- Skeive er ikke fritatt fra å være rasister


307

innlogget

41390

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: redaksjonen@gaysir.no

- Vi bør forvente mer av oss selv

- Selv om jeg er antirasist, kan jeg også ha diskriminerende tankemønstre, sier Nora Mehsen, leder i Skeiv Verden.

Lene Wikander
11. jan 2017 12:58

Nora Mehsen (27) er leder i Skeiv Verden, lesbisk, muslim, feminist og antirasist. Hun kjenner ingen som er positive til Donald Trump, men det har hun tenkt å gjøre noe med nå.

– Det finnes selvsagt utfordringer i muslimske miljøer når det gjelder homofobi og transfobi slik det gjør i mange andre religiøse miljøer, men å anta at alle muslimer er homofobe, blir veldig feil.

– Det blir som å si at alle kristne tenker likt, mener Nora Mehsen.

Hun er opptatt av at vi må snakke mer med folk som tenker og lever helt forskjellig fra oss selv.

Menneskelig å være rasist

– Gruppetenking om muslimer eller andre er både farlig og fordummende, men likevel svært menneskelig, mener Nora som med sin irakisk-ungarsk-norske etniske bakgrunn kan huke av for mange av diskrimineringsboksene som muslim, skeiv, innvandrer og kvinne.

– Folk har masse antakelser om hvem du er ut i fra hvordan du ser ut, eller hva du har på deg. Det trenger ikke å stemme.

Likevel mener hun at det er menneskelig å være både rasist og å drive med gruppetenking.

– Også blant oss skeive selvfølgelig, understreker hun.

– Å anta at alle muslimer er homofobe, blir veldig feil. Det blir som å si at alle kristne tenker likt, sier Nora Mehsen. Foto: Lene Wikander.

– Internt i det skeive miljøet grupperes vi og tillegges en rekke egenskaper ut i fra for eksempel kjønnsidentitet, legning, fetisjer, fremtoning og livsstil uten at de som grupperes nødvendigvis kjenner seg igjen i det.

Trump er et barn av vår tid

Nora mener det er uheldig at den offentlige debatten er blitt så polarisert.

– Det aggressive ordskiftet sier likevel mye om tiden vi lever i. Mange var overrasket over at Trump vant valget, men han er jo et barn av vår tid og på mange måter essensen av det som foregår i verden og måten vi snakker sammen på i dag.

– At Trump vant valget i USA er på et vis ikke overraskende, mener hun.

– Trump er ikke bruddet eller unntaket som ikke passer inn, han er jo den som på mange måter definerer vår tidsånd.

– Mange er redde for både nåtiden og fremtiden, og kjenner på en økonomisk og eksistensiell krise. Økonomisk usikkerhet, migrasjon, terrorisme og kriminalitet er noe mange engster seg for. Derfor spiller både politikere, media og andre samfunnsaktører på denne frykten.

– Trump kanaliserte denne frykten og dette sinnet som flere sitter på gjennom å fremstille noen grupper av mennesker som samfunnsfiender, og seg selv som redningen. Strategien fungerte.

Nora mener Trump på mange måter definerer vår tidsånd. Foto: Lene Wikander.

Skeive er ikke fritatt

Nora Mehsen mener det er viktig å understreke at skeive også kan diskriminere.

– Skeive er ikke fritatt fra å være rasister eller å diskriminere andre og hverandre. Vi har også rasistiske tanker blant folk i Skeiv Verden sitt miljø.

– Vi er heller ikke fritatt fra å være rasister bare fordi vi har innvandrerbakgrunn.

– Dette er jo noe alle må jobbe med innad i sine organisasjoner og institusjoner, sier hun, men mener vi vil ha mye å vinne på å skape allianser mellom flere rettighetskamper.

– Jeg tror ikke det er så lurt å jobbe med rettighetsarbeid på silomåten der vi har skeive rettigheter på én kant, kvinners rettigheter på en annen og etniske minoriteters rettigheter på en tredje.

– Vi har veldig mye å vinne på å se at det er paralelle løp og mange krysningspunkter mellom de forskjellige rettighetskampene, mener hun.

Dame i niqab

– Selv om jeg er antirasist, kan jeg også ha diskriminerende tankemønstre, for eksempel hvis noen plutselig snakker opphetet arabisk på et fly, innrømmer Nora og understreker at det kan skje selv om arabisk er hennes eget morsmål.

