Bakkar og berg og sosial angst


1728

innlogget

41286

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: redaksjonen@gaysir.no

Bakkar og berg og sosial angst

Adam Schjølberg er aktuell i 71 Grader Nord Kjendis. Han forteller at pressen har vært over ham og kommentert at det er så overraskende at han er så glad i fjell og natur. - Da sier jeg bare at jeg blir overrasket over at folk er overrasket. Hvorfor skulle ikke det være naturlig for meg? ler han. Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg.

Hanne Bernhardsen Nordvåg
11. mar 2017 14:19

For Adam Schjølberg ble deltakelsen i 71 Grader Nord mer enn bare toppturer og kanopadling. Den ble mest av alt en reise i ham selv.

Adam Schjølberg ser direkte schtilig ut der han spankulerer inn på kafeen Peloton i Torggata i Oslo. Tom Ford-solbrillene er på, det fyldige skjegget er stylet og Dolce & Gabbana-duften søter lufta rundt ham.

– Heihei! vinker han til Gaysirs journalist, før han titter til nabobordet og ser noen han kjenner:

– Nei, hei! Og HEEEEI! Det var lenge siden!

Mens Adam nå er aktuell med 71 Grader Nord Kjendis, var bestekompisen Tore Petterson nylig aktuell med Farmen Kjendis. Adam forteller at de var enige om at det var den beste realityfordelingen for dem begge. – Tore kunne aldri vært med på 71 Grader Nord, ler han, – og jeg kunne aldri vært med på Farmen. Det er altfor mye drama og altfor lite plass. Jeg hadde drept alle. Eller eventuelt trukket meg. Arkivfoto: Hanne Bernhardsen Nordvåg.

Adams latter runger idet han kaster seg ut i litt småprat om stand up-oppdrag og premierefesten for 71 Grader Nord Kjendis som fant sted kvelden før.

– Det var åpen bar, og hver gang det kom en servitrise for å fylle opp glasset, sa jeg: ”Bare sett flaska igjen her, du.” Det skjedde sikkert seks ganger. HAHAHA! Men det ble ikke sååå seint altså, sier han, en smule hes.

Det er lite som tyder på at Adam skulle være noe annet enn det naturlige midtpunkt i en forsamling – han kan i alle fall ta et rom. Likevel presiserer han at det å være ekstremt sosial egentlig aldri har vært hans greie.

– Der er jeg og Tore veldig forskjellige, sier Adam og henviser til Sofa- og komimakker og bestekompis Tore Petterson.

– Han er en person som får panikk av begrepet alenetid, mens jeg liker å trekke meg tilbake.

Adam forteller at han egentlig er veldig introvert og faktisk opplever sosial angst når det blir for mye folk, men han har blitt ”god til å være på jobb”. Altså god til å fake en utadvendt personlighet, som man nesten må ha når man er i underholdningsbransjen.

Så har han heller hentet seg inn med turer i skauen, som er noe av det beste han vet.

Mann nok

I henhold til sistnevnte passet invitasjonen til å delta i 71 Grader Nord veldig fint for Adam. Men så var det bare det at det var så mange andre mennesker med da.

Adam forteller at turen i 71 Grader Nord var noe av det morsomste han har vært med på, selv om det var tungt både fysisk og psykisk. – Den psykiske delen var det absolutt tøffeste, forteller han. – Det handler om å bryte ned barrierer i sitt eget hode. Men jeg tror det var sånn for alle – at vi hadde vår egen personlige tokt. Pressefoto: TVNorge.

– Jeg skjønte jo ikke at vi skulle være flere før vi stod der og skulle klatre opp fjellveggen sammen, ler Adam, som i første episode av realityserien ærlig innrømmet at med sosial angst kom det til å bli vanskelig å være med så mange mennesker over så lang tid.

– Jeg tenkte at jeg måtte bare si det som det var, eller så hadde jeg gått skikkelig på trynet. Å skulle fake å være utadvendt og sosial når man skal være på tur sammen i mange uker er bare å gi opp med en gang. Haha!

