Med skråblikk på lesbelivet


307

innlogget

41390

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: redaksjonen@gaysir.no

Med skråblikk på lesbelivet

Martine Forsberg (bak t.v.), Camilla Tairi (bak t.h.) og Mathea Monclaire er jentene bak podkasten Institusjonen, hvor det prates over en lav sko om blant annet det å være lesbisk, det å ha angst, og andre ting som hører livet til. Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg.

Hanne Bernhardsen Nordvåg
14. mar 2017 10:41

I podkasten Institusjonen gir Camilla, Martine og Mathea et humoristisk skråblikk på alt som hører livet til. Som for eksempel det å være lesbisk.

I pauserommet til podkaststudioet Moderne Media sitter Camilla, Martine og Mathea.

Jentene venter på at det skal bli deres tur, sånn at de får spilt inn ukas episode av podkasten Institusjonen. De som har holdt det gående i nesten to timer før dem, er ”en eller annen” fotballpodkast.

– Hvordan kan man snakke om fotball i TO TIMER?? ler Camilla. Det er i alle fall ikke det disse jentene snakker om når de går inn i studio.

Da fotballgutta kommer ut av studio, hilser alle hyggelig på hverandre. Når en av guttene spør Martine hva jentene har sending om, kommer svaret med et flir:

– Om å være lesbisk!

Fyren blir litt satt ut – som streite menn ofte blir når de står overfor lesber – men henter seg inn med et:

– Ja, men så kult da! *kremt*

Det kan anes at han lurer litt på om Martine tullet. Men det gjorde hun altså ikke.

For når Institusjonen samles en gang i uka, så snakker de om nettopp det å være lesbisk. Men også om det å slite psykisk. Og de snakker om å ikke ha råd til månedskortet til Ruter. Og om mensen. Og om dildoer. Og fittepromp.

De snakker rett og slett om det som angår dem. De snakker om livet.

Podkasteventyret begynte på stuegulvet til Camilla, men i vinter flyttet Institusjonen inn i lokalene til Moderne Media, som ellers huser podkaster som Venninna di, Josimar, Å-kjendis og 110% Paradise. Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg.

Podkast på saueskinnsteppe

Camilla, Martine og Mathea forteller at vennskapet deres begynte med at både Camilla og Mathea ble forelsket i Martine.

– Jeg tenkte bare damn girl da jeg så henne, ler Mathea.

– Hun er bare så deilig, erter Camilla, til en rødmende Martine.

Verken Mathea eller Camilla fikk riktignok napp hos Martine, men de endte opp med å bli bestevenner i stedet. Gode venner som hadde så gode samtaler at de bestemte seg for å begynne å lage podkast av dem for et års tid siden.

– Vi satt hjemme i stua, og spilte inn på macen som lå på et saueskinnsteppe, forteller Camilla.

– Og vi hadde puter rundt, for vi tenkte at det sikkert kom til å dempe akustikken, ler Mathea.

Jentene sier at ambisjonene med å ha podkasten rett og slett bare var å ha det gøy. De slarvet i vei – og folk likte det de hørte.

– Men det de ikke likte, var lyden. Vi fikk inn klager fra folk som sa at de måtte ligge i et helt stille rom for å klare å høre hva vi sa, sier Camilla.

Dermed kontaktet jentene Moderne Media, som er et av Norges ledende podkaststudioer, og de ble tatt inn i varmen med en gang.

Det er høyt under taket og god stemning når Institusjonen spiller inn ukas podkast. Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg.

”How to be with a girl”

Den siste tiden har jentene merket at podkasten har rast opp i popularitet. Det er noe ved deres lite selvhøytidelige slabberas som treffer rett hjem hos podkastlytterne.

Og det folk har syntes å sette mest pris på ved dem, er det at de er dønn ærlige – også om de vanskelige tingene. For eksempel det å slite med angst, som både Camilla og Mathea gjør, og ikke minst det å komme ut av skapet.

– Både jeg og Mathea var godt over tjue da vi kom ut av skapet. Da hadde vi runda Google på søket: ”How to be with a girl”, forteller Camilla.

– Jeg slet virkelig med å finne min plass, sier Mathea.

Derfor vil jentene være de eksemplene de selv manglet i sin komme ut-prosess, og gjennom podkasten vise at det går an å være lesbisk på mange forskjellige måter. At man fortsatt er seg selv, selv om man er lesbisk. Det handler om normalisering.

– Kanskje vi kan være en ressurs for noen som har vært gjennom det samme, eller er i det akkurat nå, sier Martine.

Selv om Martine, Camilla og Mathea snakker om seriøse temaer i Institusjonen, definerer de seg først og fremst som en humorpodkast. De vil vise at det går an å være morsom og smart på samme tid. Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg.

Primært lesbisk

Derfor snakker jentene villig vekk om det at de er både feminine og maskuline lesber.

De snakker om hvor sinte de blir hver gang de blir spurt om å være med på trekant av streite gutter. De snakker om hvor lei de er av at det alltid er noen på vors som skal spørre dem om hvordan det er å være skeiv. Og de snakker om hvordan det å være lesbisk ikke definerer en som person.

– Selv om vi kødder mye med det da. Vi pleier å si at vi primært er lesbiske, sier Camilla og understreker ironien.

Jentene mener at det er nettopp ved å kødde og se med et humoristisk skråblikk på ting, at de tror at de kan bidra til å ufarliggjøre og normalisere alt det alvorlige de tross alt snakker en del om i podkasten.

– Vi vil diskutere det som skjer i samfunnet – det som angår oss, men vi synes ikke nødvendigvis man trenger å gjøre det på en politisk korrekt måte, sier Martine.

– Vi vil vise at det går an å bli tatt seriøst selv om man tuller mye, sier Mathea.

– Det går an å være morsom og smart!

Institusjonen podkast kan du høre her, via iTunes.


ANNONSE

Kommentarer (2)

Ny kommentar ›

  • austinatt

    14. mar 2017 11:24 Heia Institusjonen! Dere er bra! <3
  • Weltschmerz

    14. mar 2017 12:11 Tøffe jenter! Stå på!