Homotoppen 2017


301

innlogget

41390

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: redaksjonen@gaysir.no

Homotoppen 2017

Årets Homotopp Nora Mehsen. Foto: Stian Amadeus Antonsen

Redaksjonen
13. feb 2017 09:59

Årets Homotopp har meningers mot. Hun er ikke redd for å skape støy, men også ydmyk og tydelig på at respektfull kommunikasjon er veien å går for å etablere rettigheter for alle lhbt-personer.

Gaysirs redaksjon har nok en gang vurdert hvilke homser og lesber som har gjort forskjell for andre gjennom det siste året. Vi har også bedt om innspill fra leserne.

Kriteriene for vår vurdering av kandidatene er de samme som tidligere år. Det handler om å ha evne, vilje og mot til å fremme homofiles rettigheter eller den generelle aksepten for homofili.

I vår tolkning holder det ikke å bare være i posisjon - kandidatene må utvise et engasjement og ønske om å gjøre samfunnet til et bedre sted for homofile. Det kan dreie seg om å stå på barrikadene, men kan også være en kraft som ligger i å være kun seg selv eller jobbe litt utenfor radaren.

Gaysirs redaksjon rangerer kun de tre øverste kandidatene, de øvrige listes i tilfeldig rekkefølge.

Valgte Homotopp får peke ut en veldedig organisasjon eller et prosjekt som Gaysir donerer kr 20 000 til.

1. Nora Mehsen (28)

Irakisk-ungarsk-norske Nora Mehsen er leder i Skeiv Verden, spaltist, lesbisk, muslim, feminist og antirasist. Det siste året har Nora vært tydelig og synlig om sine tanker rundt Islam, homofili, homokamp, rasisme og diskriminering.

Nora Mehsen. Foto: Lene Wikander

Nora Mehsen er stolt av sin muslimske bakgrunn og lar ikke konservative muslimers undertrykkende tolkning av Islam definere hva religionen er for henne. Hun erkjenner at folk tenker og lever forskjellig – derfor er hun opptatt av å kommunisere med de som tenker annerledes.

– Homofili er ikke en test fra Gud. Homofili er en gave fra Gud. Det er noe jeg er kjempestolt av, og ikke noe jeg ønsker å kvitte meg med.

Dette sa Nora Mehsen i debatt mot leder for Islam Net, Fahad Qureshi, på TV2s Underhuset.

Nora vedkjenner at hun, i tillegg til de fleste andre, bærer med seg et diskriminerende tankemønster. Hun mener homofile, også de som er medlemmer av Skeiv Verden, kan være rasistiske og diskriminerende. Selv om hun definerer seg som antirasist kan hun av og til kjenne på diskriminerende tanker. Hun ønsker mer åpenhet og mer kunnskapsbasert debatt om disse problemstillingene.

Nora er også opptatt av at minoriteters rettighetskamp må sees i sammenheng. Hun vil utfordre den skeive bevegelsen til å ha et tydeligere antirasistisk arbeid, og minoritetsmiljøer til å jobbe mot homofobi.

Nora Mehsen er uredd. Hun har både evne, vilje og mot til å kjempe for homofile minoriteters rettigheter. Vi mener hun står på barrikadene, og er et forbilde for unge generelt, men muslimske homofile gutter og jenter spesielt.

Som årets Homotopp mottar Nora Mehsen kr. 20.000,- som Gaysir AS donerer til en veldedig organisasjon eller prosjekt valgt av Nora.

2. Isak, Even og Eskild

Gaysir kommer ikke utenom sesong 3 av SKAM i år. NRK-serien som har tatt av i Norge såvel som Sverige, Island og Danmark. SKAM er den mest strømmede serien i norsk historie.

"Isak", "Even" og "Eskild"

Hovedrollen «Isak» sammen med «Even» og «Eskild» har utvilsomt hatt stor betydning for unge homofile. Tolkningen av kjærligheten mellom «Isak» og «Even» gjort av Tarjei Sandvik Moe og Henrik Holm er svært overbevisende og fengslende. Også «Eskild» i Carl Martin Eggesbøs skikkelse blir omfavnet av seerne når han angriper «Isaks» minoritets-stress og belærer han om homokamp og om hvilke skuldre vi står på.

Beskrivelsen av forholdet mellom «Isak» og «Even» har fått mange til å kjenne seg igjen. Også helseminister Bent Høie hyller serien og sier han kjenner seg igjen i «Isak».

Måten serien formidles på er nyskapende. Slipp av korte klipp på ulike tider av døgnet, samtidig med at seerne involveres når rollefigurene kommuniserer med hverandre via SMS gjør personene ekte, og nesten som deltakere i den faktiske verden. Vi tar også del i "deres liv" på Instagram og Facebook. Vi forstår at de er fiktive, men samtidig er de på en måte virkelige. Denne teknikken gjør at rollefigurene påvirker og engasjerer seerne, spesielt unge homofile gutter og jenter, men også foreldregenerasjonen.