Nettopp det at han var nødt til å være åpen om sine svakheter, beskriver Adam som kanskje det viktigste han tok med seg fra deltakelsen i serien. Det handlet om å slippe ned guarden og la andre se hvem han egentlig er.

I tillegg til å være åpen om at han ikke nødvendigvis trives så godt med mange mennesker hele tiden, innebar det også å innrømme overfor både andre og seg selv at han ikke var fysisk sterk nok i enkelte situasjoner.

– Det var vanskelig, for da er jeg liksom ikke mann nok. Og akkurat det er noe jeg har slitt med i mange år, sier Adam.

Han forteller at da han var tolv år gammel forlot faren hans familien på dagen, og noen dager senere ringte han til Adam og sa at nå måtte han være en mann og ta vare på moren og søsteren.

– Takk for det, liksom! Er det det som er å være mann, at man skal kunne ta vare på noen? sier Adam.

– Det trodde jeg i mange år, og forlot til og med kjærester fordi jeg følte at jeg ikke strakk til, fordi jeg ikke klarte å ta vare på dem. Og det er så tullete! Nå tror jeg at det å være mann kan være er å si at man trenger hjelp noen ganger. At i dag er det jeg som trenger å tas være på.

”Du er forferdelig”

Det var dette Adam kjente på i løpet av reisen med 71 Grader Nord, at å være sårbar er en del av det å være den han er. En del av det å være mann. Og det betyr ikke at han ikke er bra nok.

Adam forteller at han store deler av livet har slitt med hva det vil si å være mann nok – er han ikke mann selv om han innimellom trenger hjelp? Selv om han innimellom trenger å tas vare på? Selv om han noen ganger kan framstå som en femi homo? Dette er noe han kommer til å utforske mer i soloshowet Mellom barken og feen, som har premiere i 2018. Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg.

– Derfor blir jeg irritert når det kommer andre homser og sier at jeg ikke er mann nok, sier han.

Adam forteller at han tror mye av hans sosiale angst og det å være redd for å være seg selv kommer av at han har fått så mye kritikk opp igjennom – spesielt fra homsemiljøet.

Det begynte da han var med i Homsepatruljen som 20-åring – hvor han inntok en veldig homostereotyp rolle.

– På den tiden var jeg med i en debatt med Arne Heli på NRK, hvor han sa til meg: ”Du er forferdelig. Jeg kan ikke skjønne at du klarer å løfte en melkekartong engang, for du er så løs i håndleddene. Du drar homokampen bakover.” Jeg opplevde også å bli sendt hjem fra London Pub for å skamme meg, sier Adam.

– Jeg fikk mest dritt fra mine egne, og det resulterte i at jeg sleit mye i 20-årene. Jeg følte at jeg stod midt mellom to stoler. Heteroene likte meg, men jeg var jo ikke med i ”klubben” deres, og jeg fikk heller ikke være med i ”homseklubben”. Det sparket opp den sosiale angsten, hvor jeg følte at alt jeg gjorde ble feil.

Dette førte til at Adam i lang tid trakk seg unna offentligheten, og da han og Tore fikk forespørsel om å være med i Sofa for noen år siden, måtte de ta en lang prat om det, for Adam visste rett og slett ikke om han orket.

– Å skulle være på TV minte meg bare om det dårlige. Men da sa Tore at jeg rett og slett bare måtte stole på at jeg er en annen person nå, sier Adam.

– I tillegg var det ingen som trodde det kom til å bli en suksess. Men så stod man plutselig der med en Gullrute i hånda, haha!

Verdt all dritten

Og oppå suksessen fulgte det Adam hadde fryktet – mer hets. Spesielt fra homser som kritiserte Adam og Tore for å bekrefte stereotyper. Adam trekker fram leserinnlegget i Dagbladet for et par år siden, hvor en ”skeiv homofob” skrev at han kunne ha brent sofaen deres.

– Folk er redde for å bli definert av oss. Men svaret til dem som vil brenne sofaen vår er: Du må gjerne bruke meg til å definere hva du ikke vil være, men ikke skam deg på mine vegne, for jeg har aldri skammet meg, sier Adam.

