Ekte vare


1724

innlogget

41286

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: redaksjonen@gaysir.no

Ekte vare

Joakim Kleven er blogger, regissør, klipper og fotograf. Men først og fremst vil han kalle seg selv for en historieforteller. Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg.

Hanne Bernhardsen Nordvåg
11. feb 2017 10:12

Blogger, regissør, klipper og fotograf Joakim Kleven vil ikke bare bli kjent for å være kjent, han vil bli kjent for å være anerkjent. Og han tror det beste middelet for å nå målet er å ha solide verdier og integritet i det han gjør.

– Selvfølgelig vil jeg bli sett, mange vil det. Men på hvilke premisser er det man vil bli sett? Bare for å bli sett? Det vil ikke jeg.

24 år gamle Joakim Kleven innrømmer at han er del av en generasjon med et eksponeringsbehov. Det er derfor han ikke nøyde seg med å være regissør, klipper og fotograf, men attpåtil begynte å blogge.

– Blogging er en måte å bygge opp meg selv som varemerke på. Jeg jobber hardt for å bli en person folk følger fordi de synes det jeg gjør er spennende, sier han.

– Men jeg vil ikke bare bli kjent for å være kjent, jeg vil bli kjent for å være anerkjent.

Joakim hadde på ingen måte trengt å begynne å blogge. Allerede som 21-åring lagde han den Gullrute-vinnende dokuserien Sweatshop for Aftenposten. I tillegg har han klippet musikkvideoer for artister som Alexandra Joner, Cir.Cuz, Tooji, Truls, Stella Mwangi, Madcon og Omer Bhatti.

Joakim Kleven reiser mye i forbindelse med både arbeid og blogging. – Jeg elsker å reise, sier han og ler: – Elsker å ta bilder og reise…ja, jeg virker helt unik! Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg.

Man kan jo si at anerkjennelsen allerede har ligget og ulmet en god stund, men Joakim ønsker seg enda mer. Han ønsker seg et navn.

– Gjennom en blogg kan man bli et kjent ansikt og navn, og da kan man også bruke det til noe bra.

Hjertesaker

Joakim snakker med lidenskap om sitt ønske om å være et positivt tilskudd til bloggosfæren – om å ha solide verdier i det han gjør.

Han kan godt gjøre større prosjekter uten verken penger eller budsjett – som da han lagde musikkvideoen til sin egenproduserte antihomofobilåt ”Scream It Out” for litt over to år siden.

– Retten til å være seg selv og likerett for skeive er en av mine hjertesaker, sier han.

En annen hjertesak for Joakim er en etisk tekstilindustri, noe som kom som en følge av Sweatshop. Her dokumenterte han fire unge bloggeres reise til Kambodsja, hvor de fikk et rystende innsyn i hvordan kleskjedene produserer sine klær.

– Det arbeidet gikk inn på meg, forteller han.

Selv uten formell utdannelse har Joakim Kleven en imponerende CV, med en rekke musikkvideoer og reklameoppdrag bak seg. Men det største foreløpig har vært dokuserien Sweatshop, som kapret en Gullrute. Foto: Privat.

– Når man hører alle disse historiene, så vil man jo gjøre noe. Det trenger nødvendigvis ikke være så stort, men det kan handle om noe så enkelt som å promotere etiske klær og gjenfortelle de historiene man har hørt. Man må stå for noe.

Derfor vil ikke Joakim ta i mot klær og produkter fra produsenter, for så å promotere dem på bloggen sin.

– Det hadde sikkert vært kult å få masse stilige klær, men jeg vil ikke være ansiktet til en industri jeg hater, sier han.

”Sytete homse”

Det er gjennom integritet man oppnår den største anerkjennelsen, tror Joakim. Og denne integriteten innebærer også at man viser alle sidene av hvem man er – ikke bare et perfekt glansbilde.

– Ingen er bare én ting, så hvis du bare viser dine perfekte sider, så er du fake, sier han.

– Jeg prøver å være ekte, alltid. Det betyr at selv om jeg jobber for å fremme mine hjertesaker, så kan jeg også være overfladisk og flåsete iblant. Mange tror at man bare kan være én ting, og man blir fort satt i bås, men det ene utelukker ikke det andre.

