Til å skape noe nytt i nabolaget.

– Dette blir en ny opplevelse, en ny måte å se skateparken på, sier Martine.

Kristine Steinsdatter Jensen har vært danser i alle forestillingene Martine har satt opp de siste årene. Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg.

Autentisitet

I tillegg til at det er dansen som skal fylle bowlen, bruker Martine både lyd og lys som viktige virkemidler i forestillingen.

I samarbeid med lysdesigner Silje Grimstad settes det opp 48 lave lyskastere, som skal fremheve både dansen og grafittien i bowlen.

– Det som er så fantastisk, er at betonggulvet i bowlen faktisk var grått da jeg startet med prosjektet, sier Martine.

– Men så fikk vi spørsmål om det var greit at det ble gjort grafitti i den før forestillingen. Jeg bare: ”Herregud, ja! Det er helt gull!”

Når 30. mars kommer tar Martine med seg danserne ut i skate-bowlen Gamlefar, for å skape litt nabolagsmagi. Foto: Orhan Kuresevic.

Martine mener at grafittien bidrar til å skape en nabolagsautentisitet til forestillingen, noe hun også forsøker å lage med musikken hun bruker.

– Lyddesigner og komponist Åse (Ava Fredheim) har vært ute og tatt opp miljølyder fra området. Du kommer til å høre spraypaint, shaking av bokser, busser og tog som kjører forbi, og folk som spaserer over broa, sier Martine entusiastisk.

Men det hun egentlig synes er kulest er at miljølydene også kommer til å være ekte under forestillingen, i og med at bowlen er utendørs. Det er ikke bare fra opptak man kommer til å høre forbipasserende.

Dermed integreres forestillingen godt i nabolaget, og Martine håper at det kan bidra til at folk blir nysgjerrige på det hun driver med. At folk kan bli nysgjerrige på kunsten og kulturen gjennom Munchmuseet i bevegelse-prosjektet. At det er noen som faller for hennes Fall.


Fall kan du se i skate-bowlen Gamlefar i Gamlebyen Sport og Fritid skatepark, torsdag 30.03, fredag 31.03 og lørdag 01.04 kl. 19.30. Mer info på munchmuseet.no.


ANNONSE

Kommentarer (3)

Ny kommentar ›

  • Fluctuate

    20. mar 2017 11:40 Fine Martine og fantastisk gjeng! Gleder meg! <3
  • An errant soul

    20. mar 2017 12:48 Gleder meg til og se :D
  • Kaboom

    20. mar 2017 17:35 Martine, Vigdis og Vibeke har alle undervist meg i dans tidligere. Dette må jeg få med meg :)