Lagde øl for «homser og kvinnfolk». Det skapte oppstyr


310

innlogget

41371

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: redaksjonen@gaysir.no

- Ingenting blir normalt før man kan le av det

Torstein Hatlevik mener det er viktig å spøke med stereotyper, og han er heller ikke redd for å utbasunere om han føler for det. Derfor har han plassert dette bildet av seg selv på en Blond Ale, som bærer påskriften: "Ein lettare type øl, som høver særskilt godt til homsar og kvinnfolk." Foto: Privat.

Hanne Bernhardsen Nordvåg
18. mar 2017 11:00

Torstein Hatlevik mener man må kunne spøke med stereotyper. Derfor lagde han en øl for ”homser og kvinnfolk”. Det har skapt oppstyr.

– Etter all blesten som har vært nå, så har folk fra så langt nord som Vadsø spurt om hvor de får tak i denne ølen, ler Torstein Hatlevik.

Tysnesingen har de siste ukene fått mye oppmerksomhet for en Blond Ale han står bak, som bærer påskriften: ”Ein lettare type øl, som høver særskilt godt til homsar og kvinnfolk.”

Noen – som nordlendingene i Vadsø – synes dette er herlig humor. Andre synes ikke det er fullt så morsomt å bruke stigmatiserte grupper i markedsføringen av en øl.

– Det er virkelig bare ment å være en morsom ting. Det er jo selvironi, sier Hatlevik, som selv er homofil.

– Om noen skulle bli støtt på andres vegne, så får det være. Det kan ikke jeg bry meg om. Det som er viktig for meg er å stå for den jeg er.

Denne ølen, for ”homser og kvinnfolk”, er brygget av Lysfjorden Mikrobryggeri for Haaheim Gaard, som Torstein Hatlevik driver. Den ble faktisk lansert for halvannet år siden, men 8. mars i år (av alle dager) var det noen som begynte å henge seg opp slagordet på etiketten. Selv tar Hatlevik oppstyret med stoisk ro. Foto: Lysfjorden Mikrobryggeri.

Hatlevik mener at ved å sette stereotyper på en flaskeetikett på denne måten, så får folk sine fordommer litt i fleisen. Det gir folk mulighet til å tygge litt på dem, og kanskje le litt av dem.

– Jeg jobber for aksept i samfunnet rundt meg, men jeg gjør det ved å spøke om ting. Hvis man skal være politisk korrekt og fortie ting, så blir det bare vanskelig, sier han.

– Ingenting blir normalt før man kan le av det.

Har et ansvar

Hatlevik tror at det at han har spøkt om ting som sin egen legning på Tysnes, har bidratt til å skape et mye åpnere samfunn.

– Jeg har aldri møtt fordommer mot homofili her – og dette er en liten plass, hvor man skulle tro det var lavere takhøyde. Det tror jeg kommer av at jeg ufarliggjør det. Da blir det ikke noe å gå rundt og kviskre om.

– Jeg har aldri møtt fordommer mot homofili her på Tysnes – og dette er en liten plass! ler Torstein Hatlevik. Han tror at det er nettopp fordi han er åpen og selvironisk at bygdefolket omfavner ham. Foto: Privat.

Han forteller at beslutningen om å skulle være en så åpen person, og forsøke å skape en holdningsendring i samfunnet, slo ned for tolv år siden.

Da var han på et arrangement i Bergen hvor ei mor fortalte at hun hadde vært del av et konservativt kristent samfunn. Hennes 15 år gamle sønn hadde kommet hjem og sagt at han heller ville dø enn å være homofil. Han ville ikke havne i helvete.

– Da tenkte jeg at jeg er en sterk person. Med min ryggrad har jeg et ansvar om å stå opp for de som er svakere, og skape et åpnere samfunn. Så kan de som trenger det stå bak meg, sier Hatlevik.

– Med det møtte jeg også mine egne fordommer – jeg så hvordan jeg hadde unnlatt å nevne at jeg hadde kjæreste, for å unngå å støte enkelte. Og da fikk jeg mer behov for å riste det litt i fjeset på folk.

Fått mange telefoner

Dermed tok Hatlevik på seg oppgaven å være ”the only gay in the village”. Han åpnet også dørene for både NRK og TV 2, som har laget dokumentarer om ham.

Førstnevnte om da han åpnet hotellet Haaheim Gaard i 2009, sistnevnte om det å være enslig homofil far.

– Jeg føler at ved å ha gjort dette, så har jeg vært med på å hjelpe, sier Hatlevik.

– Jeg har fått mange telefoner og meldinger fra skeive og fra foreldre av skeive, som sier at det betyr masse for dem.

Derfor står han på sitt, er seg selv, og er klar på at det å bruke humor er en god måte å motarbeide fordommer på. Også ved å stereotypifisere øl.


ANNONSE

Kommentarer (12)

Ny kommentar ›

 • euphonium

  18. mar 2017 12:57 Herlig rett og slett
 • kinko

  18. mar 2017 13:15 En arvtaker til Aass øl, eller Ass beer som man fleipete sier i utlandet ;-)
  Gleder meg til å smake på brygget.
 • Bernsoer

  18. mar 2017 13:29 Artig! Selges den i Oslo noen plass? Noen som vet?
 • josteinp

  18. mar 2017 14:45 For en flott kar med herlig humor! Bamseklem!
 • Tante Grusom

  18. mar 2017 15:09 Enig med folkene over her. Herlig humor og en deilig laidback holdning. Ja til homseøl :)
 • eirikinz

  18. mar 2017 17:16 Kanskje London kan bestille inn et parti av denne?
 • donatis

  18. mar 2017 18:19 Hvem b!e mest fornerma? Homsane eller kvinnfolka:-) herlig humor.
 • Leo_beer

  19. mar 2017 13:10 Han får i alle fall reklame for øla si..men nei takk
  I 2017 blir det for dumt å lage eget homo og kvinnfolk øl.. Alvorlig talt, vi kan drikke det ølet som allerede er i butikken. Trenger ikke vår "egen" øl
 • Ad1976

  19. mar 2017 15:26 Stå på Torstein, skap overskrifter og debatt .
  Bra noen tørr å gjøre det de har lyst til og ikke følge strømmen.
 • 73WR

  19. mar 2017 22:47 Utrolig morsomt å kalle en sterkøl med alkoholnivå på 6% for en lettere øl.
  Skikkelig ironisk, og veldig humoristisk.
  ;)
 • SkormVolt

  20. mar 2017 09:30 Uff, så hårsår og selvhøytidelig man skulle være da ;)
 • Forboys

  24. mar 2017 07:08 Det er helt innafor Torstein, hvis vi som homofile skal være så innmari hårsåre og ikke se humoren bak denne kommentaren på ei flaske øl, så er vi vel på god vei rett inn i det berømte skapet igjen.