– Eller hvis det går en dame i niqab forbi meg på gata, kan det dukke opp en antakelse om at jeg vet veldig mye mer om dette mennesket enn jeg faktisk gjør.

– Men da stopper jeg og gir meg selv en reality check. Det er viktig å være ærlig på at vi alle kan bære de tankene i oss, disse stereotypiene og fordommene, for de er så internalisert i kulturen.

– Vi bør likevel forvente mer av oss selv rent generelt, mener Nora som er opptatt av at vi må begynne å snakke om disse tingene på en mer nyansert og kunnskapsbasert måte.

– Opplevelsen av å gå rundt i verden varierer veldig av hvem du er og hvordan du ser ut.

– I min omgangskrets har jeg rett og slett ikke tatt de samtalene med folk som er fundamentalt uenige med meg. Det tror jeg gjelder veldig mange av oss, sier Nora. Foto: Lene Wikander.

Demonisering

Nora tror også vi gjør lurt i å dempe språket vi bruker i sosiale medier.

– Sosiale medier er veldig lett å mobilisere på enkle budskap. Da ender vi fort i en polarisert og overforenklet debatt, mener hun og peker på at det foregår en demonisering.

– Venstresiden demoniserer høyresiden og høyresiden demoniserer venstresiden. Man forer hverandres hat og vrangforestillinger i ekkokammere på internett. Det fører bare til enda mer polarisering, sier hun og tror løsningen ligger i nyansene.

– Selv har jeg for eksempel ingen venner på Facebook som jeg kan huske har skrevet noe postivt om Trump.

– I min omgangskrets har jeg rett og slett ikke tatt de samtalene med folk som er fundamentalt uenige med meg. Det tror jeg gjelder veldig mange av oss, og det syns jeg vi skal gjøre noe med.

– De møtene kan være veldig ubehagelige, men jeg tror de bør finne sted i mye større grad.

– Det å snakke sammen på tvers av ståsted tror jeg er veien til en mer konstruktiv og inkluderende debatt, og da må vi begynne med oss selv.


ANNONSE

Kommentarer (24)

Ny kommentar ›

 • ROSENBAUM

  11. jan 2017 11:50 Smart dame!
 • Bogota69

  11. jan 2017 12:23 Bor hun i USA? I spent many years in the USA and I never felt discrimination. In Norway, I have experienced the racism that we practice in Latin America and now being on the receiving end makes one learn to decode all the bad teachings from a Latino generation that thought Hitler was the answer to politics. Prior to that getting rid of our indigenous traces with the phrase we hear our grandparents and parents often say "you must improve the Latin race". the goal is white of course. So as a gay Latino minority I certainly do not feel represented by a Muslim and that is not racist. It is just the way it is. As I do not feel represented by an FRP, AP, V or H politician. Racism is a choice, children are not born with it. None of these organizations help. People simply need to learn to live with each other as democracy dictates. What I think is happening with Trump is that he is looking to limit democracy within his own borders. Obama and his Democrat pals and their speeches are getting people in the USA angry and not asking them to unite but instead to oppose and we see what happens. The melting pot is gonna get some stirring! what will the concoction be? We do not know yet. Perhaps the people who come to this country would like to adapt to the ways of this country first before challenging Trump? He is over there and we are here. I know Muslim women in South America do not wear head scarfs - some do now with all the topics of equality and correctness but many wearing it in my country are Colombian women who converted. I often wonder why the self-image of many has to become stronger toward their culture left behind and the culture they flee from? I see it with Colombians on the 20th of July. They suddenly came up with national costumes and tell Norwegians they wear them that day. BS if you ask me! But no Colombian dares tell them off. Or was it only the money that attracted us? but in countries like mine, Muslims, Jews, orientals, etc. are so well a part of the whole Latino ordeal: salseros, merengue y fiesta. In Norway as a neutral observer, I get all confused of the world that out there comes in here to live. Cheers!
 • Ratiti

  11. jan 2017 12:42 Er det bevisst dette forsøket på å koble islamskepsis til rasisme?
 • KERL

  11. jan 2017 13:04 Så flott, så klok.
 • ManScent

  11. jan 2017 13:28 Typisk norsk.
 • Narvik40

  11. jan 2017 13:48 Jeg for min del har problemer med å forholde meg til kvinner i hijab. "Ønsker hun meg steinet til døds" er tanken som ofte dukker opp når jeg ser en kvinne som har valgt å ta på seg islamistuniformen hijab. Det behøver jo ikke være riktig at hun ønsker det men så lenge hun er kledd i en uniform som symboliserer en ideologi som ønsker meg død så dukker dessverre denne tanken opp. Og før rasismekortet dras fram, jeg føler det samme overfor en etnisk norsk kvinne som har konvertert og iført seg hijab.