Etter 71 Grader Nord tilbrakte Adam en ukes tid aleine på hytta på Kjerringøy. Her fikk han ikke sove da han la seg i senga. Løsningen var å ta soveposen under armen og gå ut i skauen – da sovnet han med en gang. – Det var jo litt funny! ler han. Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg.

– Jeg er så drittlei denne debatten. Den er så trist, for den gjør at homsemiljøet blir kjempeekskluderende, og her er det trangt nok fra før av.

Adam sier at han ikke lenger lar slik hets gå inn på seg på samme måte som han gjorde tidligere – da tar han heller til seg de positive meldingene han får fra unge homofile, som takker ham for å være et godt forbilde.

– Den ene positive meldingen er verdt all dritten. Og det har også ført til at jeg de siste årene har sagt ja til mer – jeg vil gjøre det jeg kan ved å være synlig.

Det innebærer blant annet å være åpen om sin sosiale angst på 71 Grader Nord, og å tørre å vise enda mer av hvem han er.

– I 71 Grader Nord måtte man legge alt på bordet og la andre slippe innpå og hjelpe til. Det er noe skummelt ved å slippe andre inn, for da må man også kjenne mer etter på hvem man selv er, sier Adam.

– Men jeg er sjeleglad for at programmet utfordret det ved meg. Det sekundet jeg sa at ”dette er vanskelig”, så sparket jeg ned den døra.

Adam sier at han føler han står mye tryggere i egne sko nå. Eller i egne Tom Ford-solbriller, om du vil. Men han innrømmer at det er først nå kampen med seg selv virkelig tar til. Én ting er å våge å være seg selv når forholdene tvinger en til det. Det er noe helt annet å implementere det i hverdagslivet.

– Men nå har jeg virkelig anerkjent flere sider av meg selv. Og da gjelder det å ta med meg videre det jeg har lært.

71 Grader Nord Kjendis kan du se søndager kl. 20.00 på TVNorge.ANNONSE

Kommentarer (37)

Ny kommentar ›

 • WeedAndChill

  11. mar 2017 08:47 Hva er det med disse homokjendisene og sosial angst? Jan Thomas sa også han slet med det. Likevel drar de rundt på sosiale happenings og intervjuer, deltar på reality-show og møter masse mennesker rett som det er. Tror ikke de engang vet hva sosial angst virkelig er for noe. Har ei venninne som har det, og hun tør nesten ikke gå ut døra! Tror kanskje de egentlig sliter med å føle seg akseptert, siden de bare har gått inn i den stereotypiske homoskrullerollen for å passe inn i den heteronormative TV-verden, og får berettiget kritikk for det - og så sier de at de sliter med sosial angst for å få sympati og slippe unna å bli konfrontert med sin PR-kåthet.
 • adam A

  11. mar 2017 08:55 Du føler du kjenner meg godt skjønner jeg.
 • Tedd92

  11. mar 2017 09:44 Sosial angst eller ikkje, (trur nok begge to har rett her, angst e jo ikkje berre ekstrema heller) eg trur du Adam kanskje kunne passe i den Norske Bamseklubben. Hvis du ikkje har fått tyn der allereia? En bamse e ikkje berre en stor, skummel og skjeggete fyr i lær, vi kjem i alle fasonga og grada av behåring og personlighet. Det ska va plass te alle hos oss. Vi har en fest neste helg (om eg ikkje huske feil), men eg trur kanskje pubkvelden vår hver siste fredag i måneden kan va nokka førr deg. Vi e riktignok en 30-40 stykk i løpet av en kveld, men du kan lett trekke deg litt unna mengden utenførr Cesar når vi blir førr mange inne, og komme inn igjen når du har fått henta deg litt. Velkommen ska du va!
 • _Martine_

  11. mar 2017 10:23 Forstår godt at det kan være tøft, man skulle jo tro at miljøet var mer aksepterende. Men gang på gang viser det seg feil. Folk får være seg selv.

  Når det kommer til angst så er det nok mange som sliter med å forstå for den er ofte irrasjonell. Jeg har også angst men pga at jeg er god på å late som så er altid tilbakemeldingen du klarer det.

  Folk må slutte å dømme andre å bry seg mer om seg selv. Vær deg selv, og vær stolt av det.

