Olafia med gratis PrEP-tilbud


310

innlogget

41390

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: redaksjonen@gaysir.no

Olafia har åpnet for PrEP

5. januar starter Olafiaklinikken med sitt PrEP-tilbud. - 72 personer er allerede klare til konsultasjon, men det gjenstår å se hvor mange som kommer til å ta kontakt etter hvert, sier seksjonslege Sindre Ringvik og overlege Michelle Hanlon. Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg.

Hanne Bernhardsen Nordvåg
4. jan 2017 10:35

Denne uken starter Olafiaklinikken opp med tilbud om gratis hivforebyggende medisin (PrEP-behandling) til menn som har sex med menn.

I oktober kom vedtaket fra Helseminister Bent Høie (H) om at en PrEP-ordning skulle på plass. Den hiv-forebyggende medisinske behandlingen skal foreligge som et gratistilbud til høyrisikogrupper av menn som har sex med menn (MSM).

Fra og med 5. januar starter Olafiaklinikken i Oslo, som spesialiserer seg på seksuelt overførbare infeksjoner (SOI), som først i landet med PrEP-konsultasjoner.

– Ved Olafia skal vi ta imot pasientene og følge opp en eventuell behandling, sier seksjonsleder ved Olafiaklinikken, Sindre Ringvik, og forklarer at de har nedsatt et team som skal jobbe med PrEP-tilbudet.

– Her finner vi to sykepleiere, hvorav den ene også er sexolog. Disse har lang fartstid med hiv-arbeid, og er kompetente innenfor forebygging, veiledning og identifisering av risiko.

– I tillegg har vi vår egen overlege Michelle Hanlon, som har spisskompetanse innenfor hiv og seksuell helse, samt en infeksjonsmedisiner med lang erfaring innenfor hiv-feltet.

Det som blir deres primære oppgave er å ha samtaler med personer som ønsker PrEP, for å identifisere hvilke behov de har, og hvilken risiko de har for hiv-smitte.

De som kommer inn til PrEP-behandling ved Olafiaklinikken vil møte de samme personene fra PrEP-teamet. Dette bidrar til å skape trygghet overfor brukerne, mener Sindre Ringvik og Michelle Hanlon. Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg.

Målet er ikke massemedisinering

Det er ingen strenge inklusjonskriterier knyttet til å få PrEP, men i utgangspunktet tilbys behandlingen kun til MSM og transpersoner som har høy risiko for smitte.

Alle som tar kontakt med ønske om å bli satt på PrEP vil bli individuelt vurdert. Det første som avklares er om det faktisk er behov for medisinen.

– Noen går rundt og har en ubegrunnet hiv-skrekk, sier Ringvik.

– Ved den første samtalen vil vi avdekke om de har et sexliv hvor de faktisk utsettes for smitterisiko, eller om de egentlig klarer seg fint med kondomer og glidemiddel, som vi fortsatt anbefaler å bruke.

Hanlon legger til:

– Hvis man bruker kondom og er fornøyd med det, så trenger man kanskje ikke PrEP. Så målet med denne ordningen er ikke en massemedisinering, men heller å være et tilbud for å hindre smitte hvor andre virkemidler ikke har vært tilfredsstillende.

I tillegg må en rekke andre faktorer sjekkes før man kan begynne på PrEP. Det må blant annet utelukkes fare for nyresvikt, og at man ikke allerede er smittet med hiv.

Grunnet sistnevnte kan det derfor ta opptil tre måneder – tiden det tar etter et ubeskyttet samleie før hiv-testen er sikker – fra man tar kontakt til man får medisinen.

PrEP-behandlingen skal tilpasses den enkelte brukeren, både når det gjelder hvor hyppig medisineringen foregår samt hvor lenge man skal gå på den. – Det er ikke meningen dette skal være en livslang behandling, men for en periode i livet ditt, sier Michelle Hanlon. Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg.

Hver dag eller bare innimellom

Avhengig av hvor ofte og hvordan man har sex, kan de som vurderes til en PrEP-behandling enten bli satt på et regime hvor de tar én pille hver dag, eller et regime hvor de kun tar piller dagene rundt et samleie.

– Hvis du kun har sex én gang i måneden, så er det jo ikke noe stort poeng i å ta en pille hver dag, sier Hanlon, og understreker at begge ordningene er like trygge og forsvarlige, med få unntak, så lenge brukerne tar medisinen som anvist.

Om man får bivirkninger av medisinen, kan også ha betydning for hvilket regime man settes på.

– I begynnelsen av en behandling kan man oppleve kvalme, hodepine, diaré, søvnproblemer, men for de fleste går det over, forteller Hanlon.

– Men noen av dem som ikke går på medisinen hver dag kan oppleve at bivirkningene kommer tilbake hver gang de begynner på en ny runde. Da kan det være lurt å vurdere om de heller skal gå på en daglig dose, for å få mer stabilitet.

Obligatoriske tester

De som blir satt på PrEP-behandling vil få tett oppfølging av Olafiaklinikkens PrEP-team. De kommer til regelmessige samtaler om hvordan det går, og i tillegg er det obligatorisk å sjekke seg for alle SOIer hver tredje måned.