Denne påvirkningen skal ikke undervurderes. Derfor har Gaysir satt «Isak», «Even» og «Eskild» på 2. plass på årets liste.

3. Ingvild Endestad (29)

Ingvild Endestad ble valgt til leder av FRI - Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold våren 2016.

Ingvild Endestad. Foto: Vegard Sørnes.Ingvild Endestad gikk rask etter valget ut og poengterte viktigheten av at homokampen absolutt ikke er over. Verken kirkelig vigsel i Norge, eller vedtak om likekjønnet ekteskap i USA, er å anse som hvileputer eller mål oppnådd. Ingvild understreket at det er nå kampen starter - det er nok av krefter som ønsker å frata oss ervervede rettighetene og sende pendelen andre veien.

Derfor ser vi gang på gang at når ekteskapslov skal debatteres, så trekker motstanderne til gatene i hopetall, språket blir mer hatefullt og grumset kommer til overflaten. I de fleste tilfeller stopper heller ikke motstanden når saken blir tapt, den blir faktisk ofte verre. Jeg skriver ikke dette for å fortelle at det hele er nytteløst, at vi kan gi opp. Jeg skriver det for å minne på at dersom vi ikke vokter rettighetene våre så vil noen ta dem fra oss.

Dette skrev Ingvild Endestad i en kronikk i Aftenposten.

Ingvild Endestad har vært tydelig på at ulike familier skal behandles likt, og at politikken som føres må romme det faktiske familiemangfoldet. Hun understreker at det er den eneste farbare vei for å ivareta det beste for alle foreldre og barn.

Ingvild Endestad mener foreningen Fris viktigste jobb er at alle, uavhengig av kjønnsorientering, skal få mulighet til å leve ut den de er – der de bor. Hun har bidratt til at Fri fortsatt er en samfunnsaktør, og setter agenda for fortsatt rettighetskamp nasjonalt og internasjonalt.

Hun har også frontet mer åpenhet om homofili i fotballen - og påpekt at mange talenter går tapt fordi fotballkulturen er lite inkluderende og romslig.

Gaysir mener Ingvild Endestad har vist evne og vilje til å gjøre samfunnet til et bedre sted for lhbt-personer.


Andre gode kandidater som redaksjonen har vurdert, og som fortjener å bli nevnt, er her listet i tilfeldig rekkefølge:

Knut Anders Sørum (40)

Artist som ble rikskjendis etter at han vant Stjernekamp på NRK høsten 2016. Knut Anders valgte samtidig å være åpen i media om sin legning.

Knut Anders Sørum. Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg

Noman Mubashir (42)

Journalist, forfatter og programleder med NRK som base. Noman er pakistansk og muslim. I 2016 valgte han å stå fram som homofil etter å ha hørt Kong Harald tale om det norske fellesskapet.

Noman Mubashir. Foto: John Trygve Tollefsen

Anette Trettebergstuen (35)

Anette er den eneste åpne lesbiske på Stortinget. Hun er 2. nestleder i famile- og kulturkomiteen. Hun har vært aktiv og synlig i homopolitikken i mange år.

Anette Trettebergstuen. Foto: Hanna Skotheim.

Leammuid Lemet Ánde (25)

Leammuid har vokst opp som bonju (homo) i et trangt samfunn i Finnmark. Han kom ut i ung alder og har hele tiden kjempet mot fordommene. I dag er han aktiv i samisk politikk, og har vært en av initiativtakerne bak Sápmi Pride.

Leammuid Lemet Ánde. Foto: Heidi Klemetsen

Christine Koht (49)

Etablert komiker, foredragsholder, programleder og spaltist. I 2016 ledet hun serien "Koht og Kidsa" på TV Norge. Serien viet stor plass til unge skeive og deres "ups and downs". Hele serien kan sees her.

Christine Koht. Pressefoto.

Bent Høie (45)

Helse- og omsorgsministeren viser i kraft av sin rolle at han tar lhbt-helse på alvor. Han har bidratt til at Prep nå er tilgjengelig for de med behov. I tillegg har han bidratt til at det nå er enklere å endre juridisk kjønn.

John Jeanette Solstad Remø (67)

John Jeanette Solstad Remø er en av flere som har stått i front for å sikre rettighetene til transpersoner. Hun har over flere år kjempet for at kjønn definert i passet skal stemme med det kjønn man presenterer seg som. I 2016 ble dette en realitet.

John Jeanette Solstad Remø og Bent Høie. Pressefoto: Helse- og omsorgsdepartementet.