  At hun ikke kjenner noen som støtter Trump sier vel heller noe om en snever omgangskrets og et spesielt miljø. Jeg for min del kjenner vel så mange homofile som støtter Trump som dem som ikke støtter han.

  Forøvrig merkelig da at denne "fæle" Trump har valgt homofile Peter Thiel som en av sine nærmeste rådgivere...

 • Bella Vita

  11. jan 2017 14:06 Nok et forsøk på å hvitvaske en inhuman ideologi som representerer en eksistensiell trussel for homo- og bifile. Dette er reinspikka islampropaganda for de uvitende og lettroende!
 • Lestat2017

  11. jan 2017 14:24 Bogota69...
  Hva har det med artikkelen å gjøre?
  Preident Trump er bare et eksempel blant ALLE som må jobbe med fordømmene sine. Damen er 100% korrekt og ingen er fritatt fra å diskriminere.
 • godisen

  11. jan 2017 14:37 Kan noen gi meg ETT EKSEMPEL på en rasistisk ting Trump har sagt? EEEEN homofobisk ting??
  Nå spør jeg ikke om å få høre noen tiltak han skal gjøre for å svekke rettighetene til overnevnte, for det finnes ikke noen plass. Det er lett å kaste ut ordene rasist og homofob, men når ingen har ett eneste eksempel , så blir det fattig.
 • Bogota69

  11. jan 2017 14:44 Godisen: Trump wants the illegal aliens out and the terrorists out. That is not racism - that is good judgment. The Muslims in the USA are adopting Latino names now. That is racist against their own. ha ha hah I like Trump. I'd give him a chance. Now, that Obama and the way he is going out, well, it is not what most expected. Furthermore, I see now blacks the ones being the terrorists in the USA not Muslims. US Blacks are attacking Trump supporters left and right and the attacked happen to be white.
 • godisen

  11. jan 2017 14:54 Dere trenger ikke se lengere enn Sverige for å se at rasisme, homofobi, voldtektskultur, kvinneundertrykkelse, og kriminalitet er et problem som er ett direkte resultat av misslykede forsøk på å integrere islam inn i liberale og progressive land. Fiks først de bakvendte verdiene i ditt eget miljø før du fokuserer på honmofile. Stereotyper kommer ikke av intet.
 • ManScent

  11. jan 2017 15:41 Da er vi like rasistisk som hele Marokko. Der blir det forbudt å produsere og importere burka.
 • Lestat2017

  11. jan 2017 16:27 godisen.
  Her er ikke bare ETT men 13 eksempler ting President Trump har både sagt og gjort. http://www.huffingtonpost.com/entry/donald-trump-racist-examples_us_56d47177e4b03260bf777e83
 • Amadeus

  11. jan 2017 16:29 Bra Nora-vi trenger din stemme!
 • In limbo

  11. jan 2017 16:41 Jeg synes også noen av kommentarene her er ganske fanget av tidsånden.

  Det er umulig for meg å argumentere mot å se dypere, ikke forhåndsdømme, og forvente mer av oss selv. Slik jeg leser artikkelen, er dette kjernen i budskapet.

  Jeg tror de fleste skeive har opplevd å bli plassert, mot sin vilje, i en tvangstrøye av forhåndsbestemte trekk.Du er homo, så du må være sånn. Du er bifil, så du må være sånn. Dette skaper en sterk parallell til andre minoriteter også, som føler stereotypiene på kroppen hver eneste dag.

  Av og til blir jeg skuffet av mitt eget miljø, for det er nettopp blant skeive som har levd og åndet denne kampen, en skulle forvente sympati og forståelse.

  Jeg stiller meg fullstendig bak budskapet her. Så får hatmeldingene bare rulle inn. En har heldigvis blokkefunksjon.