Nordnes på nye eventyr


1730

innlogget

41286

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: redaksjonen@gaysir.no

Nordnes på nye eventyr

Silje Nordnes har tatt steget fra radiostudioet på Marienlyst og ut i den ville nordnorske naturen, for å være programleder for NRKs nysatsning Skårungen. Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg.

Hanne Bernhardsen Nordvåg
13. mar 2017 09:35

Denne våren er ”hele Norges” morgenstemme, Silje Nordnes, aktuell i den nye Svolvær-baserte realityserien Skårungen på NRK. Hva den handler om? Fisk, så klart! Og Silje var et naturlig valg til programleder – hun kan tross alt sløye.

– Jeg ble antakeligvis spurt fordi jeg er nordlending, ler Silje Nordnes.

Og med hjertet i nord var det heller ikke vanskelig for hamarøyværingen å si ja til programlederoppdraget til NRKs nye tv-serie Skårungen, som ble spilt inn over fem uker i Svolvær i fjor vår.

– Det er jo et eventyr i seg selv å bo i Svolvær i fem uker. Så lenge har jeg ikke vært nordpå i strekk siden jeg flyttet til Oslo for ti år siden.

Silje blir nesten drømmende i blikket og innrømmer at hun har savnet den nordnorske naturen etter at hun flyttet sørover.

– Det er noe i det å våkne opp til fjord og fjell, sier hun.

– Også er det kult å få være med på å vise fram landsdelen. Lofoten gjør seg godt på TV!

Kan sløye en fisk

Silje beskriver Skårungen som konkurransedrevet reality (tenk Farmen eller 71 Grader Nord).

Selv om hun har fått fisket inn med morsmelka, innrømmer Silje at hun før innspillingen av Skårungen ikke visste forskjellen på skrei og torsk. Men det vet hun nå! – Skreien svømmer inn fra Barentshavet for å gyte i Lofoten, og så svømmer den tilbake. Den lange svømmeturen fører til at kjøttet blir annerledes, forteller hun. Dette, og mer til, kan man lære om i programmet på NRK. Foto: Jørn Resvoll / NRK.

Tolv deltakere med varierende erfaring fra fiske og slikt, skal konkurrere i forskjellige oppgaver relatert til fiske. Det blir konkurranser i alt fra forskjellige fiskemetoder og tungeskjæring, til filetering og sløying.

– Det var utrolig artig å være med på deltakernes reise – noen av dem var jo helt grønne, ler Silje.

Hun innrømmer ydmykt at hun selv ikke er noen ekspert, men samtidig har hun gjennom oppveksten på Hamarøy fått litt av fisket inn med morsmelka.

– Jeg fisket mye i barndommen, spesielt i sommerhuset til bestemor og bestefar på Helgelandskysten. Bestefar var jo fisker, forteller Silje.

– Så jeg er nok ikke så verst sammenlignet med vanlige folk, selv om jeg nok ikke har så mye å stille opp med mot de verste sjøulkene. Men jeg kan sløye en fisk, i hvert fall!

Ingen walk in the park

Silje lover at uansett om man kan mye eller lite om fisking, så vil man nok kunne lære en del gjennom programmet – om både hvordan fisket foregår og ikke minst om historien til det norske kystfisket.

– Jeg håper folk gjennom programmet kommer til å se hvor viktig, stor og fantastisk denne næringen er, sier hun.

Silje beskriver innspillingen av Skårungen som et eventyr. Foto: Bernt Olsen / NRK.

– For meg var det utrolig kult å være der oppe og se båtene som kommer inn og er skeive, fordi de er overlastet, og samtidig vite hva fiskerne trosser av vind og vær for å få hentet opp fisken. Å være ute på Lofothavet midt på vinteren er ingen walk in the park.

Det er tydelig at både det å være i Nord-Norge så vel som å være TV-programleder har gitt mersmak for Silje, men hun har likevel ikke planer om å gi slipp på dagjobben som programleder i P3morgen.

En skårunge er en ung stormåke, og det er et vanlig uttrykk som brukes om førstereisgutt på fiske. Og i programmet Skårungen er det nettopp disse førstereisguttene det handler om. Nærmere bestemt, hvem som blir den beste av dem. Foto: Bernt Olsen / NRK.

– Jeg føler virkelig at jeg har verdens beste jobb i P3morgen. Det eneste aberet er døgnrytmen, ler hun.