Leiv-Ove Hansen (35)

Leif-Ove Hansen er leder av HivNorge. Hans engasjement for bedre hivforebygging, med blant annet PrEP som et viktig virkemiddel, bar frukter i 2016. Leif-Ove har ikke vært redd for å være åpen om egen hiv-diagnose.

Leif-Ove Hansen. Foto: Ketil Randen.

Joakim Aadland (26)

Joakim Aadland er leder for Regnbuedagene i Bergen (Bergen Pride). For noen år siden satte han seg som mål å løfte festivalen til nye høyder - noe han virkelig har klart. Regnbuedagene har blitt Norges nest største pridefestival som tiltrekker seg tusenvis av deltakere - statsminister Erna Solberg inkludert. Festivalen skal også søke om å få arrangere Europride i 2020.

Joakim Aadland. Pressefoto.

ANNONSE

Kommentarer (10)

Ny kommentar ›

 • Bogota69

  13. feb 2017 10:48 it seems Muslims have the ranking top when it comes to outspoken folk for gays in Norway. I do not follow much but I imagine there are people out there in need of help they have not reached. hope the means and will are there to help all in need and that it is not just propaganda and nothing concrete toward helping us homos. Personally, I have asked for help and gotten none. I hope these people get organized and organizations get organized too. I imagine organizations get a good deal of money from the government.
 • 73WR

  13. feb 2017 11:53 "- Homofili er ikke en test fra Gud. Homofili er en gave fra Gud. Det er noe jeg er kjempestolt av, og ikke noe jeg ønsker å kvitte meg med."

  Artig at man velger å rette hovedfokus på homofile som hevder at egen identitet er et resultat av gudommelig inngripen. En allmenn diskurs rundt menneskerettigheter, for så vidt uavhengig av seksuelle preferanser, ville sikkert ha all nytte av denne formen for premiss-setting.
  Eller kanskje ikke? Forhåpentligvis vil pengene bli benyttet der de trengs relatert til
  arbeid for rettigheter blant homofile, bifile og transpersoner, og da uavhengig av
  en eller annen Gudeskikkelses antatte tilstedeværelse. :)

 • Ratiti

  13. feb 2017 12:19 Hvis du du gjøre deg håp om å komme på toppen av listen over de kuleste blant de kule, er det hos de som har de riktige meningene masse ekstrapoenger å få hvis du i tillegg er muslim.
 • Røyst

  13. feb 2017 12:25 Heia Nora! Beste homotoppen på år og dag.
 • Lever mer

  13. feb 2017 12:25 Gratulerer Nora!
 • Ingvild1

  13. feb 2017 12:35 Gratulerer Nora. En velfortjent listetopp!
 • Zitronenfalter

  13. feb 2017 12:49 Du verden hvor mange dyktige og flinke folk det var på den listetoppen. Du er superdupermega flott og flink Nora. Congratulations.
 • clocks

  13. feb 2017 13:36 Det jeg ikke helt forstår, er hvorfor det skal rettes så mye fokus på om vedkommende er muslim eller ikke, og om hun takker eller ikke takker sin Gud eller Gudeskikkelse. Når folk mottar en pris, forventes det at du skal takke det eller den du tror på. Det eneste hun har gjort er å bidra til en relativt ekstremt liberal måte å tenke på. Nettopp å kunne gå i mot alle som tror de synder, er feil vare eller valgt å være LHBT'r. Synes videre at det alltid blir sett i negativt lys når noen andre enn en hvit, kristen person vinner noe. Muslimer eller individer som kommer fra land med Islam som hovedreligion, men som ikke praktiserer dette senere i livet, blir alltid spurt om deres syn og hvorfor de ikke følger dette. Blir som et evig maraton med å motsi at man ikke støtter ISIS eller andre ekstreme grep ved religionen. Og igjen, greit å vite at det finnes ekstrem Islam, og liberal Islam. Like mye som det finnes andre ekstreme varianter av religioner. Også Kristendom.

  Å være LHBT'r ER en gave og ikke en test. Og denne gaven fikk jeg aldri en tilgodelapp på, og har heller aldri noen gang ønsket det.

  Stå på Nora! Godt å se noen vise en annen, mer åpen og inkluderende side ved arbeidet deres! :-)

 • -Einstøingen-

  13. feb 2017 18:06 Gratulerer Nora :)
 • septemberr

  13. feb 2017 18:22 Anette Trettebergstuen (35)


  Gratulerer : Anette er den eneste åpne lesbiske på Stortinget. Hun er 2. nestleder i famile- og kulturkomiteen. Hun har vært aktiv og synlig i homopolitikken i mange år.
  You go girl and mamma to be.