Selv om han er en del av en generasjon med et eksponeringsbehov, er det bak kamera Joakim Kleven trives aller best. Foto: Privat.

Hvordan bloggere fort blir satt i bås har Joakim lært mye om gjennom sin bestevenninne Sophie Elise, som både lesere og presse over en lav sko kaster fordømmelse over.

Derfor er det godt å ha henne å støtte seg til når han selv opplever hets.

For noen uker siden opplevde han et hylekor av middelaldrende menn som hakket løs på ham og kalte ham for en ”sytete homse” fordi han hadde skrevet at han ikke likte seg så godt i Pattaya i Thailand.

– Jeg har heldigvis ikke opplevd så mye dritt, men det blir litt mer jo mer man viser seg fram. Og da er det godt å ha gode venner og familie som støtter meg, sier han.

– Men jeg ble fullstendig sjokkert i dette tilfellet. Det var til og med en som sammenlignet meg med Breivik – da måtte jeg nesten bare le.

Joakim sier at han ikke tar seg spesielt nær av kommentarene, og når folk drar legningen hans inn i bildet tenker han bare at det er synd hvor lite opplyste folk er.

Men disse erfaringene gjør også at han forstår hvorfor noen blir mobbere.

– Det er ingen som blir født full av fordommer, men de lærer det hjemme. De fleste av de som kritiserte meg denne gangen har jo sikkert barn, og barn tar etter foreldre, sier han.

Joakim Kleven er bestevenner med Sophie Elise Isachsen. – Jeg elsker Sophie Elise. Vi henger sammen nesten hver dag, og hadde sikkert vært kjærester om jeg ikke hadde vært skeiv, sier han. Foto: Privat.

Barbie

Joakim priser seg lykkelig over sine egne foreldre, som aldri har framvist fordommer, men heller støttet ham i alt han har gjort.

– Da jeg var liten elsket jeg å leke med Barbie – biler var jo dritkjedelige. Og det var ikke noe spørsmål om jeg ikke skulle få lov til det, forteller han.

– I tillegg snakket mamma alltid om ”personen” når hun snakket om kjærlighet – det var aldri ”hun” eller ”han” – verken til meg eller broren min.

Å ha foreldre som var så til stede for ham gjorde også at Joakim klarte seg gjennom tøffe år i barneskolen.

At Joakim Kleven slet litt med lesningen på barneskolen er kanskje ikke så rart i og med at han først og fremst tenker i bilder. – Jeg ser alltid historier rundt meg. Derfor elsker jeg å høre på musikk og samtidig se på mennesker på trikken og bussen – det er da jeg får ideer. Hvem er disse menneskene – hvordan er deres hverdag? forteller han. Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg.

– Jeg hadde skikkelige lesevansker, og kunne ikke lese skikkelig før jeg gikk i 9. klasse. Jeg gråt i forkant av høytlesninger, sier han.

Han kunne lett ha latt en følelse av å være dum og mislykket prege ham gjennom livet, men fordi han hadde foreldre som viste forståelse og tålmodighet rundt ham, mistet han heller aldri troen på seg selv.

En tro han ivaretar, som gjør ham sikker på at han skal klare å nå sine mål om å bli en anerkjent historieforteller – både gjennom blogging, musikkvideoer og spillefilmer.

– Det skal jeg klare, og når den dagen kommer kan jeg dø lykkelig, ler han.

– Veien blir nok lang, med mange svinger, men jeg skal komme fram.


Følg Joakim Klevens blogg på www.joakimkleven.no.


ANNONSE

Kommentarer (4)

Ny kommentar ›

 • Reflekt

  11. feb 2017 10:28 Flott gutt med bra talent! Stå på videre :)
 • Bogota69

  11. feb 2017 11:35 good for him - pure creative minds at work. cheer!
 • jokle

  12. feb 2017 16:50 Tusen takk for en så fin artikkel <3 Det setter jeg stor pris på! Stor klem!
 • McGayGuy1971

  12. feb 2017 17:02 Fkitt norsk ungdom! <3