Dette håper både Hanlon og Ringvik vil slå ut positivt med tanke på andre SOIer – i motsetning til det en del kritikere av PrEP har ytret, om at en slik ordning bare vil få folk til å kaste kondomen og dermed gi et oppbluss av andre infeksjoner.

– Når man testes så hyppig, vil vi raskere kunne finne og behandle andre SOIer, sier Ringvik.

– Og i tillegg tror jeg at når man går på en behandling hvor man regelmessig tar tabletter, så vil det ansvaret man tar for egen seksuell helse bli veldig synlig. Da er muligens ikke veien så lang til å begynne og tenke på om det er flere måter man kan ta ansvar på.

Ifølge Sindre Ringvik og Michelle Hanlon er det ikke til å stikke under stol at folk har sex uten kondom, selv om det gang på gang blir anbefalt som den mest effektive formen for beskyttelse. – Da er det bare bra at vi får flere verktøy på bordet, sier Michelle Hanlon. Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg.

Nasjonalt tilbud

For å sikre en god implementering av tilbudet, samarbeider Olafiaklinikken med Nasjonal kompetansetjeneste for seksuelt overførbare infeksjoner, som skal evaluere og rapportere til myndighetene om hvordan ordningen fungerer.

– Nasjonal kompetansetjeneste skal også sørge for kompetansespredning og rådgivning til andre helseforetak i landet, for å sikre et nasjonalt likeverdig tilbud, sier Ringvik, og Hanlon legger til:

– Det vi gjør på Olafiaklinikken blir et pilotprosjekt, men vi regner med at egne tilbud etter hvert etableres i tilknytning til andre lokale helseinstitusjoner, slik at de som ønsker PrEP har anledning til å oppsøke en institusjon i nærheten av der de bor.

Både Ringvik og Hanlon understreker at veien i dette prosjektet blir til mens de går. En slik ordning er unik på verdensbasis, da dette er første gang det offentlige fullfinansierer PrEP-medisinering.

– Derfor har vi ingen fasit på hvordan ting skal gjøres, men vi kommer til å jobbe for å optimalisere tilbudet til det beste for våre brukere. Vi skal lytte til deres erfaringer og behov, sier Hanlon.


Hvis du er interessert i å vite mer om PrEP-tilbudet eller komme inn til en konsultasjon, kan du kontakte Olafiaklinikken via deres nettside, på telefon 23 07 58 40, eller be om å få en innkallelse til PrEP-samtale når du er innom drop-in.


Relaterte saker:

Angsten har sluppet


Vil ha hiv-pillen til Norge

 


ANNONSE

Kommentarer (7)

Ny kommentar ›

 • Ingefæroter

  4. jan 2017 11:40 Flott tilbud. Det skal bli interessant å se smittetallene fremover. Krysser fingrene for at 2017 blir et år med signifikant lavere antall smittede enn det de har vært de siste årene.
 • 73WR

  4. jan 2017 20:19 Fin artikkel om tema; den er objektiv, virker informativ og fungerer veiledende.
 • Tin Tin

  5. jan 2017 11:33 Flott tilbudet fra Olafia, og supert at tilbudet nå er åpnet. Gratulerer igjen til HivNorge for et hardt og vellykket arbeid for å få dette godkjent. Norge er med et foregangsland på hiv-forebygging! :-)

  Interessert i PrEP? Meld deg inn i Facebook-gruppa "PrEP - Nye veier til HIV-forebygging og sex". Dette et en lukket FB-gruppe for diskusjon og informasjon om PrEP basert på fakta og gjensidig respekt. Vi vil også sørge for å holde medlemmene oppdatert på mulighetene for å få PrEP og ny forskning om PrEP.

  https://www.facebook.com/groups/269355473464653/

 • Constantinn

  5. jan 2017 13:43
  Sån for rett opp min tekst !

  Bra tilbud /for allle som vil ta det tilbudet !????

 • Zitronenfalter

  6. jan 2017 21:39 Dette må jo være drømmejobben for de som brenner for hiv saken, og et lettelsens sukk i "forsamlingen " for de hiv negative som er mest utsatt for smitte, og for de som ønsker å inngå i et fast forhold med en hiv positiv. Utrolig spennende prosjekt, og kanskje dette er første steget til å utslette hiv for godt. Lykke til i jobben.
 • Oslopelle

  7. jan 2017 09:10 Jeg håper det blir videre inklusjonskriterier å at prep kan komme som vanlig blåresept, spesiellt etter at det kommet generiske alternativer! Riktig administrert Prep gir desidert beste HIV-beskyttelse å jo flere som tar det, jo lavere risiko for alle å smittes.
 • Oppholdsvær

  8. jan 2017 13:20 Den negative som er i et forhold til en person som lever med hiv og dessuten er velbehandlet ( med virusmungde som ikke er målbar ) trenger simpelthen ikke PrEP . Vellykket ART-behandling fungerer akkurat på samme måte , som beskyttelse mot videreføring av HIV .

  PrEP er en fullgod beskyttelse mot smitteoverføring fra personer som ikke vet de har viruset fordi de ikke har testet seg .