 • WeedAndChill

  11. mar 2017 10:34 Fikk melding av Adam etter kommentaren min. Jeg svarte ham på en ganske høflig men konfronterende måte. Han valgte å blokkere meg. Så da mener jeg fortsatt han virker påtatt og fake. Han sier i intervjuet at kritikk ikke går inn på ham, og at han bare fokuserer på de snille kommentarene. Så kommer jeg og stiller meg kritisk, og blir kalt for drittsekk, og blir fortalt at min kommentar ødela for alle de andre hyggelige meldingene. Forstå den som kan!
 • _Martine_

  11. mar 2017 10:38 Min mor sier altid om du ikke har noe fint å si. Så er det ofte best og holde kjeft.
 • WeedAndChill

  11. mar 2017 10:44 Du kan jo i det minste svare på det jeg skrev til deg da Adam. Ellers tolker jeg det slik at du for det første ikke tør å bli konfrontert, og for det andre at jeg faktisk har truffet et ømt punkt og det kanskje ligger noe i det jeg skrev til deg. Jeg ba deg jo om å forklare for meg, jeg er åpen for at jeg tar feil. Men som mediefenomen må du jo være klar over at du blir tolka utfra måten du fremstiller deg sjøl på, ikke minst i intervjuer. Så jeg opplever det er flere logiske brister her. Det forsterker det inntrykket jeg har fra før av når du ikke svarer og blokkerer meg istedenfor.
 • Partum meam

  11. mar 2017 10:46 Stå på Adam, du er bra akkurat sånn du er!
 • Einstein 1961

  11. mar 2017 10:46 Interresant. En kommenterer aggressivt og bestvitende. Nøyaktig det Adam beskriver om ekskluderende miljø. Høflig og konfronterende? Dette får meg bare til å le.
  Jeg er ikke enig i alt i artikkelen, men jeg synes den er aktuell. At jeg opplever angst annerledes en Adam betyr på ingen måte at mine erfaringer gjelder alle andre. Heldigvis ikke.
  Fortsatt god helg.
 • WeedAndChill

  11. mar 2017 10:52 1961: jeg snakket om en privat melding jeg sendte til ham etter at han kontaktet meg. Min kommentar her inne på forum derimot, kunne nok vært formulert annerledes. Men jeg er generelt ganske krass og sånn er jeg. Ytringsfrihet ftw. Jeg mener at hvis man velger å være i rampelyset, må man kunne tåle å bli konfrontert med sine egne utsagn og handlinger. Det er liksom en del av pakka. Hvem har sagt jeg er homo anyways? Kanskje jeg er bifil, aseksuell eller til og med trans. Fordommer og generalisering går tydeligvis begge veier. Så jeg ser mye selvmotsigelse i det Adam sier og gjør, og da er det ikke så rart kanskje at det oppstår reaksjoner.
 • Einstein 1961

  11. mar 2017 10:59 Morsomt. Du er ikke på Forum, dette er kommentarfelt på nyhetsfeeden. Du prøver å bruke kommentarfeltet til å provosere frem et svar fra person som har blokkert det. Kall det gjerne frihet, jeg kaller det umoden drittkasting.
 • WeedAndChill

  11. mar 2017 11:03 Okay. Whatever. I'm out
 • TrainWreckTina

  11. mar 2017 11:13 Synes at det er utrolig kjipt det som har skjedd tidligere med deg Adam. Jeg har ikke sett så mye av deg på tv, men du virker som en helt fantastisk menneske med masse gode venner i rundt deg. STÅ PÅ
 • fish

  11. mar 2017 11:16 Det er jo ikke sånn at man plikter å svare på alle "høflige og konfronterende" kommentarer og meldinger som tilfeldige personer på internett sender.

  Forøvrig er jeg ganske sikker på at Adam er velkommen i bamseklubben.

 • Hamelton

  11. mar 2017 11:19 Jeg liker Adam jeg, håper han klarere leve med angsten, og skjønner at naturen blir et fristed. Dyr og naturen er det beste som fins. Selv passer jeg heller ikke inn noen sted. Derfor bor jeg der jeg bor, unna alt mase :) Lykke til Adam