– Man kan jo si at det å stå opp 05.15 ikke er såååå tidlig, men prøv og gjøre det hver dag!

Mantra å være ekte

Silje presiserer at hun virkelig ikke klager, og når praten dreier seg inn på P3morgen snakker hun med like stor entusiasme som når hun snakker om Nord-Norge.

Hun snakker om det nære kollegiale forholdet til med-programlederne Ronny Brede Aase og Markus Neby. Hun snakker om en arbeidsplass hvor kreativiteten sprudler og takhøyden stor. Hun snakker om et sted hvor man kan være hundre prosent seg selv.

– Da jeg begynte som programleder var mantraet at programmet og vi skulle være ekte, sier Silje og ler:

Silje har alltid vært åpen om at hun er lesbisk. Hun håper at det at hun er seg selv kan bidra til å vise et bredere spekter av hva det vil si å være skeiv. – Det er ingen som eier merkelappen ”lesbisk” – den kan romme alt, sier hun. Foto: Privat.

– Så det er egentlig ikke så mye igjen som er privat, ved noen av oss. Men jeg angrer absolutt ikke på alt jeg har delt. Jeg står for det jeg har sagt.

En viktig del av det å være ekte har også for Silje vært det å være åpen om at hun er lesbisk.

– Det er en stol del av min identitet, og ingen kan ta det bort. Alle som har vært gjennom den prosessen vet at den gjør noe med deg, sier hun.

– Dessuten er kjærligheten en stor del av mitt liv – jeg har alltid vært opptatt av den. Så om jeg ikke skulle ha snakket om den, så ville det blitt en svær elefant i rommet.

Tull med skam

Derfor har det at Silje er lesbisk blitt et tema mang en gang i P3morgen. Både i seriøse kontekster – som for eksempel da hun i fjor sommer ærlig fortalte om sin følelsesmessige reaksjon på Orlando-tragedien. Men også i mer humoristiske sammenhenger.

Silje forteller om en gang Markus spurte lytterne om hvor lesbisk de oppfattet henne som.

– Da lå gjennomsnittet på 66 prosent. Det synes jeg var litt lavt, sier hun og ler:

– Antakeligvis var det en feilmargin fordi folk syntes det var morsomt å svare 69, hehe.

I henhold til dette forteller Silje at hun ikke har tenkt så mye på ”den måten hun er skeiv på” og om hun er skeiv nok – hun er seg selv.

– Men det jeg har tenkt på, er at når jeg er en offentlig person, så vil jeg representere det skeive på en god måte, sier hun.

– Jeg håper ikke folk tror jeg streiter meg fordi jeg er i offentligheten – at jeg for eksempel har langt hår for å tilfredsstille en heteronorm. Jeg har langt hår fordi jeg alltid har hatt det, og jeg liker det.

Silje sier at hun ved å være seg selv ønsker å bidra til å vise fram et bredere spekter av skeive.

– Det er ingen som eier merkelappen ”lesbisk” – den kan romme alt.

Derfor kommer Silje til å fortsette å være akkurat den hun er, uansett om hun er på radio, på TV, i Oslo eller i Nord-Norge. Hun kommer til å fortsette å snakke ærlig om hvem hun er og hva hun står for. Og hun kommer aldri til å skamme seg for å være nettopp den hun er.

– Folk skammer seg altfor mye. Det er bare tull, avslutter hun.

Skårungen kan du se søndager kl. 20.15 på NRK 1.

Her kan du se 1. episode


ANNONSE

Kommentarer (3)

Ny kommentar ›

  • Zitronenfalter

    13. mar 2017 13:25 Har du hørt den om de to fiskebollene som skulle ut å hoppe i fallskjerm. Den ene glemte å ta fallskjermen på, og da den landet sa det splusj. Da den andre kom like etter spurte den fiskebollen som hoppet uten fallskjerm: Har du brukket noe? For alle oss skeive som elsker sjømat og fesk er dette programmet et "must see", og Lofoten er jo så vakkert da.
  • jacklaz

    13. mar 2017 17:14 Silje er det beste forbildet man kan ha uansett legning, hører alltid på P3 morgen og verden blir litt bedre med hennes vakre og varme personlighet :)
  • Cooler

    14. mar 2017 17:59 Bra dame! En fryd å høre deg i radioen. :)